ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ- Van Gölü'nü kirliliğine dikkat çekilmesi ve farkındalık oluşturmak amacıyla “Van Denizini Pedallıyoruz” sloganıyla geçen yıl birincisi düzenlenen ‘Ulusal Van Denizi Bisiklet Şenliği’nin ikincisi bu yıl 130 bisikletlinin katılımıyla başladı.

Van Gölü'nü kirliliğine dikkat çekilmesi ve farkındalık oluşturmak amacıyla “Van Denizini Pedallıyoruz” sloganıyla geçen yıl birincisi düzenlenen "Ulusal Van Denizi Bisiklet Şenliği"nin ikincisi 130 bisikletlinin katılımıyla dün itibari ile başladı. Türkiye’nin dört bir yanından doğaseverlerin katılımıyla Van Kalesinden pedallamaya başlayan gönüllüler, Van merkezde tur attıktan sonra Gevaş’a doğru yola çıktı. Van Ticaret ve Sanayi Odası Avrupa Birliği Bilgi merkezi ve Van Gölü Aktivistleri işbirliği ile başlayan ‘Ulusal Van Denizi Bisiklet Şenliği’ kapsamında 430 kilometrelik Van Gölü Çevresini dolaşacak olan gönüllüler, festivallerini Van’da sonlandıracak.

“VAN GÖLÜ KORUMA KANUNU ÇIKSIN”

Van’daki turlarına başlayan gönüllüler, Van TSO önünde bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan Van TSO Avrupa Birliği Bilgi Merkezi Koordinatörü Kerem Oruç, “Van Gölü’nün kirliliğine dikkat çekmek amacıyla Van Gölü Aktivistleri Derneği işbirliği ile böyle bir festival düzenlediklerini ifade ederek, “Van Gölü temiz kalsın, mavi kalsın sloganı ile kamuoyunda bir farkındalık oluşturmak ve aynı zamanda Van Gölü’nü Koruma Kanunu’nun çıkması için ülkemizi yöneten birimlere mesaj vermek istiyoruz. 5 günlük kamp programımızı bugün İpekyolu ilçemizde başlattık. Programımız Van Gölü’ne sınırları olan Edremit, Gevaş, Tatvan, Adilcevaz, Ahlat, Erciş, Muradiye ilçelerimizde devam edecek ve Tuşba ilçemizde son bulacaktır. Bizler bu anlamda ‘Van Gölü temiz kalsın, mavi kalsın’ istiyoruz” dedi.

Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel de gölün korunması konusunda farkındalık oluşturmak istediklerini ifade ederek, “Van Gölü'ne dikkati çekeceğiz. Tarihi önem taşıyan yerlerini, doğal güzelliklerini misafirlerimize göstereceğiz." diye konuştu. Etkinliğin 5 gün süreceğini anlatan Özel, şunları kaydetti: "Bu kapsamda kamplar kuracağız. Van Gölü'nün ne kadar güzel olduğunu anlatacağız. Bu zenginliğin sadece bizlerin olmadığını, gölü el birliğiyle, ülke olarak korumamız gerektiğini aktaracağız. Gölümüz gittikçe kirleniyor. İnsanlarımıza 'Van Gölü kirlenmesin, mavi kalsın, bunun gibi başka bir zenginliğimiz yok.” diyeceğiz.”

“VAN GÖLÜ TEMİZ VE MAVİ KALSIN”

Mersin Bisikletli Gezginler Derneği üyesi Serap Özçelik ise etkinliğe katılmak için Van'a geldiğini söyledi. Van Gölü'nün maviliğinin korunmasını istediklerini bildiren Özçelik, “Van'a ilk kez geliyorum. Belediye başkanlarımız bize destek oldu. Bu heyecanı burada onlarla paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.” Dedi.

Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu Sivas Temsilcisi Mehmet Baysal, “Çok önemli bir etkinlik ve her yıl katılımcı sayısı artıyor. Geçen yıl da katılmıştım. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Vanlılar Van Gölü'ne sahip çıksın. Van Gölü temiz ve mavi kalsın.” İfadelerini kullandı.

PEDALLAR VAN GÖLÜ İÇİN ÇEVRİLDİ

Daha sonra Atatürk Kültür Parkı önünde bisikletlerine binen gönüllüler, Van TSO önüne kadar pedal çevirdiler. Burada kendilerini karşılayan Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, gönüllü bisikletçilere teşekkür ederek, “Van’ımızın güzel değerlerini ülkemize tanıtmak, Van Gölü’ne dikkat çekmek ve bu konuda bir farkındalık oluşturmak adına sizlere ihtiyacımız var. Ayrıca Van’a olan önyargıları da kırmamız lazım. İlimizin artık güzel etkinliklerle, güzel festivallerle dile getirilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.” Diye konuştu.

BİSİKLET FESTİVALİ PROGRAMI ŞÖYLE

Van Gölü'nü kirliliğine dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla “Van Denizini Pedallıyoruz” sloganıyla başlayan “Ulusal Van Denizi Bisiklet Şenliği” 21 Temmuz Pazar günü saat: 17.00'da Atatürk Parkı ve Van Kalesi önünde toplanılarak başlandı. 5 gün sürecek olan bisiklet şenliği, Van Merkez-Gevaş Rotası, Gevaş Gençlik Kamp -Tatvan Nemrut Krateri Rotası, Tatvan -Adilcevaz Aydınlar Beldesi Rotası ve Adilcevaz Aydınlar Beldesi-Muradiye Şelalesi Rotasıyla 25 Temmuz Perşembe günü son bulacak.

Editör: TE Bilisim