Van YYÜ tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Geleneksel Buluşma Gecesi, "Saygı Gecesi" başlığıyla düzenlendi. Edebiyat Fakültesi en kapsamlı gece önemli etkinliklere imza attı.

 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi tarafından her yıl düzenlenen "Geleneksel Buluşma Gecesi" düzenlendi. Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen gecede, "Van’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun Yüzüncü Yılı" anısına etkinlikler gerçekleştirildi. En kapsamlı gecelerden bir tanesi olan buluşma gecesinde çok sayıda etkinlikle öğrenciler eğlendi. Daha önce "Onur Gecesi" ve "Vefa Gecesi" adıyla düzenlenen gece bu yıl ise "Saygı Gecesi" olarak öğrencilerle buluştu. Gece şiir ve müzik şöleniyle tamamlanırken, programa katılan çok sayıda önemli isimde konuşmalar yaptı.

 

3’ÜNCÜ GECE DÜZENLENDİ

 

Bu yıl "Van’ın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun Yüzüncü Yılı" anısına gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında en geniş katılımlı buluşması dün gece düzenlendi. Edebiyat Fakültesinin her yıl gelenek haline getirdiği buluşma geceleri, genellikle öğrencilerin sanatsal ve tiyatral yeteneklerini konuşturdukları, müzik ve şiir dinletilerinde bulundukları bir buluşmaya dönüyor. Akademik yılın sonuna doğru gerçekleştirilen bu etkinliklerle hem öğrencilerin hem de akademik ve idari personelin kaynaşması sağlanırken, bu anlamda dün gece gerçekleştirilen etkinlik de muhteşem bir gösteri ve müzik dinletisiyle katılımcılara keyifli anlar yaşattı.

 

BU YIL “SAYGI” ELE ALINDI

 

Bugüne kadar genellikle kuruluş misyonuna uygun olarak yapmış olduğu entelektüel, sanatsal, kültürel ve sportif faaliyetleriyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin en gözde birimi olmayı başaran Edebiyat Fakültesi, üç yıl öncesinde “Onur Gecesi” adını verdiği bir etkinlikle, o yıl içinde fakülteye katkı sunan, ancak hayatını kaybeden personeli anısına, ertesi yıl yine adını “Vefa Gecesi” verdiği ve geçmişte Fakülteye katkı sunmuş, ancak daha sonra farklı kurumlara geçmiş olan idari ve akademik personeli anısına anlamlı bir gece düzenlemişti. Dün geceki düzenlenen üçüncü etkinliğin adını “Saygı Gecesi” aldı. Geceye damgasını vuran en önemli olay, Van’da gerek bireysel çabalarıyla, gerekse kurumsal olarak yapmış oldukları hizmetlerle öne çıkan ve toplumda saygın bir yer edinmiş isimleri hatırlamak ve onlara bir plaket verilmesi oldu.

 

Gecede bir konuşma yapan Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Taştan, Van’ın tarihsel geçmişine, coğrafi kimliğine ve kültürel mozaiğine değindi. Taştan şöyle konuştu: Fakülte olarak 100. Yıl etkinlikleri kapsamında son iki ay içinde konferanslar, paneller, söyleşiler, sergiler, sunumlar, müzik ve şiir programları gibi farklı alanlarda 35 etkinlik gerçekleştirdik. Bu hafta düzenleyeceğimiz altı ve haftaya yapacağımız iki etkinlikle bu sayı kırkı geçecektir. Bu yılki temamızla Van’a hizmet eden vefa ve saygıyla gönülden bağlı olan bazı değerlerimizi de ödüllerle anmak istiyoruz. Bu kategoride seçtiğimiz isimlerin en önemli ortak noktaları Van’a hizmet aşkları ve Van’ın Yüzüncü Yılı anısına yaptıkları hizmetlerdir. Ayrıca bu yıl, Van’a gönülden bağlı olan annelerimize pozitif ayrımcılık yaparak seçimlerde kadınları tercih ettik.”

 

BATTAL: 100 ETKİNLİĞİ AŞTIK

 

Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da Van’da yaşamanın ve Vanlı olmanın önemine dair yaptığı konuşmadan sonra, emeği geçenlere teşekkür etti. Battal, “Van’ın Düşman İşgalinden kurtuluşu anısına bu yıl yüz etkinlik düzenlemeyi planladık. Ve bir ay içinde bu sayısı aştık.” Şeklinde konuştu. Daha sonra gecede Van Büyükşehir Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Van’a hizmet eden vefa ve saygıyla gönülden bağlı olan bazı isimlere ödüller verdi.

 

VAN’A SAYGI, VEFA VE HİZMET ÖDÜLLERİ

 

Gecenin ilk ödülü Van Valisi Murat Zorluoğlu’na verildi. Zorluoğlu’nun, eğitime, kadınlara, engellilere, çocuklara, yardıma muhtaç olanlara, kültüre, sanata, girişimcilere özel bir önem verdiğine, valilik ve belediyenin imkânlarını birleştirerek Van’da önemli projeleri hayata geçirmeye çalıştığına dikkat çekildi. Bu projeler arasında; Van'ın kalbinde Kent Meydanı, Van Golü'nü kirlenmekten kurtaracak Kirli Atık Su Biyolojik Arıtma Tesisi, Van'ın hafızasını ve kent kimliğini koruyarak gelecek kuşaklara aktaracak Kent Müzesi, Katı Atık Depolama Alanı Projesi, Akdamar Adasına  tatlı su ve ışıklandırma, İki Nisan Caddesi ve diğer ana caddelerin prestij görünüme kavuşturma, Peynirciler Çarşısı yenileme,  Yeni Hayvan Pazarı, yeni yollar açılması ve parklar yapılması projeleri sayıldı. Ayrıca Vali Zorluoğlu’nun kaymakamlık ve belediyeler ile koordinasyon içinde alt yapı ve  yenileme projelerini de hayata geçirmeye çalıştığı vurgulandı.

 

BİR ÖDÜLDE GAZETECİYE

 

İkinci ödül, Van’ın Yüzüncü Yılı Kutlama etkinliklerinde başat isimlerden biri olarak öne çıkan Van’ın tanınmış gazetecisi İkram Kali’ye verildi. Özellikle onun teklifiyle 100. Yıl kutlamalarının, her yerde Dünya Vanlılar Günü olarak anılmaya başlandığına değinildi. Van Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünü kuran Kali’nin, yerel basının gelişmesine, Van'ın  tanıtılmasına   katkılar sağladığına, Vanspor’un 1 Lige çıkarılmasında ve 1. Lig'de Basın Sözcüsü ve Genel Sekreteri olarak yapmış olduğu katkılar vurgulandı. Van Kent Müzesi, 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü, Türk Müziği Devlet Konservatuarı, Van’ın Kurtuluşu’nun 100. Yılı çalışmalarında isim babalığı yaptığı ve halen Van Sesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü olarak çalışmalarına devam ettiği için ödüle layık görüldü.

 

“EĞİTİM GÖNÜLLÜLER”İ FETİH ETTİ

 

Diğer ödüller, geceye saygı adına yıllardır Van’a hizmet eden Van sevdalıları olan annelere verildi. Yıllardır Van Türk Musiki Derneği Başkanı ve solisti olarak Van’a hizmet eden Zerrin Akköprü’ye, aynı şekilde yıllardır gece gündüz demeden Van Feyyaz Tokar Eğitim Gönüllüler Parkı Müdiresi olarak görev yapan ve  binlerce çocuğun eğitim ve sosyalleşmesine destek sağlayan Rezzan Bayram’a ödülleri takdim edildi. Ödüle layık görülen diğer bir kadın ise yıllardır hekim olarak Van’a hizmetlerde bulunmuş olan ancak rahatsızlığı nedeniyle geceye katılamayan Van eski belediye başkanı Tayyar Dabboğlu’nun eşi Dr. Süheyla Dabbağoğlu idi. Ödül alan diğer isimlerden birisi de Van’ın tanınan simalarından halk şairi Timurlenk Bozkurt’tu. “Saygı Gecesinde” gerek Van’ın idari, mülki amirleri ve akademisyenleri, gerekse Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencilerinin geniş katılımıyla gerçekleşen etkinlikle, Türkiye’nin dört bir tarafından derlenen türküler ve okunan şiirlerle Van’a olan muhabbet dile getirildi.

 

GECEDE SÜRPRİZLER

 

Gece, öğrencilerin uzun süredir hazırladıkları şiir ve müzik dinletileriyle devam etti. İrem Güven’in dedesi Abbas Güven’in anısına okuduğu şiir duygusal anlar yaşattı. Rektör Peyami Battal ile eşi Sahibe Battal’ın söyledikleri türküler ve Van Büyük Şehir Genel Sekreteri Mustafa Yalçın’ın kısa süre önce vefat eden Cemal Safi’ye ait okuduğu şiir büyük beğeni topladı.

 

Geceye Vali Yardımcısı Mehmet Parlak, Rektör Prof. Dr. Peyami Battal, Büyükşehir Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Taştan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nahit Aktaş. Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Aslan Genel Sekreter Prof. Dr. Yusuf Uzun ve Van MYO Müdürü Doç. Dr. Zeki Duman katıldı.

 

Editör: TE Bilisim