Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından başlatılan ve uzun süredir kamuoyunda konuşulan “Üreten Türkiye Konuşuyor” toplantılarının ilki Van’da yapıldı. Toplamda 12 ilde yapılacak olan toplantıların startı Van’da verilirken Van’daki buluşmaya 2 bakan ve çok sayıda önemli Sivil Toplum Kuruluşu, Sendika, Dernek ve iş dünyasının temsilcisi katılım sağladı. Bir nevi Van’da devlerin buluşması gerçekleşirken hem Van hem de ülke genelindeki iş dünyasına dair önemli konular konuşuldu.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci “Üreten Türkiye Konuşuyor” programı kapsamında Van’a geldi. “Üreten Türkiye Konuşuyor” toplantısının ilkinin Van’da yapılması, Van’ın önemini bir kez daha gözlerine önüne serdi. Van’da bir otelde düzenlenen toplantıya Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) Türkiye Kanadını oluşturan HAK-İŞ, MEMUR-SEN, TESK, TİSK, TOBB, TÜRK-İŞ, Türkiye KAMU-SEN, TZOB, ASKON, MÜSİAD, TİM, TÜGİAD, TÜGİK, TÜMSİAD ve TÜRKONFED gibi çok sayıda kuruluş temsilcileri ve önemli işadamları katılım sağladı.

 

ODA, BORSA, SENDİKA, DERNEK VE STK’LARDAN BÜYÜK ÇIKARMA

Gerçekleştirilen toplantıda ilk olarak konuşan Türkiye Odalar ve Borlarsa Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ilk olarak şunları söyledi: “Bizler ülkemizin çalışan ve üreten kesimleri olan; esnafları, çiftçileri, işçileri, memurları, işverenleri ve girişimcilerini temsilen bugün buradayız. Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın öncülüğünde, Ekonomi Bakanımızın da katılımıyla, Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) Türkiye Kanadını oluşturan HAK-İŞ, MEMUR-SEN, TESK, TİSK, TOBB, TÜRK-İŞ, Türkiye KAMU-SEN, TZOB ve iş dünyası sivil toplum kuruluşları; ASKON, MÜSİAD, TİM, TÜGİAD, TÜGİK, TÜMSİAD ve TÜRKONFED olarak sizlerin karşısındayız.”

 

HİSARCIKLIOĞLU: VAN BİZİ BAĞRINA BASIYOR

Van’a gelişlerinin ilk olmadığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, “2011 yılında Van depremi yaşanır yaşanmaz, ertesi gün hemen Van’a gelmiştik. Vanlı kardeşlerimizin acısını paylaşmış, büyük bir yardım kampanyası yapmıştık. Bu memleketin mayasında birlik ve beraberlik olduğunu, o gün hepimiz tekrar gördük. Bir olduk, birlik olduk. Bugün de yine bir ve beraber olarak hayırlı bir iş için Van’dayız. “Üreten Türkiye Konuşuyor” toplantılarının ilkine, Van’dan başlıyoruz. Sadece Van’la olan gönül bağımızdan dolayı buradan başlamadık. Biliyorsunuz dünyada zenginlik yeniden batıdan doğuya kayıyor. Yani güneş yeniden doğudan yükselmeye başlıyor. Türkiye’de güneşin ilk yükseldiği şehir burası. Biz de güneşin doğduğu şehirde, güzel insanların şehrinde, Van denizinde “Üreten Türkiye” olarak konuşmaya başlıyoruz. Buradaki müthiş katılım için Vanlı hemşerilerime yürekten teşekkür ediyorum. Biz Van’ı ne kadar bağrımıza basıyorsak, Van da bizi daha fazla sahipleniyor, bağrına basıyor. Bu anlayışınız için hepinize yürekten teşekkür ediyorum.” Dedi.

 

“ESKİDEN SİYASETÇİLERİMİZ KONUŞURDU, BİZ DİNLERDİK”

Şehirleri dünya ekonomisinde öne çıkarmaları gerektiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “İşte Türkiye olarak, bu döneme çok iyi hazırlanmamız lazım. Şehirlerimizi bu dönemde dünya ekonomisinde öne çıkarmamız lazım. Bütün bunlar için de yeni yapısal reformlara ve küresel rekabette bizi öne çıkaracak adımlara ihtiyacımız var. İşte bu yüzden dışarısı kötüleşirken, içeride safları sıkılaştırmalıyız. Gün el ele, omuz omuza verme günüdür. İşçi, işveren, üretici ve kamu görevlileri olarak, hep birlikte çalışma günüdür. Burada elimizde büyük fırsat var. Karşımızda müthiş bir anlayış var. Eskiden siyasetçilerimiz konuşurdu, biz dinlerdik. Şimdi tam tersi. Siyasetçilerimiz diyor ki, “siz konuşun biz dinleyelim.”; “Siz söyleyin, biz reformları yapalım.” İşte bugün “Üreten Türkiye Konuşuyor” toplantısında tam olarak bunu yapacağız. Bakanlarımız açılış konuşmalarını yapacak. Bazı konularda bilgilendirme yapacaklar. Sonra biz kürsüden ineceğiz, söz sizde olacak.” Şeklinde konuştu.

 

HİSARCIKLIOĞLU: SİZLERİ DİNLEYECEĞİZ

Van’ın, bölgenin ve Türkiye’nin ekonomisini konuşacaklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Bütün beklenti ve taleplerinizi özgürce dile getireceksiniz. Toplantının sonunda bakanlarımız tekrar sizinle birlikte olacak. Toplantının sonuçlarını, sizin görüşlerinizi dinleyecekler. Bu sonuçları daha sonra detaylı olarak hükümetimize de ileceğiz. Yani değerli dostlarım, “Üreten Van” konuşacak, hükümetimiz dinleyecek. Van’ın yol haritasını, yine Van’ın kendi insanı çizecek. Böylece devlet ve millet buluşmasının en güzel örneğini sergileyeceğiz. Müzakereci demokrasiyi en iyi şekilde işleteceğiz. Bu aslında dünyaya örnek olacak bir iş. Bu işe öncülük eden Gümrük Ticaret Bakanımız Sn. Bülent Tüfenkci’ye ve bizleri yalnız bırakmayan Ekonomi Bakanımız Sn. Nihat Zeybekci’ye; bu müthiş istişare anlayışından dolayı, Vanlı hemşerilerim adına yürekten teşekkür ediyorum.”

 

TÜFENKCİ: VAN’DA BİR ARADAYIZ

Hisarcıklıoğlu’nun konuşmasının ardından konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Üreten ekonominin aktörlerini bir araya getirmek üzere planladığımız, ülke olarak daha fazla üretme irademizi göstereceğimiz “Üreten Türkiye Konuşuyor” toplantılarımızın ilkini gerçekleştirmek üzere güzide şehrimiz Van’da bir aradayız. Tüm Türkiye’de üreten ekonomiyi konuşacağımız 12 toplantılık programımıza, gerek tarihsel gerekse de ekonomik açıdan önemli bir şehrimiz olan Van’da başlıyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin katkılarıyla Bakanlığımızın koordinasyonunda düzenlediğimiz bu toplantıya, ticaret erbabımız, ilgili kamu ve sivil toplum kuruluşlarımız ve özel sektör temsilcilerimiz katılım sağladılar.” Şeklinde konuştu.

 

“SİZLERİ DİNLEMEK İÇİN BUGÜN BURADAYIZ”

Katılımcıların görüş ve önerilerini alacaklarını ifade eden Tüfenkci şöyle konuştu: “Bu kapsamda ilgili bakanlıklar, belediyelerimiz ve yerel düzeyde faaliyet gösteren ilgili kamu kuruluşlarının yanı sıra iş dünyamızın kamu nitelikli meslek kuruluşlarının çatısı konumunda bulunan kuruluşlarımızın başkanları da burada. Bugün, sizlerin görüş ve önerilerini bu toplantılarda masaya yatıracağız. Hükümetimizin ekonomide almış olduğu tedbirlerin, sağladığı teşviklerin ve ekonomimizin gelmiş olduğu son durum ile gelecek beklentilerini istişare edeceğiz. Bölgesel sinerji merkezleri ve gelişim eksenlerini değerlendirerek, üreten ekonominin ihtiyaç ve etki analizini yapacağız. Hep birlikte Ülke olarak daha fazla nasıl üretiriz sorusuna cevap arayacağız. Bakanlık olarak yaklaşık 3,5 milyon ticaret erbabına doğrudan hizmet veriyoruz. Hizmetlerimizin daha etkin ve verimli sunulması için doğru politikalar oluşturulabilmesine ihtiyaç vardır.”

 

TÜFENKCİ: FİNANSMANA ERİŞİMİ KOLAYLAŞTIRDIK

Tüfenkci konuşmasında şunları dile getirdi: “Doğru politikaları ve çözümleri de sektörlerle üretenlerle sürekli irtibat halinde olarak üretebiliriz. Bakanlık olarak bizler de, ticari hayatın kolaylaştırılması ve güvenin artırılması konusunda sizlerin önünü açmayı ilke edindik. Yatırım ve iş ortamının iyileştirilmesi amacıyla önemli reformlar yaptık ve bu reformları sürdürmeye devam edeceğiz. 14 yıl boyunca tacirimizden sanayicimize, esnafımızdan üreticimizle işbirliği halinde çalıştık. İstişare kültürümüzün gereği olarak attığımız tüm adımlarda vatandaşlarımızın taleplerini esas aldık. Ekonomimizi büyütmek için tüm taraflarla el ele verdik. Tüm bu çabalarımız sonucunda Ülke ekonomisini 2002 yılında olduğu seviyeden çok ileriye taşıdık. Son 14 yılda yaptığımız köklü ekonomik reformlar ve yapısal tedbirler sayesinde, ülkemiz ekonomisi tekrar büyüme sürecine girecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak, ekonomimize hız kazandıracak birçok yeni mekanizmayı uygulamaya aldık. Tacirlerimizin ve esnaflarımızın ihtiyaçları çerçevesinde çeşitli destekleri yürürlüğe koyduk. İşletmelerimizin işini kolay ve güvenli hale getirmek için son dönemde de birçok yeniliğe imza attık. Ticari işlemlerde taşınır rehni kanunu ile finansmana erişimi kolaylaştırdık.”

 

“76 MİLYON AVROLUK FİNANSMAN SAĞLANDI”

KOBİ’lerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Hisarcıklıoğlu, “Öncelikle KOBİ’lerimizin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu’nu hazırladık. 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren bu Kanun ile artık, KOBİ’lerimizin yanı sıra, tacir, esnaf, çiftçi, üretici örgütü ve serbest meslek erbabımız taşınır rehni karşılığında kredi kullanabiliyor. Ticari aktörlerin finansmana erişiminin kolaylaşması için attığımız bu adım sonucunda, daha fazla üretim ve yatırım yapılmasının önünü açtık. Kredi piyasalarında verimsizliğe neden olan sermaye-teminat uyumsuzluğunun önüne geçtik. Rehin sözleşmelerinin tescil edileceği kısa adı TARES olan Taşınır Rehni Sicili Türkiye Noterler Birliği tarafından kuruldu. 1 Ocak 2017’de faaliyete aldığımız bu Sistem üzerinden taşınır sicil işlemleri yürütülüyor. Uygulama oldukça yeni olmasına rağmen, bu yeni düzenleme ile getirilen imkânlardan girişimcilerimiz faydalanmaya başladı. 3 Mart 2017 tarihi itibariyle, toplam 995 rehin sözleşmesinin tescil edildiğini görüyoruz. Bu rehinler karşılığında ticaret erbabımıza; 3 milyar 127 milyon TL’lik, 51 milyon 769 bin Dolarlık ve 76 milyon Avroluk finansman sağlanmış durumdadır.” Dedi.

 

“TİCARET ERBABIMIZ RAHAT BİR NEFES ALDI”

Tüfenkci yaptığı konuşmada ticaretçilere rahat bir nefes aldırdıklarını söyledi. Tüfenkci şöyle konuştu: “Teminat bulmakta zorlanan KOBİ’lerimiz Nefes Kredisiyle nefes aldı. Proje kapsamındaki kredilere 85 oranında Hazine destekli KGF kefaleti sağlanıyor. TOBB ve TOBB’a bağlı oda/borsalar, Kredi Garanti Fonu ve iki banka ile birlikte yürüttükleri bu proje kapsamında belirlenen yüzde onun altında oldukça uygun bir faiz oranıyla kredi kullanımını kolaylaştırdı. Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ile, oda ve borsa üyelerinin borçlarına ilişkin bir düzenleme yaptık. Buna göre, anılan tarihten itibaren 2 ay içinde başvurulması şartıyla; Üyelerin, oda ve borsalara olan aidat, navlun hasılatından alınacak oda payları ve borsa tescil ücreti ile oda ve borsaların Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine olan aidat borçları asıllarının aylık dönemler hâlinde ve azami toplam altı eşit taksitte ödenmesi hâlinde. Bu alacaklara uygulanan faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i alacakların tahsilinden vazgeçilmiştir.”

 

TÜFENKCİ: ÜRÜN İHTİSAS BORSASI’NI KURUYORUZ

Yakın zamanda ürün ihtisasa borsasını kuracaklarını söyleyen Tüfenkci, “Lisanslı depolarda muhafaza edilen tarım ürünlerini temsil eden elektronik ürün senetlerinin işlem göreceği, uluslararası düzeyde faaliyet gösterecek Ürün İhtisas Borsası’nın kuruluşu Bakanlar Kurulunda imzaya  açıldı. Ülkemizin tarım ürünleri piyasalarının ve sermaye piyasalarının önde gelen kuruluşları, bankaları Ürün İhtisas Borsası için güçlerini birleştirdi. Ürün İhtisas Borsasının faaliyete geçmesi ile birlikte;

- Elektronik ürün senetlerinin alım ve satımı tamamen elektronik ortamda hızlı ve güvenilir biçimde tek bir platformda yapılacak,

- Çok sayıda alıcı ve satıcının bulunduğu gelişmiş bir tarım ürünleri piyasası oluşacak,

- Tarım ürünleri piyasamızın daha gelişmesi, Ülkemizin bölgemizdeki tarım ürünleri ticaretinin merkezi haline gelmesi ve dünya tarım ürünleri piyasasında daha etkin rol alması sağlanacak. Lisanslı Depoculuk sistemine yönelik yeni teşvikleri hayata geçiriyoruz. Üreticilerin ürünlerini lisanslı depolara getirebilmeleri ve ürünlerini daha uzun süre lisanslı depolarda depolayabilmelerini sağlamak istiyoruz. Bu kapsamda, ürünlerini lisanslı depolarda depolayan üreticilerin ve üretici birliklerinin lisanslı depo işletmelerine ödeyeceği depo kira ücretinin ve analiz ücretlerinin tamamı devlet tarafından karşılanacak. Böylece üreticilerimiz hiçbir masrafla karşılaşmadan, sıfır maliyetle ürünlerini lisanslı depolara getirebilecek.”

 

“UYGULAMALARI YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”

Sebze ve meyve ticaretinde yeni bir dönemin başlayacağına işaret eden Tüfenkci, “5957 sayılı Hal Kanunu ile birlikte sektörde önemli dönüşümler yaşandı. Ancak biz bunları yeterli görmüyoruz. Özellikle, üretici örgütlerinin piyasada daha etkin olmasına, sebze ve meyve ticaretinde yaşanan ürün zayiatlarının minimuma indirilmesine ve üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkının azaltılmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ülkemizdeki başarılı üretici örgütü uygulamalarını yakından takip ediyoruz. Üretici örgütlerine ilişkin bir model oluşturmayı ve bu modeli tüm ülkemizde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda, üretici örgütlerine yönelik vergi avantajları da dâhil olmak üzere bir takım teşvik mekanizmalarını hayata geçirmeyi planlıyoruz. Ürün bazında değişiklik göstermekle birlikte, üretilen sebze ve meyvelerin yaklaşık 25’i pazarlama aşamasında zayi oluyor. Bu oranı minimuma çekmek adına önümüzdeki günlerde, ürünlerin nakliyesinde soğuk zincir uygulamasının yaygınlaştırılması ve depolama imkânlarının iyileştirilmesi amacıyla çeşitli teşvik ve destek mekanizmalarını devreye almayı planlıyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

“ELEKTRONİK TİCARETİ GELİŞTİRİYORUZ”

Tüfenkci konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Elektronik ticaretin ülkemizde güvenli bir ortamda gelişmesi ve yaygınlaşması amacıyla Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunu çıkardık. Elektronik ticareti ilk defa düzenleme altına alarak daha güvenli hale getirdik. Ayrıca vatandaşlarımızın rahatsızlıklarının giderilmesi amacıyla istenmeyen kısa mesaj, telefon araması ve e-postaların önlenmesine ilişkin düzenlemeyi hayata geçirdik. Diğer yandan, elektronik ticaretin geliştirilmesi ve KOBİ’lerin e-ticarete uyum sağlaması amacıyla eğitim, danışmanlık, lojistik ve bilgi platformu gibi konularda projeleri hayata geçirmek için çalışmalarımız sürüyor. Vatandaşlarımızın internet üzerinden çok daha güvenli bir şekilde alışveriş yapabilmesi amacıyla; e-ticaret sitelerine yönelik güven damgası sistemini oluşturmak için bir çalışma başlattık.”

 

TÜFENKCİ: TÜBİS’İ HAYATA GEÇİRDİK

TÜBİS’i hayata geçirdiklerini dile getiren Tüfenkci, “2010 yılı Nisan ayında Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) tüketicilerimizin kullanımına açılmıştır. 2016 yılında Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan ve TÜBİS’te kayıt altına alınan şikâyet sayısı 716 bin 368 adettir. Verilen karar sayısı ise 717 bin 778 adet olarak gerçekleşmiştir. TESKOMB aracılığıyla Halk Bankasından esnaf ve sanatkârlarımıza sağladığımız destek miktarı 2002 yılında 2016 yılı sonu itibariyle 20,4 milyar TL olmuştur. Bu destek sisteminde faiz oranları piyasa faiz oranlarının yarısı kadardır. Van’da, 28 Şubat 2017 tarihi itibariyle 5 bin 406 esnaf ve sanatkârın yaklaşık 201 milyon TL kredi bakiyesi bulunmaktadır. Ocak ve Şubat aylarında il genelinde esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet kooperatifleri aracılığıyla 16,2 milyon TL faiz indirimli kredi kullandırılmıştır. Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle kullandırılan kredilerin faizlerinin (50-100 oranında) Hazine tarafından karşılanmasını sağlıyoruz. Bu sayede özellikle 30.000 TL’lik 100 faiz indirimli krediler esnaf ve sanatkârlarımıza can suyu oldu. 31 Aralık 2016 itibariyle Van genelinde 349 esnaf ve sanatkârımız yararlanmış, toplam 10,3 milyon TL tutarında kredi kullandırılmıştır.”

 

“ESBİS İLE TESCİL İŞLEMLERİ KOLAYLAŞTI”

Ahilik Sigorta Fonu’nun yasalaştığını kaydeden  Tüfenkci, “Oluşturacak fon mekanizmasının kurulmasıyla esnaf ve sanatkârlar zor zamanları daha kolay aşacak. Esnaf ve sanatkârlarımızın sicil işlemleri ile esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının faaliyetleriyle ilgili ihtiyaç duydukları her türlü iş ve işlemler, elektronik ortamda online olarak gerçekleştirilmektedir. Kooperatiflerin birçok işlemini internet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebileceği “Kooperatif Bilgi Sistemi”ni uygulamaya aldık. Bu sayede vatandaşlarımız kooperatiflerin kuruluş ve işleyiş işlemlerini çok daha kolay biçimde elektronik ortamda gerçekleştirebilecek. Bakanlık olarak ticaretin hızlandırılması ve kolaylaştırılması kapsamındaki çalışmalarımız gümrük alanında da oldukça yoğun bir şekilde devam ediyor.” Dedi.

 

“KOLAYLIK VE İMTİYAZLAR TANIDIK”

“Yetkilendirilmiş yükümlü ve onaylanmış kişi statülerini uygulamaya aldık” diyen Tüfenkci konuşmasına şöyle devam etti: “Firmaların uluslararası tanınır hale getirebilmek için Yetkilendirilmiş Statü Sertifikasını uygulamaya aldık. Bu çerçevede güvenilir firmalara gümrük işlemlerinde birtakım kolaylık ve imtiyazlar tanıdık. İhracatta yerinde gümrükleme izni ile izinli gönderici yetkisi sahibi firmalara, gümrük işlemlerinin kendi tesislerinde tamamlanmasına imkân verilerek önemli bir zaman ve maliyet avantajı sağladık. Bakanlığımızca ihracatta tanınan kolaylıklardan biri de onaylanmış kişi statüsüne sahip kişilere tanınan ihracatta mavi hat yetkisidir. Bu kapsamda risk değerlendirmesi çerçevesinde, ihracat eşyasına ilişkin gümrük işlemleri hızlı bir şekilde tamamlanmakta ve beyannameye ilişkin kontroller sonradan gerçekleştirilmektedir. Bakanlığımızın “güvenli ticaretin kolaylaştırılması” misyonu çerçevesinde ülkemizin rekabet gücünü artırarak ihracatımızı kolaylaştırmaya yönelik olarak yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması çalışmaları hızlı bir şekilde devam etmektedir.”

 

TÜFENKCİ: TEK DURAK PROJESİNİ BAŞLATTIK

Gümrük kapılarında tek durak projesini başlattıklarını dile getiren Tüfenkci, “Özellikle kara hudut kapılarımızda birden fazla aşamada gerçekleştirilen gümrük işlemlerinin daha hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilmesi amacıyla 2014 yılında Kapıkule’de pilot uygulamasına başladığımız Tek Durak Projesi ile araçlar hızlı plaka okuma sistemi ile durmaksızın gümrük sahasına giriş yaparak tek peronda hem tescil ve muayene hem de pasaport işlemlerini yapılabilecek. Bunların yanında, tek noktada kredi kartları/banka kartları yoluyla da tahsilatların yapılmasını sağlayacak proje ile gümrük kapısında beklemeden hızlı bir şekilde işlemler tamamlanacak. Bu proje sadece Kapıkule ile sınırlı kalmayacak; diğer sınır kapılarımıza da yaygınlaştıracağız.” Dedi.

 

“LARA İLE GÜMRÜK İŞLEMLERİ HIZLANDI”

Özel fatura işlemlerinin elektronik ortamda yapılabileceğini söyleyen Tüfenkci şöyle devam etti: “Kamuoyunda "Bavul Ticareti" olarak da bilinen, Türkiye'de ikamet etmeyen yolcuların "özel fatura" kapsamında satın alarak Türkiye dışına götürdükleri mallara ilişkin gümrük işlemlerinin elektronik ortamda yapılabilmesi. Bu anlamda geliştirilen ve pilot uygulamaları tamamlanan Özel Fatura Programının uygulamaya girmesiyle, gümrük işlemleri hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilebilecek. Kısa adı LARA olan Laboratuvar Analiz ve Raporlama Programı ile gümrük laboratuvarlarına gönderilen eşya numunelerine ilişkin bütün iş süreçleri 2016 yılında elektronik ortama aktarılmıştır. Üreten Türkiye Konuşuyor toplantısı ile sizi, yani ülkemizin üretenlerini dinlemek için ayağınıza geldik. Hedefimiz; Sayın Başbakanımız tarafından ifade olunan “laf laf üstüne değil, taş üstüne taş koyacağız” anlayışını iş dünyamıza yansıtabilmek. Tüm Türkiye’deki ticaret erbabımızla buluşacağımız bu 12 toplantı dizisinin devamında, Ülkemizin başat sektörlerini Türkiye Ticaret Buluşmaları kapsamında sektör temsilcileri ile ele alacağız. Ticaretin mevcut durumunu sektörlerle birlikte değerlendireceğiz, yeni politikalar ve çözümler üreteceğiz.

 

TÜFENKCİ: ÜLKEMİZ İÇİN OLUMLU SONUÇLAR OLACAK

Tüfenkci konuşmasında son olarak, “Tüm bu çalışmalarımız sonucunda, ticaret sektörünün gelecek vizyonunu belirleyeceğimiz Türkiye Ticaret Kongresi’ni gerçekleştireceğiz. Ticaretin tüm tarafları ile ticaret politikalarımızın bugününü ve geleceğini bütüncül bir anlayışla ele alacağız. Hükümet olarak, toplumsal refahın yolunun güçlü bir ekonomiden geçtiğini biliyor ve 14 yıldır çalışmalarımızı bu doğrultuda yürütüyoruz. Bu anlayışımızın bir ürünü olan Üreten Türkiye Konuşuyor toplantılarının ticaret erbabımız ve ülkemiz için olumlu sonuçları olacağına inanıyor.” İfadelerine yer verdi.

 

BAKAN ZEYBEKCİ: KABUL EDİLİR DEĞİL

Toplantı da son olarak konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Hollanda'nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya sergilediği tutumun kabul edilebilir olmadığını, yapılanları nefret ve şiddetle kınadığını söyledi. Hollanda'nın Srebzenitsa'da 8 bin 500 Müslümancın katline seyirci kalan bir ülke olduğunu belirten Zeybekci, ekonomik anlamda bir yaptırım ve boykotun söz konusu olmadığını söyledi. Zeybekci, "Bu tuzak ve senaryoyu kurgulayanların ekmeğine yağ sürmeden gereğini yapacağız . Bu planlı bir algı operasyonu ve oyun. Türkiye'ye karşı yürütülen algı operasyonunun kazananı olmaz, sonuçta herkes kaybeder" dedi.

 

ZEYBEKCİ: DESTEK VERMEMİZ GEREKİYOR

İran ile yapılan ihracatla ilgili de konuşan Zeybekci şunlar dile getirdi: “Biz ihracatta büyümek zorunda olan bir ülkeyiz. İnsanlarımıza iş üretmek zorundayız. Biz 2008 yılından bu yana 7 milyon insanımıza iş verdik. Bu yeter mi elbette ki yetmez bu anlamdaki çalışmalarımız devam edecek. Türkiye dünyanın ilk 10 ekonomisine ve Avrupa’daki ilk 3 ekonomiye koyacak olan bizleriz. Bunu da sizlerle yani özel sektörler ile birlikte yapacağız. Ama, lakin ve ancak demeden bunu hep birlikte yapacağız. Türkiye’yi tuzağa düşürmeyelim. Bugün Türkiye’de bir sistem oylaması var. Bu sadece Cumhurbaşkanlığı seçimi değil bir sistem oylamasıdır. Bunda ciddi anlamda destek vermemiz gerekiyor.”

 

“VAN’DA YENİ DÖNEMDE ÇOK CİDDİ BİR TAKİPTEYİZ”

Bakan Zeybekci son olarak, “Türkiye İran ile ticaretinde çok önemli yerlere gelecek. 50 milyar dolarlık bir hedefimiz var. Bunun dışında Irak ile büyük hedeflerimiz var. Rusya’da, Balkanlarda dünyanın her yerinde Türkiye olacak. 2017 yılında ihracatımız yüzde 155 milyar dolar seviyesinde olacak. Türkiye 2017 yılında çok farklı bir şekilde çok farklı bir şekilde yoluna devam edecek. Geleceğini çok iyi bir şekilde kontrol eden bir ülke haline geleceğiz. Bunu yapmak zorundayız. Van’da da yeni dönemde çok ciddi bir takipteyiz. Bu coğrafyada yer alan tüm illerin ve Van’ın gelişiminde önemli işler yapacağız. Bu kapsamda Van’da ve bölgede ticaret merkezleri, ulaşım merkezleri ve çok sayıda merkezler kuracağız. Burada sadece devlet ya da hükümet yapsın demiyoruz. Bunu hep birlikte yapacağız. Bu toplantının da bu anlamda önemli bir yere sahip olduğunu biliyorum. İnşallah hep birlikte çok güzel işlere imza atacağız.” Dedi.


ŞEHRİVAN EKONOMİ: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim