Van'da İŞKUR bünyesinde çalıştırılan 7 bin 286 işçi, yetkililerin defalarca kendilerine söz verdiğini ancak bu sözlerin tutulmadığını söyleyerek, yetkililere çağrıda bulundu. İşçileri yaptıkları çağrıda, taleplerinin karşılanmaması durumunda açlık grevine başlayacaklarını belirtti.

 

2011’de yaşanan Van depremi sonrası İŞKUR bünyesinde işe alınan ve 3 yıl sonra işten çıkarılan, haklarını aramak için birçok kez meydanlara çıkan depremzede İŞKUR işçileri yeniden meydanlara indi. Her yıl 9 ay çalıştırıldıktan sonra 3 ay boyunca işten çıkarılan işçiler Cumhurbaşkanı, Başbakan ve birçok Başbakan ile görüşmelerine rağmen bir sonuç alamadı. Uzun bir süre Van ve Ankara’da oturma eylemleri ve açlık grevi yapan işçiler seslerini duyurmaya çalıştı. Kendileriyle ilgili bir adımın atılmamasına tepki gösteren işçiler yeniden meydanlara inerek yetkililere çözüm konusunda çağrıda bulundu.

 

‘SÖZLER YERİNE GETİRİLMEDİ’

Feqiye Teyran parkında bir araya gelen işçiler basın açıklaması yaparak yetkilileri duyarlı olmaya çağırdı. Toplanan işçiler adına açıklama yapan basın sözcüsü Selim Cengiz, daha önce afet görmüş illere tanınan hakların kendilerine de tanınmasını istedi. Cengiz, “Malumunuz üzere bizler 2011 yılında yaşanan depremler sonrasında işe alınan işsizleriz. Bizler deprem felaketi esnasında çadır kentlerin kurulmasından, aş dağıtımına kadar insani barınma konusundaki bütün çalışmaları canı gönülden yerine getirdik. Bizler daha önce afet geçirmiş bölgelerde tanınan hakların aynısının bizlere de tanınması konusunda gerek atanmışlara ve gerekse de seçilmişlerle yaptığımız bütün görüşmelerde verdikleri vaatler, kalıcı istihdam sözlerini yerine getirilmesini istiyoruz. Maalesef bizlere verilen hiçbir söz tutulmadı.” Dedi.

 

‘CUMHURBAŞKANI BİZLERİ UMUTLANDIRDI’

Mağdur oldukları için bütün kapıları çaldıklarını söyleyen Cengiz şöyle konuştu: “Bizler bu işe muhtaç olduğumuzdan dolayı devlet tarafından kalıcı olmamız için hükümetin bütün kapılarını çalmıştık. Her talebimizde bize çeşit çeşit vaatler verildi. 2014 yılı Haziran ayında işlerimize son verildi. Bizler Van’da 3 ay boyunca mağduriyetimizi dile getirmek için ekmeğimizin mücadelesini verdik. Sesimizi daha iyi duyurmak için Ankara’ya yürüyerek gitme kararı aldık ve sonuç itibariyle gittik. Ankara’da 2 ay boyunca Abdi İpekçi parkında ekmek mücadelesini sürdürdük. Bizler orada yetkililer ile görüştüğümüzde bizlere kalıcı istihdam konusunda sözler verilip tekrar Van’a gönderildik. Ancak bize verilen sözler 3 ayla sınırlı kaldı. 7 Haziran milletvekili seçimlerinden önce Sayın Cumhurbaşkanının Van’ı ziyaretinde kendisiyle yaptığımız görüşmede mağduriyetimizi kendisine hatırlatıp, kalıcı iş talebimizi kendisine ilettik. Sayın Cumhurbaşkanımız mağduriyetimizi dinleyip kalıcı iş ve istihdam konusunda bizlere söz verip, bizleri umutlandırdı.”  

 

‘ÖLÜM ORUCUNA BAŞLAYACAĞIZ’

Cumhurbaşkanının özel talimat vermesine rağmen kendilerine hiç kimsenin yardımcı olmadığını söyleyen Cengiz sözlerini şöyle tamamladı: “Cumhurbaşkanımız konuyla ilgilenmesi için Sayın Milletvekili Burhan Kayatürk, Van valisi ve Ak Parti İl başkanına bizzat talimat vermiştir. Sayın Cumhurbaşkanının talimatı olduğu halde, bizleri bir kez daha işimizden ederek mağdur ettiler. Daha sonra Başbakan ve Çalışma Bakanıyla bir görüşme daha gerçekleştirdik. Bu görüşmelerde de taleplerimizi dile getirdik. Son yaptığımız görüşmede bize kalıcı iş sözü verildi. Ancak aradan 3 ay geçtikten sonra yine mağdur edildik. Buradan yetkililere çağrıda bulunuyoruz. Taleplerimiz yerine getirilmediği taktirde, Ankara’ya yürüyerek bir protesto gerçekleştireceğimizi ve açlık grevine başlayacağımızı buradan duyurmak istiyoruz. Yetkililer buna da duyarsız kalırsa, açlık grevimizi ölüm orucuna dönüştüreceğiz. Sonucu ne olursa olsun kesin haklarımızı elde edinceye kadar mücadelemize devam edeceğiz. Bizler yaşamak için çalışmak, çalışmaktan başka şansı olmayan emekçileriz.”

 

‘EKMEK KAVGASINDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Cengiz’in yatığı açıklamanın ardından konuşan İŞKUR platformu Başkanı Ethem Altun ise, mağduriyetlerinin uzun zamandır devam ettiğini, yıllardan bu yana tüm yetkililer ile görüşmelerine rağmen bir çözüm bulunamadığını ifade etti. Altun, amaçlarının ekmek kavgası olduğunu söyleyerek, “Mağduriyetimiz tamamen giderilmeden bu ekmek kavgasından vazgeçmeyeceğiz. Defalarca yetkililer ile görüştük. Ancak herhangi bir sonuç alamadık. Bizler ekmeğimizin peşindeyiz. Yıllardır mağdur ediliyoruz. Bayram arifesinde evimize ekmek götürecek paramız bile yok. Yetkililer bizim sorunumuza bir a önce çözüm bulsun.” Dedi. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim