Türkiye'nin önemli kiraz yetiştiricisi illeri arasında sayılan Elazığ'da kiraz hasadında yaşanan bolluk üreticisinin yüzünü güldürdü.

 

Rakımı, iklimi ve toprak özellikleri bakımından kiraz yetiştiriciliği açısından uygun olması doyasıyla her yıl kapama kiraz bahçelerinde yaşanan artış ve genç ağaçlardaki yüksek verim, kentte kiraz rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 20 oranında artmasını sağladı.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Turan Karahan, yaptığı açıklamada, kiraz yetiştiriciliğinde rakımın 750 metrenin üzerinde olduğu yerlerin verim ve ürün kalitesi açısından daha uygun olduğunu belirtti. Konya Hadim bölgesinden sonra rakım, iklim ve toprak özellikleriyle Elazığ'ın kiraz yetiştiriciliğinde verim, kalite ve aroma olarak Türkiye'de ikinci sırada yer aldığını ifade eden Karahan, yüksek rakımlarda ve havadar yerlerde hastalık ve zararlılarla mücadelenin de azaldığını, bunun meyvede özellikle kalıntı noktasındaki sıkıntıları ortadan kaldırdığını söyledi.

 

Elazığ'ın üç tarafının sularla çevrili olması ve her geçen yıl sulama imkanlarının genişlemesiyle kentin kiraz yetiştiriciliği açısından ülkenin en uygun illerinden biri olduğunu vurgulayan Karahan, şöyle konuştu: ''Özellikle son yıllarda iklim koşullarının uygunluğundan dolayı kapama kiraz bahçelerinin tesisi noktasında ciddi artışlar sağlıyoruz. Hem yeni meyve bahçelerinin hasada dahil edilmesi hem de bundan 4-5 yıl önce dikilmiş olan meyve ağaçlarının verim noktasındaki artışlarıyla her yıl rekoltede önemli bir artış sağlanıyor. İnşallah bu hızla devam edersek kiraz üretimi açısından ülkemizde merkez illerden biri haline geleceğiz. Kiraz üretimi hızla arttıyor. Geçen yıl 4 bin ton civarında olan rekoltemizde hem ramazan ayının bereketiyle hem de meyve bahçelerimizin sayı ve kalite olarak daha da artmasıyla yüzde 20 civarında artış bekliyoruz."

 

KİRAZ ÜRETİCİSİ

Kiraz yetiştiricisi Murat Yıldız da bu yılki kiraz hasadından çok memnun olduklarını belirterek, sadece hasadın ramazan ayına denk gelmesinin sıcak havadan dolayı mevsimlik işçilerin çalışma koşullarını zorlaştırdığını dile getirdi.

 

İşçilerin oruç dolayısıyla sıcak havadan etkilenmemeleri için hasada sahurdan hemen sonra ışık altında başladıklarını aktaran Yıldız, "Mevsimlik işçilerimiz gece 04.00 gibi hasada başlıyorlar ve öğlen saat 12.00'ye kadar hasada devam ediyorlar. Bu şekilde onlar da sıcak havadan etkilenmiyorlar." diye konuştu. Kiraz üreticisi Fatih Çolakoğlu ise ramazan ayının bereketinin kiraz bahçelerine de yansıdığını belirterek, kirazda bereketli ve verimli bir sezon geçirdiklerini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim