Edremit Belediyesi 2015 faaliyet raporunu açıkladı. Açıklanan rapor ayrıca belediye hizmet binasına asılarak halka duyuruldu.

 

Edremit Belediyesi 2015 yılı çalışma sezonu boyunca yürüttüğü faaliyetleri ve yıllık bütçesini düzenlediği halk toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. Gerçekleştirilen toplantıda açıklanan faaliyet raporları ayrıca belediyenin hizmet binasına da asıldı. Faaliyet raporları kapsamında Edremit Belediyesi’nin 2015 yıllı toplam geliri 23 milyon 754 bin 346 lira, yaptığı harcama tutarı ise 26 milyon 813 bin 441 lira olarak açıklandı. Açıklanan bu rakamlara göre belediyenin 3 milyon 59 bin 95 lira borcunun olduğu belirtildi. Toplantıda ayrıca Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezavi'nde tutuklu bulunan Edremit Belediye Başkanı Sevil Rojbin Çetin'in gönderdiği mektubu okundu.

 

KAVA: ÖNCE 17 ARALIK’IN HESABINI VERİN

Toplantıda ilk olarak konuşan DBP Van İl Eş Başkanı Ökkeş Kava şu ifadelere yer verdi: “Kürt halkının başta siyasi alan olmak üzere birçok alanda tüm baskılara, katliamlara rağmen her geçen gün daha da örgütlenerek bu güne geldi. Kürt halkının önemli kazanımlarından biri de DBP'nin büyük emek ve fedakarlıkla halkla beraber kazandığı 106 belediyedir. Bölgede yürütülen savaş konseptiyle beraber DBP'li belediyelerine karşı da saldırılar başlatarak 23 DBP'li belediye eş başkanını tutuklandı. DBP'li belediyelere her ay müfettişler atayarak aylar süren soruşturmalar, araştırmalar yürütenler, bu güne kadar hiçbir belediyemizde tek bir usulsüzlük bulamamışlardır. Belediyelerimize kayyumlar atayarak şantajvari yaklaşanların, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarında hala aklanmamışken Kürt halkının büyük emek ve mücadeleyle kazandığı DBP'li belediyeler dönük başlattıkları iftira ve itibarsızlaştırma operasyonları boşunadır.” Dedi.

 

ÇELİK: HİZMETTEN GERİ DURMAYACAĞIZ

Kava’nın ardından konuşan Edremit Belediyesi Eş Başkan Vekili Nurhayat Çelik, “Edremit Belediyesi olarak şeffaf ve halk belediyeciliği esası gereği her yıl düzenli olarak yürüttüğümüz faaliyetleri ve hayata geçirdiğimiz projeler ile bütçeleri halkla paylaşmak kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bugün bir araya geldik. Bölge illerinde yaşanan çatışmalar dolayısıyla her gün yeni katliamlar yaşanıyor. DBP'li belediyeler olarak koşullar ne olursa olsun üzerimize bombalar yağsa dahi halka hizmetten asla geri durmayacağız.” Dedi. Çatışmalı ortamla beraber DBP'li belediyelerin itibarsızlaştırıldığını söyleyen Çelik şu ifadelere yer verdi: “Savaş süreciyle beraber başlayan gözaltı ve tutuklama furyasından çokça etkilenen belediyelerden biri olarak. Tüm baskı ve yıldırmalara karşı halkımızdan aldığımız yetki ve güçle; saldırılar karşısında daha da kararlılıkla durarak halkın bize teslim ettiği kurumlara. Birilerinin elini kolunu sallayarak gelip oturmasına asla müsaade etmedik ve etmeyeceğiz.”

 

“HER KURUŞUN HESABINI VERMEYE HAZIRIZ”

Çelik son dönemde başta Cumhurbaşkanı ve Başbakanın da aralarında olduğu devlet yetkililerinin DBP'li belediyelere dönük mali anlamda "Belediyelere gönderilen paraları başka yerlerde harcıyorlar" söylemine ilişkin konuştu. Çelik, “DBP'li belediyelerimize dönük özellikle mali hizmetler ve personel konusunda ahlaksızca vicdansızca karalama kampanyaları başlatanlara inat;  bizler her yıl olduğu gibi bu yılda Edremit Belediyesi olarak bir önceki yılın faaliyetlerini ve bütçesini halka sunup, belediyemize gelen paranın son bir kuruşuna kadar gelir ve giderlerimizi halkımızla paylaşmayı esas bildik. Bunu her yıl olduğu gibi bu yılda siz değerli halkımızın katılımıyla yapmaktayız. Hesabını veremeyeceğimiz hiçbir şey yoktur.” Şeklinde konuştu.

 

2015 YILI GELİRİ 23 MİLYON

Toplantı da açıklanan faaliyet raporu kapsamında belediyenin 2015 yıllında gelirinin 23 milyon 754 bin 346 lira olduğu açıklandı. Açıklamada, “Merkezi İdare Vergi Gelirlerinden Alınan Paylar: (İller bankası) 19 milyon 504 bin 793 lira, Öz Gelirler: 4 milyon 249 bin 552 lira olmakla beraber toplamda 23 milyon 754 bin 346 liradır.”

 

2015 YILI GİDERİ 26 MİLYON

Giderlerinde açıklandığı toplantıda; “Personel Giderleri: 5 milyon 172 bin 292 lira. Sosyal Güvenlik Kurumu Devlet Primi Gideri: 863 bin 165 lira. Çevre Temizlik Giderleri: 8 milyon 929 bin 104 lira. Araç Bakım Onarım Giderleri: 622 bin 928 lira. Avadanlık ve Yedek parça alımı: 142 bin 743 lira. Araç Kiralama Giderleri: 170 bin 898 lira. Yol Yapım Bakım Onarım Giderleri: 4 milyon 211 bin 645 lira. Enerji Alımları 1 milyon 387 bin 830 lira. İlan Reklam Giderleri: 131 bin 014 lira. Hizmet Binaları Bakım Onarımı: 355 bin 960 lira. Elektrik ve Su Giderleri: 86 bin 319 lira. Sosyal Kültürel Hizmet Giderleri: 315 bin 487 lira. Haberleşme Ve Bilgisayar Bilişim Hizmetleri: 355 bin 120 lira. Kırtasiye ve Büro Malzemesi Alımı: 203 bin 251 lira. İş Makinesi Alımı: 1 milyon 451 bin 648 lira. Diğer Tüketim Mal ve Malzeme alımı: 356 bin 488 lira. Müteahhitlik Hizmetleri: 2 milyon 57 bin 540 lira. Toplam tutar: 26 milyon 813 bin 441 lira.”

 

Açıklanan faaliyetlerin ardından toplantı belediyenin bir yıllık çalışmalarını konu alan sinevizyon gösterimi ile son buldu.

 

Edremit Belediyesi Toplantı ve Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıyla; HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, DBP Van İl Eş Başkanı Ökkeş Kava, Gürpınar Belediye Başkanı Yıldız Çetin, Özalp Belediye Başkanı Şereffettin Özalp, Saray Belediye Başkanı Abdulkadir Çalışkan. DBP- HDP il ve ilçe yöneticileri, Van TSO temsilcisi, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda kişi katıldı.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim