Ağrı'da etkili kar yağışı ve tipi nedeniyle köylerinin yolu kapanan vatandaşlar, kendi imkanları ile yollarını açarak karla mücadele ekiplerine destek oluyor.

 

İklim koşulları bakımından Türkiye'nin en soğuk ve en çok yağış alan kentlerinden biri olan Ağrı'da kış mevsiminde birçok köy yolu ulaşıma kapanıyor. Merkeze bağlı Çukurçayır köylüleri de yaklaşık 10 traktöre taktıkları küreme aparatı ile karla mücadele çalışması yaparak yollarda ulaşımı sağlıyor. Yol açma çalışmalarında okullar ve hastaların bulunduğu yerleşim yerlerine öncelik veren köylüler, böylece hem kendi yollarını açıyor hem de İl Özel İdare ekiplerinin iş yükünü azaltarak devlete yardımcı oluyor.

 

Çukur Çayır köyü muhtarı Erol Kılıç, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en soğuk illerinden Ağrı'da kış mevsiminin 6 ay sürdüğünü belirtti. Kar yağışının fazla olmasından dolayı sürekli köy yollarının kapandığını anımsatan Kılıç, "Bu yıl aşırı kar yağdı. Şu anda köyümüzde 2 metreye yakın kar var. İmece usulü bütün köy yolumuzu açmaya çalışıyoruz." dedi. Kılıç, kar yağışının ardından köylülerin traktörleriyle temizlik seferberliği başlattıklarını anlatarak, şöyle konuştu: "Köylüler sayesinde yollarımız 24 saat açık. Hatta bazen ana yola kadar açıyoruz. Acil durumlarda, traktörcü arkadaşlarımız elbirliği ile çıkıp yollarımızı temizliyorlar. Köydeki traktörcü arkadaşlarımız hiçbir beklenti içinde olmadan kendi imkanları ile gece gündüz yollarımızı açıyorlar. Bir gerçek var, her şey devletten beklenmez."

 

KAPANAN YOLLARA ANINDA MÜDAHALE

Köy sakinlerinden Yavuz Özen ise kar yağışının ardından yaklaşık 10 traktörle köyün tüm yollarını açtıklarını söyledi. Okullar ile hasta bulunan yerlere öncelik verdiklerini ifade eden Özen, "Yoğun kar yağışı nedeniyle Ağrı'da birçok köy yolu ulaşıma kapanıyor. Bu nedenle özel idare ekipleri bizim köye hemen yetişemeyebiliyor. Ben ve diğer traktörcü arkadaşlarım fedakar şekilde yollarımızı kısa sürede temizliyoruz." dedi.

 

Devlete destek olmak amacıyla kar yağışı ile yol açma çalışmalarını başlattıklarını  dile getiren Özen, şunları kaydetti: "Kendi imkanlarımızla yollarımızı temizliyoruz çünkü devletimizin yanında olduğumuzu gösteriyoruz. Her şeyi de devletimizden beklememek lazım. Aşırı kar yağışlarında çevre köyleri, dinlenme tesisleri ve sanayi sitemize de müdahale ediyoruz. Hatta tipide mahsur kalan karda saplanan birçok araca da hiçbir ücret talep etmeden kendi imkanlarımızla yardımcı oluyoruz. Bu vatan bizim, hep beraber elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. 15 Temmuz ruhuyla birlik ve beraberlik içerisinde vatanımıza sahip çıkıyoruz." 

Editör: TE Bilisim