Kısa bir süre önce kurulan ve Türkiye genelinde 24, Van’da ise 300 üyeye oluşan Van Aktif Eğitim sen, Van’da basın karşısına çıkarak; Önceki gün ‘dersaneler’ ile ilgili tasarıyı meclisten geçiren hükümete tepki göstererek, “Dershanelerin halka rağmen ‘dönüştürme’ kılıfıyla ‘kapatmaya’ çalışılması milletin kabulü olmadan ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla bir gecede, meclis TV’nin kapalı olduğu saatlerde, gizlice yapılan köklü sistem değişiklikleri gibi eğitimin yapısını temelden sarsacak uygulamalarıyla tartışılır hale gelmiştir.” Mesajı verdi.

Van Aktif Eğitim-Sen kuruluşunun tamamlanması ardından basın mensupları ile buluştu. Geçtiğimiz yıl kasım ayında kurulan ve kısa sürede büyük bir oluşum sağlayan sendika tanıtım toplantısında hükümetin eğitim uygulamalarına tepki gösterdi. Bir basın toplantısında gazetecilerle bir araya gelen Aktif Eğitim-Sen Van İl Temsilcisi Şevket Gengörü, kısa bir süre içerisinde Türkiye genelinde 24 bin, Van genelinde 400 üyeye ulaştıklarını söyledi. Açıklamasında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’in temel kanunları hakkındaki değişiklikleri içeren yasa tasarısını eleştiren Gengörü, MEB'de yapılacak değişikliklerle 100 bine yakın okul idarecisinin görevinden alınacağını öne sürerek, “KPSS’yi kazanan öğretmenlerin sözlü mülakatlarla alınması yüzlerce eğitimciyi tasfiye ve kıyıma uğratacak. Aktif Eğitim-Sen olarak milletin vekillerini milletin menfaatlerini koruma, talep ve beklentilerini karşılama konusunda göreve davet ediyoruz” dedi.

““BEN YAPTIM OLDU” MANTIĞI İLE OLMAZ!”

Milli Eğitim Bakanlığı’nın son yıllarda siyaset kurumlarının varlığını ispat ve güç gösterisi için kullanılarak yap-boz tahtası haline getirildiğini söyleyen Gengörü, “Bakanlık, fişleme iddiaları, tasfiye ve kıyımlar, tayin ve terfilerin ‘liyakat’ yerine siyasi, sendikal vb. referanslar ön planda tutularak yapılması, dershanelerin halka rağmen ‘dönüştürme’ kılıfıyla ‘kapatmaya’ çalışılması milletin kabulü olmadan ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla bir gecede, meclis TV’nin kapalı olduğu saatlerde, gizlice yapılan köklü sistem değişiklikleri gibi eğitimin yapısını temelden sarsacak uygulamalarıyla tartışılır hale gelmiştir.” ifadelerini kullandı. Gengörü, açıklamasının devamında ise “Meclis Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’ndan birkaç küçük değişiklikle geçen ve kamuoyuna ‘dershaneler kanun tasarısı’ olarak lanse edilen ve bu hafta Meclis Genel Kurulu’na gelecek olan torba kanunda, 'dershanelerin zorla dönüştürülmesi/kapatılması' ile ilgili düzenlemelerin yanında en az dershaneler konusundaki dayatma kadar keyfiliğe açık, demokrasinin gereklerine aykırı ve milletin talep ve beklentilerini hiçe sayan pek çok değişiklik de yer almaktadır.” Diye konuştu.

“KEYFİ UYGULAMALAR YAPILIYOR”

KPSS’yi kazanan öğretmenlerin sözlü mülakatlarla alınması yüzlerce eğitimcinin tasfiye ve kıyıma uğratacağın belirten Gengörü, “Ortaöğretime veya yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlık niteliğindeki öğretim faaliyetlerinin Bakanlık gözetiminde açılabilecek çeşitli kurslar listesinden çıkartılarak yasaklanması, Anayasamızın 48. ve 42. maddesinde yer alan hükümlerine aykırı olarak öğrencilerin akademik gelişimlerine katkı sunacak eğitimlere katılma özgürlüklerini ellerinden almaktadır. Uluslararası bilim sınavlarında ülkemizin akademik başarıları istenilen düzeyde değilken bu uygulama eğitimde diğer ülkelerle aramızdaki uçurumu daha da arttıracaktır” şeklinde konuştu. MEB’e atama bekleyen 300 bin öğretmen adayının akıbetinin ne olacağını ifade eden Gengörü, “Milli Eğitim Bakanlığının, halen atama bekleyen yaklaşık 300 bin öğretmen adayı varken dershanelerde çalışan on binlerce öğretmenin atamasının yapılacağını söylemesi gerçekçi görülmemektedir. Ayrıca, MEB’in yaptığı sözlü sınavlardaki keyfi uygulamaların tartışıldığı bir dönemde MEB bünyesinde istihdam edilecek dershane öğretmenlerinin sözlü sınava tabi tutulacak olmaları, keyfi uygulamaların artarak devam edeceği, dershanelerin zorla dönüştürülmelerine karşı çıkan kurumlarda çalışan öğretmenlerin MEB tarafından cezalandırılabilecekleri endişesini arttırmaktadır.” Dedi.

“GÖREVE DAVET EDİYORUZ”

Yapılması planlanan kanun değişikliğiyle okul ve kurum idarecilerin sadece 4 yıl yapma şartı getirilmesiyle 100 bine yakın idarecinin görevden alınacağı söyleyen Gengörü, “Böylece halen görevde olan yöneticilerin müktesep hakları ellerinden alınacak ve bu durum 100 binin üzerinde okul ve kurum yöneticisini etkileyerek eğitim kurumlarında büyük bir kaosa neden olacaktır. Bu durum yöneticilerin sürekli baskı altında tutulmasına, okul ve kurumların vesayet altına girmek zorunda kalmasına neden olacaktır. Aktif Eğitim-Sen olarak milletin vekillerini milletin menfaatlerini koruma, talep ve beklentilerini karşılama konusunda göreve davet ediyoruz.” diye konuştu. Ayrıca Kahvaltıda sendika üyelerinden Öner Engin, Yüksel Çabaz, Edip Anık ve Lokman Yurtbay da hazır bulundu.


Önder ALTINAL/Şehrivan

Editör: TE Bilisim