Tarihi Milattan Önce (MÖ 7000) yıllarına uzanan ve bir zamanlar büyük medeniyetlere başkentlik yapmış olan Van (Tuşpa) tüm dünyaya tanıtılacak. Melodi Music Production öncülüğünde yapılacak olan tanıtım ve belgesel filmi için ilk adımlar atıldı bile. Şehrivan Gazetesi olarak dünya çapında yürütülen bu çalışmanın baş mimarlarıyla bir araya geldik. Belgeselin tanıtımını gazetemize anlatan proje yapımcıları, koordinatörleri ve asistanları şimdiden Van’da bambaşka bir hava estirmeye başladı.

 

Birçok büyük krallıklara ve medeniyetlere başkentlik yapmış olan Van şimdilerde gerek turizmi, gerek tarihi ve gerekse de kültürüyle tarihin dilsiz kenti haline gelmiş durumda. Dünyada eşi benzeri çok az olan tarihi yapıtlarıyla ön plana çıkan Van’a ne yazık ki bugüne kadar bu tarihi yapılarını bir türlü kullanamadı. Turizmiyle dünyada eşine az rastlanır bir denize sahip olan Van, maalesef bu denizden de istediği verimliliği bir türlü yakalamış değil. Gelenek, görenek ve kültürüyle bir zamanlar örnek alınan Van, şu sıralar sadece siyaset, olaylar, ekonomik sorunlar ve kötü yönleriyle sadece ön plana çıkıyor. İşte tüm bu sorunlar yaşanırken Van’ın daha çok ön plana çıkması için birileri kolları sıvadı. Dünya çapında belgesel ve tanıtım filmleri yapan Melodi Music Production Van’a geldi ve Van’ı tüm dünyaya tanıtmak için ilk adımı attı. Tanıtım filmi için ilk olarak kentte iş adamları, devlet amirleri ve yerel yönetimlerle iletişime geçen ekip 7 Haziran yapılacak seçimlerin ardından çekimlere başlayacak. 35-40 dakikalık bir tanıtım filmi çekmeyi planlayan ekip 14 kişiden oluşuyor. Van’dan ve diğer illerden bu ekipte yer alan yapımcılar, koordinatörler ve asistanlar Van’ı bir adım daha öne taşımak ve Van’ı tüm dünyaya tanıtmak için kararlı görünüyor. Bu kararlılık ve ekipteki bu çalışma hevesi, projenin şimdiden ses getireceğini gösteriyor.

 

TANITIM FİLMİ DÜNYA KANALLARINDA YAYINLANACAK

Gazeteniz Şehrivan olarak tanıtım filmi için bir araya geldiğimiz proje yapımcıları gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Asıl amaçlarının Van’ı tanıtmak ve bir adım daha ileriye taşımak olduğunu söyleyen yapımcılar bunun için ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarını belirtti. Gazetemize konuşan Proje Yapımcısı İbrahim Yeşilgül şu ifadelere yer verdi: “Bu proje ile birlikte Van ilinin hak ettiği turizm potansiyelini yakalaması mümkün olacaktır. Bu bağlamda Van ilinin tanıtılması kış sporları, kültürü, antik kalıntıların lansmanı ve Van Gölü su sporlarını tanıtmak için yaklaşık 14 kişiden oluşan profesyonel ekibimizle uzun süredir üzerinde çalıştığımız Van ilinde gerçekleştirecek tanıtım filmimizin hazırlık aşaması tamamlanmıştır. Projemizin çekim aşamasına geçmek için valilik makamından gerekli izinler alınmıştır. Mayıs ayı içerisinde set ekipman ve ekiplerimizin bölgeye intikali ile çekimlere başlamayı planlıyoruz. Yaklaşık 10 gün sürmesi planlanan çekimler Van merkez ile birlikte tüm ilçelerde gerçekleştirilecektir. Hazırlanacak olan proje Türkiye’de faaliyet gösteren 3 ulusal kanalda ve Avrupa’daki başta Almanya, İtalya Azerbaycan kanallarda ve dijital platformlarda yayınlanacaktır.”

 

“TURİZMİ EN İYİ NOKTAYA TAŞIMAYI PLANLIYORUZ”

Van’ın turizmini hak ettiği noktaya taşımayı amaçladıklarını vurgulayan Yeşilgül Van’da beyin göçünün olduğunu söyledi. Yeşilgül, “Filmimizi yapmaya karar verip hazırlık aşamasına geçtikten sonra gerek devlet erkânı gerekse ülkemizde yaşayan değerli Vanlı dostlarımızın büyük destekleri ile kültürel ve tarihi turizmini ön plana çıkartarak son zamanlarda büyük yatırımlar yapan Van Gölü su sporlarını ayrıca kış turizmini hak ettiği yere taşımak amacındayız. Yıllık olarak ortalama 86 bin göç veren Van ili 80 bin civarında göç almaktadır. Lakin göç eden nüfussun geneline bakıldığında şehir beyin göçü vermektedir. Okumuş meslek sahibi olmuş nüfus hayatını büyük şehirlerde ve batı illerinde idame etmek üzere şehri terk ederken göç yolu ile şehre gelen kesim kırsalda daha çok beden gücü ile yaşamını sürdürdüğünü görmekteyiz. Beyin göçünün önünü kesmek için şehre yatırımların gelmesi ve yeni iş kolları yaratılmalıdır.” Dedi.

 

VAN TÜRKÜLERİ MÜZİK ALBÜMÜ OLUYOR

Belgesel filmin yanı sıra ayrıca Van Türküleri içinde bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Yeşilgül, Van Türklerini farklı sanatçıların seslendireceğini ve birçok büyük müzik kanalında türkülerin yayınlanacağı aktardı. Yeşilgül şöyle devam etti: “Hazırlanacak olan tanıtım filmimize halkımızın dikkatini çekmek, ilgiyi arttırmak için belgesel filmi ile birlikte ikinci bir CD içerisinde Van türkülerinden oluşan bir müzik albümü yapmayı planlamaktayız. Medya sponsorluğunu Kral TV’nin üstleneceği albümümüzde, daha önce imza atmış olduğu projelerle kendini ispatlamış, ulusal çapta sanatçılar bulunacaktır. Ayrıca Van’ın yerel sanatçılarının da seslendirecekleri türküler ile katkı sağlayacakları albüm çalışmamız 12 eserden oluşacaktır. 4-5 türküye klip çekmeyi düşündüğümüz çalışmamızda, çekilen klipler gerek kral TV’de gerekse de diğer müzik kanallarında ve dijital platformlarda yayınlanacaktır.”

 

PROJENİN LANSMANI YAKINDA YAPILACAK

Yakın bir zamanda projenin tanıtım lansmanını yapacaklarını ifade eden Yeşülgül, “Projenin tanıtım lansmanını Van ilimizde gerçekleştireceğimiz bir organizasyon ile hayata geçireceğiz. Bu gecede Ferhat Göçer, Zara, Ceylan, Musa Eroğlu gibi birçok ünlü sanatçının yanı sıra ayrıca değerli Vanlı sanatçı dostlarımızın katılımıyla organizasyonu yazılı ve görsel basına taşımak, sosyal medya aracılığıyla da tüm dünyaya duyurarak Van’a hak ettiği ilgiyi çekmek amacındayız.” İfadelerini kullandı.

 

YÜCEL: VAN’IN GÜZELLİKLERİ ÖN PLANA ÇIKMALI

Yeşilgül’ün yanı sıra gazetemize konuşan Yapımcı Turgay Yücel ise Van’da çok yüksek bir turizm potansiyelinin olduğunu söyledi. Yücel şu sözlere yer verdi: “Van gerek bölgenin ve gerekse de Türkiye’nin çok önemli illerinden bir tanesi. Van’ın turizm anlamında da çok büyük potansiyelleri var. Bizler bu potansiyelleri ön plana çıkarmak için buradayız ve bunun için bu projeyi yürütüyoruz. Biz gerek yerli ve gerekse de yabancı turistlerin buraya gelerek tatil yapmalarını ve buradaki güzellikleri görmelerini istiyoruz. Çünkü insanlar bir süreden sonra artık hep aynı yerde tatil yapmaktan sıkılıyor. Bu benim içinde geçerli. Ben tatil için gittiğim bir yere bir sonraki yıl başka yere gitmek istiyorum. Van’da gezilecek, görülecek ve gerçekten tatil yapılacak çok yer var. Ama işte bunları gün yüzüne çıkarmak ve insanlara tanıtmak gerekiyor. İnsanlar buraları tanımadıkça ve buralarda böyle yerlerin olduğunu görmedikçe elbette ki buraya gelmezler.”

 

YEŞİLGÜL: VANADOKYA NEDEN KAPADOKYA OLMASIN

Turizm için tanıtımların çok önemli olduğunu söyleyen Yapımcı İbrahim Yeşilgül ise, “Bir kentte ziyaretçi çekmek istiyorsanız bunun muhakkak ki tanıtımının yapılması ve inşalara haber verilmesi gerekiliyor. Örnek olarak Kapadokya. Sizce neden bu kadar meşhur ve insanlar akın akın orayı ziyaret ediyorlar. Pamukkale Travertenleri neden bu kadar çok ziyaret ediliyor. Çünkü tanıtımı yapılıyor ve insanlara böyle bir yerin olduğu haber veriliyor. Bu ikisi bizde yok mu? Elbette ki var. Vandokyamız var. Başkale’de Travertenlerimiz var. Ama kimse bilmiyor. Ziyaret sayısı belli bir sayıyı geçmiyor. Kapadokya’da olduğu gibi Vanadokya’da balonlar uçurulmaz mı? Elbette ki yapılır. Hatta bu Kapadokya’yı bile geçer. Bunun için tek bir şeye ihtiyaç var oda tanıtım. Tanıtmadıkça, insanları haberdar etmedikçe kimse buraları bilmez ve gelmez. Size Avrupa kanallarında belgeselin yayınlanacağını söyledik. Avrupa kanallarını seçtik çünkü oradaki insanlar akşam saatlerinde artık televizyon izliyorlar ve genelde belli kanalları izliyor. Bu yüzde birçok ülkeyi öyle seçtik ve bu ülkelerde Van’ı belgeseli yayınlanacak, tanıtımlar yapılacak ve insanlar haberdar edilecek.” Dedi.

 

KESKİN: PROJE VAN’A ÇOK ŞEY KATACAKTIR

Van’a ikinci kez geldiğini ifade eden Proje Asistanı Songül Keskin, Van’da bulunan tarihi ve kültürel yapılardan yeni haberdar olduğunu söyledi. Keskin şu ifadelere yer verdi: “Ben öğrencilik dönemlerimde yapmış olduğum bir ödev için birçok araştırma yaptım. Bu araştırmam Şamiran Destanı üzerine oldu. Türkiye’nin birçok yerine baktım ve araştırdım. Sonra Van’da Şamran kanalı olduğunu da duydum. Bu ikisi ne kadar alakalı bilmiyorum ama ben bu kanalı da ödeve belki dâhil edebilirim. Biz bazen kendi bölgemizde bulunan birçok yeri başka yerlerde arıyor ve araştırıyoruz. Bu bölgede gizli saklı çok yer var. İşte bunların artık ortaya çıkarılması ve insanların haberdar edilmesi gerekiyor. Ben Van’ı çok seviyorum. Van’da tanıtılacak ve insanlara sunulacak çok şey var. Bu yüzden bu projenin başarılı olacağına inanıyor bunun yanında projenin Van’a çok şey katacağına inanıyorum.”

 

YEŞİLGÜL: VAN SAHİPSİZ BİR KENT!

Belgesel filmini neden Van’da çektiklerini ifade eden İbrahim Yeşilgül, “Burası bizim topraklarımız. Bu yüzden projeyi Van’da yürütme kararı aldık. Bunun yanı sıra Van çok sahipsiz bir kent. Bugüne kadar hep sahipsiz kaldı. Bu yüzden birçok tarihi ve turistik yerleri göz ardı edildi. Bizde bu göz ardı edilen yerleri ön plana çıkarmak için Van’ı seçtik. Türkiye’de çok il var. Bunu başka bir ilde de yapabilirdik. Ama inanın bana o illeri sahipleri var. O iller herkesin istediği noktada olmasa bile bir şeyler yapılıyor ve sahip çıkıyor. Van sahipsiz bir kent. Bu yüzden Van’ı seçtik ve bu projeyle birlikte inşallah Van’a ileriye dönük bir adım daha atacaktır. Bununla birlikte insanlar artık Van’a sahip çıkmak için çaba sarf edecektir. Bu yapılanlar artık göz ardı edilmeyecek ve Van istediği seviyeye gelecektir. Esnafı, otelcisi, taksicisi herkes ekonomik anlamda güçlenecektir. İşte bu yüzden bu projeyi yaptık ve Van’ı seçtik. Van için güzel bir çalışama olacaktır.” Sözlerine yer verdi.

 

VAN’DA SİNEMA FİLMİ ÇEKİLECEK

Son olarak Van için bir film müjdesi de veren Turgay Yücel şu ifadeleri kullandı: “Bu projemiz ile birlikte Van’da yeni çalışmalarda yapacağız. Bu belgesel ve müzik albümünün yanı sıra birde film yapmayı düşünüyor ve üzerinde çalışıyoruz. ‘Ahtamara’ adlı bir sinema filmi çekmeği düşünüyoruz. Bu anlamda birçok sinema aktörü ve yapımcısı ile görüştük. Özellikle de Harry Potter filminin yapımcısı ile görüştük ve kendileri bu işe sıcak bakıyorlar.  Bunun yanı sıra Mahsun Kırmızıgül başta olmak üzere birçok yapımcı ve aktör ile görüştük. Bu filmin toplam maliyeti 15 milyon gibi bir maliyet istiyor. Filmi çekmek için çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki dönemlerde bunu netliğe kazandırdığımız takdirde bilgiler vereceğiz. Böyle bir filmi Van’da çekmek ve Van’a değer kazandırmak istiyoruz.”

 

Proje ekibinde yer alacak isimler: Genel Koordinatör; Filiz Bozkurt. Yapımcılar; Azat Üzüm, Turgay Yücel, İbrahim Yeşilgül, Abdullah Çağtay ve Erol Bozdağ. Proje asistanları; Songül Keskin ve Cennet Erdem. Proje destekçisi ve sponsoru Elmalı Otel.  


ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim