Kış mevsiminde yoğun kar yağışının görüldüğü Doğu Anadolu'da, bina çatılarında biriken karlar, kimileri için yeni bir gelir imkânı yaratıyor.

 

Ağrı'nın Eleşkirt ilçesinde de yaşamı önemli ölçüde güçleştiren kar, her kış mevsimi ek gelir elde etmek için çatı temizliği yapanlara ekmeklerini kardan çıkarma fırsatı sunuyor. Kar kalınlığının zamanla 1 metreye ulaştığı ilçede, çatılarda biriken karların, çatı çökmesi ya da kütle halinde düşerek bir kazaya yol açmaması için dönem dönem temizlenmesi gerekiyor. Bina çatılarındaki kar temizliği ise bu işi mevsimsel olarak meslek haline getirmiş kar temizleyicileri tarafından yapılıyor. Belllerine bağladıkları halatlarla karla kaplı çatılara çıkan kar temizleyicileri, tonlarca ağırlıktaki kar kütlelerini kürek yardımıyla kontrollü şekilde aşağı atarak çatıları temizliyor.

 

FİYATI ÇATININ BÜYÜKLÜĞÜ BELİRLİYOR

Eleşkirtte çatılarda kar temizliği yapan işçilerden Ekrem Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kar yağışının kendileri için ekmek parası anlamına geldiğini ifade etti. Çatılarda biriken karları, çatının büyüklüğüne göre 100-200 lira arasında değişen ücret karşılığı temizlediklerini belirten Yazıcı, "İlçemize bu yıl her zamankinden fazla kar yağdı. Kar yağışının durmasıyla birlikte bina sahipleri ve ilçe esnafı, çatılarını temizleme telaşına düştü. Biz de bina sahipleriyle anlaşarak ücret karşılığında çatıları temizliyoruz. Kar yağışına en çok bizler seviniyoruz çünkü bize yeni bir iş kapısı açıyor. Tehlikeli de olsa aile bütçesine katkı sağlamak için bu işi yapıyoruz" dedi. 

Editör: TE Bilisim