Van Büyükşehir Belediyesi’nin ilkini önceki gün gerçekleştirdiği Stratejik Plan Çalıştayı’nda ikinci günün konusu sağlıağa dair adımlar oldu. “Van’ın geleceğinde senin de imzan olsun” adlı çalıştay ikinci gününde Büyükşehir’e dair önemli konular konuşulmaya devam ederken, Belediye Başkan Vekili Cahit Bozbay, ikinci toplantıya da sözleriyle damga vurdu. Van’ın bin yıllardır bir çok uygarlığa başkentlik yapmasına rağmen hakettiği yerde olmadığını belirten Bozbay, bunun sorumlusu olarak eski Vali Münir Karaloğlu’nu gösterdi.

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kentte yaşanan sorunlara ilişkin “Van’ın geleceğinde senin de imzan olsun” adlı çalıştay ikinci gününde kentin kültür-turizm, sağlık ve yoksullukla mücadele konularının tartışması ile devam ediyor. 11–13 Ağustos tarihleri arasında Akdamar Otel’de yapılan çalıştayın bugün ki oturumunda önemli tartışmalar gerçekleştirildi. Van’ın sağlık, yoksullukla mücadele, kültür ve turizmde ki yerinin konuşulduğu çalıştaya Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Cahit Bozbay, kentte bulunan STK temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Kentin tüm dinamiklerinin dahil edildiği çalıştayda, görüşülen konular ve dile getirilen fikirlerin rapor haline getirilip 5 yıllık strateji planına dahil edilecek. Kentte bulunan herkes fikir ve projelerini çalıştaya katılarak dile getirileceği gibi, sosyal medya üzerinden de oluşturulan başlıklar altında paylaşabilecek.

“VALİ ENGEL OLDU”

Van’ın kültür ve turizm alanında yapılan sunum öncesi konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanvekili Cahit Bozbay, Van’ın birçok medeniyete başkentlik yapmış dünyanın önemli kentlerinden biri olduğunu söyledi. Tarihi dokusu, doğası ve güzelliği ile Van şehri halen dünyanın birçok ülkesinden kendisine insanları çeken önemli bir uygarlığın başkenti olduğunu ifade eden Bozbay, Van’ın tüm bu tarihi dokusu ve eşsiz doğaya sahip olmasına rağmen tarihi yerleri ile ilgili kayıtlı bir envanterinin olmadığını dile getirdi. Bozbay ayrıca; “Bu bizim için çok acı bir olaydır. Bin yıllardır çeşitli uygarlıklara beşiklik yapmış bir kentten bahsediyoruz. Ama maalesef halen kentimizin kayıtlı bir envanteri olmadığı gibi, Kültür Bakanlığı’na defalarca Van’ın destinasyonun yapılmasına ilişkin yaptığımız başvuru sonuçsuz kalmıştır. Bunun da önünde ki en büyük engel geçen dönem Van Valisi olan Münir Karaloğlu’dur. Kendisi ile defalarca yaptığımız görüşmede Van’ın ve Edremit’ten Erciş’e kadar turizm bölgesi ilan edilmesine ilişkin yaptığımız görüşmeler sonuçsuz kalmış, bununla yetinmeyen Karaloğlu Kültür Bakanlığı’na yapmış olduğumuz bu görüşmelere de engel olmuştur” dedi. Yapılan konuşmanın ardından Van Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından Van’ın kültür ve turizmine ilişkin bir sunum gerçekleştirildi. Katılımcıların önerilerde bulunduğu sunumda Van’da özellikle bir etnografya müzesinin açılması, yine Van Gölü ve Van’da ki tarihi yerlerin koruma altına alınmasına dair fikirler sunuldu. Edremit, Gevaş ve Erciş ilçesinin turizm ilçeleri yapılmasına dair önerilerde bulunan katılımcılar, bunun için kamuoyunun oluşması gerektiği beyan edildi.

VAN’DA KADINLARDA MEME, ERKEKLER DE İSE AKCİĞER KANSERİ GÖRÜLÜYOR

Van’da yaşanan sağlık sorunlarına ilişkin yapılan ikinci oturumda ise Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşler Dairesi Başkanı Yılmaz Berki tarafından bir sunum gerçekleştirildi. Van’da yaşanan sağlık sorunlarına ilişkin yapılan sunumda konuşan Berki, Van’da yurttaşlarda görülen hastalıkların kadınlarda en çok meme ve mide kanseri, erkekler de ise akciğer ve mide kanserinin ilk sırada olduğunu söyledi. Van’da kent merkezinde 4 kamu hastanesi ve 4 tane de özel hastanenin olduğunu dile getiren Berki, Van’da ki hastanelerin sadece Van’a değil bölgenin tüm illerinde ki hastalara hizmet verdiğini ifade etti. Van merkezinde evde bakım hizmetine muhtaç yurttaş sayısının 8 bin 300 kişi olduğunu belirten Berki, kentte yaşanan en önemli sorunlardan bir tanesinin de kent içerisinde bulunan ahırların olduğunu söyledi.

‘MADDE BAĞIMLILIĞININ ÖNÜNE GEÇMEMİZ LAZIM’

Madde bağımlılığına ilişkin sunum gerçekleştiren Berki, madde bağımlılığının toplumun en can alıcı sorunlarından bir tanesi olduğunu belirtti. Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşler Dairesi olarak Van’da ve ilçelerde yapacakları çalışmalara da değinen Berki, “Madde bağımlılığı kullanımı maalesef gün geçtikçe artmaktadır. Özellikle madde bağımlılığı kullanımı yaşı 13-15 yaş arasında ki çocuklara kadar gerilemiştir. Bunun başında sistemin bire bir çocukları bunlara teşvik etmesi, denetim yapmaması geliyor. Şu an da Van’da madde bağımlılığı almış başını gidiyor. Bunu önleyecek çalışmalar yapmamız aciliyet gerektiriyor. Van Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşler Dairesi, madde bağımlılığına ilişkin bilgilendirme ve bilinçlendirme amaçlı çalışmalar yapacağız. Yine köylere hizmet götürme ve mobil ekiplerin kurulmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Kent içerisinde bulunan ahırların kent dışına çıkarılması için fizibilite çalışmamız devam ediyor. İhtiyacı olan bireylere evde sağlık hizmeti götürmek, fizik ve psikolojik danışmanlık projelerini hayata geçirmek için projelendirme yapacağız” dedi.

DR. ERGİNYÜREK: KÜRDİSTAN’DA Kİ HER BİREYİN SAĞLIĞI KUSURLUDUR

Çalıştayda söz alan DTK Sağlık Meclisi Üyesi Dr. Erdal Ergünyürek ise, Van’da özellikle köylerde sağlık komünlerinin oluşması, kışkırtılmış sağlığın önüne geçilmesi ve AMATEM’in kurulmasına dair önerilerde bulundu. Kapitalist modernitenin insanlardan rant sağlamak için hastaya ‘ilaç olmadan iyeleşemezsin’ mantığını empoze ettiğini belirten Erginyürek, özgür olmayan bir bireyin sağlığı kusurlu olduğunu ifade ederek, “Neden Kürdistan’da insanların sağlığı kusurludur? Çünkü Kürdistan halen bir savaş bölgesidir. İnsanlar halen savaşın izini taşıyor, kimisi psikolojik ve ruhsal olarak, kimisi ise bedenen bunun izini taşıyor. Yani bu bölge de sağlığınız da kusurludur. Çünkü her gününüz bir acı ile geçiyor. İnsan hakkı olan sağlık bugün tekelleşme ve özelleştirilerek birer rant ve çıkar merkezleri haline gelmiştir. Örneğin hasta hastaneye geldiği zaman biz onlara bir şeyiniz yok dememize rağmen, bunu kendisine inandıramıyoruz. Hasta bizden ilaç yazmamızı bekliyor. Oysa ki hasta o ilacı kullanmadan da iyeleşebilir. Ama ilaç olmadan iyeleşemem algısı beyne yerleşen hastayı bu hale getiren ilaç endüstrisidir. İşte biz DTK Sağlık Meclisi olarak bunun önüne geçebilmek için mücadele ediyoruz. Sağlık hizmetlerini demokratik, cinsiyet özgürlükçü bir temel de yurttaşlara sağlamayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

VAN’DA 16 BİN AİLENİN HİÇBİR GELİRİ YOK

Çalıştayın son bölümünde ise yoksullukla mücadele konusu tartışıldı. Van’da yaşanan yoksulluğa ilişkin sunum yapan Sosyal İşler Daire Başkanı Faruk Yönlü, yoksulluğun politik ve ekonomik nedenleri olduğunu söyledi. Van’da yapılan araştırmalar sonucu 16 bin ailenin hiçbir gelirinin olmadığını belirten Yönlü, yine ayda ortalama 200 ailenin sosyal yardım alabilmek için belediyeye başvuruda bulundu söyledi. Kentte yaşanan yoksulluğunun önüne geçmek için yapacakları çalışmalara değinen Yönlü, kentte özellikle aş evlerinin ve halk ekmek fırınlarının açılması için çalışma yaptıklarını ve yine çocuk işçiliğinin önüne geçmek, kentsel ve kırsal yoksulluk haritasının oluşturulması için çalışma başlattıklarını söyledi.


(ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim