Edremit Belediyesi toplantı ve konferans salonunda düzenlenen panele Van KURDÎ-DER yöneticisi Tahsin Timur ve Kürt dili üzerine eğitim, araştırma çalışmaları yürüten Nezir Öcek panelist olarak katıldı. Panele Edremit Belediye Eş Başkanları Sevil Rojbin Çetin ve Abdulkerim Sayan, belediye meclis üyeleri ile belediye çalışanları katıldı.

‘KÜRTÇE KÜRT HALKININ VAR OLMA GEREKÇESİDİR’

Panelde ilk olarak konuşan KURDÎ-DER Van Şube yöneticisi Tahsin Timur, Edremit Belediyesinin böylesi bir hassasiyet gözeterek Kürtçe üzerine bir panel düzenlemesini önemli bulduklarını söyledi. Kürt dili ve kültürü üzerinden yüzyıllardır egemen güçlerin asla vazgeçilmeyecek bir asimilasyon ve imha politikası olarak önlerine koyduklarını hatırlatan Timur, tüm yoğun çabalara rağmen Kürtlerin dillerinin, kültürlerinin yok edilemediğini belirtti. Bir ulusun en önemli varlık gerekçesinin kendi dili olduğunun altını çizen Timur, Kürtçe’nin de Kürt halkının var olma gerekçesini olduğunu söyledi. Mevcut kapital modernist yaklaşımın yaşamın tüm alanında tek tipleştirmeyi esas alan politikasının dil konusunda kendini dayatamadığına dikkat çeken Timur, dilin bireyin, ulusun varlık gerekçesi olduğunu aktardı.

TESLİMİYET İFLAS ETTİ

Timur'un ardından konuşan, Kürt dili üzerine eğitim, araştırma çalışmaları yürüten panelist Nezir Öcek ise Kürt halkına dayatılan teslimiyet ve yok olmanın Kürt halkının diline kültürüne sahip çıkmasıyla iflas ettiğini söyledi. Bir ulusun yok oluşunun öncelikli olarak dilinin yok edilmesiyle başladığının altını çizen Öcek, bölgedeki tarihsel asimilasyon politikalarının bu gün de sürdüğünü dile getirdi. Kürt halkının sistemin tüm dayatmalarına rağmen kendi diline sahip çıkarak Kürtçeyi yaşamın her alanına dahil etmesi gerektiğini, özellikle de evde ev halkıyla ve çocuklarla Kürtçe konuşulması gerektiğini söyledi. Panel soru-cevaplarla son buldu. 

Editör: TE Bilisim