Van Ekoloji Hazırlık komisyonu yapacağı toplantı ile Van Ekoloji Meclisini oluşturacak. Basın toplantısında konuşan Van Ekoloji Hazırlık komisyonu Eş Sözcüsü Yasemin Özdemir, “Ekolojik yaşamı tehdit eden sistemli ya da bilinçsiz eylemleri açığa çıkarmak ve buna karşı ortak bir mücadele hattı örmek için ekoloji aktivistlerini, kolektifleri, sivil toplum örgütlerini, mahalle meclislerini Van Ticaret Sanayi Odasında düzenleyeceğimiz Van Ekoloji Meclisinin oluşturulmasına davet ediyoruz.” Dedi.

 

Van Ekoloji komisyonu yaptığı basın toplantısıyla kuracakları Van Ekoloji Meclisine katılım çağrısında bulundu. Basın toplantısında konuşan Van Ekoloji Hazırlık komisyonu Eş Sözcüsü Yasemin Özdemir, 21’inci yüzyıl itibariyle milyonlarca insanı yerinden eden iklim değişikliklerin yanı sıra savaşların, yoksullukların, açlık ve sosyal adaletsizliğin ve etnik-dini çatışmalar sonucunda sürekli artan ekolojik tahribatlarla karşı karşıya olduklarını kaydetti. Özdemir, “Bu bağlamda dünyada ve Ortadoğu’da süregelen savaşların en önemli sebepleri iktidar mücadeleleri, halkların ve inançsal farklılıklarının öz yönetim haklarının tanınmaması ve buna bağlı olarak toplum ve doğa üzerinde hegemonya kurma arayışlarıdır. Özellikle petrol, su, maden rezervleri açısından zengin olan Ortadoğu coğrafyasında yaşayan halklar bu rezervlerin sömürülmesi adına yerlerinden edilmekte ve küresel-kapitalist modernist sisteme bağımlı kılınmak istenmektedir.” İfadelerini kullandı.

 

ÖZDEMİR: TÜM EKOLOJİK TAHRİBATLARA ‘DUR DİYORUZ’

Özdemir, yaşanan olaylara benzer bir yaklaşımın en canlı örneğine Şengal ve Kobane’de tanık olduklarına dikkat çekerek, “Etnik kıyımın yanında ekonomik, kültürel ve toplumsal alanlarda ekolojik yıkım kendini göstermiştir. Öte yandan Mezopotamya’da yaşanmış olan sıcak Savaş, HES ve baraj benzeri sebeplerle yaşam alanını terk etmek zorunda kalan, tarımsal üretimi yok olan, ormanları yakılan, doğası tahrip edilen bir toplum gerçeğinin ihtiyacına cevap olabilmek için ekolojik bakışıyla yeniden ele almak gereklidir.” Dedi. Özdemir, başka bir Mezopotamya’nın mümkün kılınması için belli kriterlerin olması gerektiğine işaret ederek şunları söyledi: “Kadını köleleştiren, katleden ve yok sayan anlayışa, verimli tarım arazilerinin betonlaşmaya açılmasına, yerel ekonomiyi tekeller aracılığıyla yok eden anlayışa ve başta Van havzası olmak üzere tüm ekolojik tahribatlara ‘Dur diyoruz” şeklinde konuştu.

 

OLUŞUM YARIN SAAT 13.00’DA TUŞBA SALONUNDA GERÇEKLEŞECEK

Özdemir son olarak şu ifadeleri kullandı: “Ekolojik yaşamı tehdit eden sistemli ya da bilinçsiz eylemleri açığa çıkarmak ve buna karşı ortak bir mücadele hattı örmek için ekoloji aktivistlerini, kolektifleri, sivil toplum örgütlerini, mahalle meclislerini Van Ticaret Sanayi Odasında düzenleyeceğimiz Van Ekoloji Meclisinin oluşturulmasına davet ediyoruz. Meclisimizin oluşum toplantısı yarın saat 13.00’da Tuşba salonunda gerçekleşecektir.” 


ŞEHRİVAN HABER – MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim