Elazığ'ın Ağın ilçesinde girişimci iki ortağın çorak arazilere ektikleri Fransız bademi ağaçlarından yüksek verim elde etmeleri, pek çok üreticiyi badem yetiştirmeye yönlendirdi.

 

Ağın'daki üreticilerin kapama meyve bahçesi şeklinde Fransız bademi yetiştiriciliğine başlamasıyla, üretim alanı 7 yılda 400 dekardan 5 bin 400 dekara yükseldi. İlçede Fransız bademi yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasına ön ayak olan Alaaddin Yazıcı, yaptığı açıklamada, ortağı Faruk Doğan ile "ilçeye ekonomik anlamda ne kazandırabiliriz?" diye araştırırken, Fransız bademi yetiştirmeye karar verdiklerini söyledi. Kimi üreticilerin ''Fransız bademinden verim alamazsınız'' demelerine rağmen, risk alarak 850 dönüm çorak araziye bugüne kadar 36 bin fidan ektiklerini anlatan Yazıcı, ''Bizimle başlayan badem ağaçlandırması ürün almaya başlandıktan sonra çok hızlı gelişti. Malatya'dan ve çevre illerden insanlar gelip tarlalarımızı geziyor. Bakanlık, bahçemizi 'örnek bahçe' listesine koydu.'' dedi.

 

YURT DIŞINA İHRAÇ EDİLİYOR

İlçedeki badem ağacı sayısının 200 bine ulaştığına dikkati çeken Yazıcı, Ağın'ın iklim ve toprağının Fransız bademine adeta ilaç gibi geldiğini ifade etti. Badem ağaçlardan yüksek verim aldıklarını dile getiren Yazıcı, ''Fransız bademi bizim bölgenin toprağı, suyu ve havasından olumlu etkilendi. Kendi bölgesinde bile bu lezzette badem yetişmiyordur.'' diye konuştu. Bu yıl kendi ağaçlarından 100 ton civarında rekolte beklediklerini ve ürünlerini daha çok Mersin ile Gaziantep'deki ihracatçı firmalara gönderdiklerini anlatan Yazıcı, "Ürünlerimiz iç ve dış piyasada değerlendiriliyor. İngiltere, Fransa ve Almanya başta olmak üzere, Avrupa ülkeleri ve Rusya'ya badem ihraç ediliyor." dedi. Doğan ise amaçlarının ilçelerinin ekonomik anlamda gelişmesine katkı sunmak olduğunu söyledi. Badem bahçelerinin gelişmesiyle yöre halkı ve mevsimlik işçiler için istihdam olanaklarının da arttığını vurgulayan Doğan, ''Ağın bademle anılacak hale geldi, bunu devam ettireceğiz. Gelecek nesillere bademi aktaracağız ve herkesin geçim kaynağı olacak.'' diye konuştu.

 

AĞIN, LEBLEBİSİNDEN SONRA BADEMİYLE DE ANILACAK

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan da Ağın ilçesinin badem yetiştiriciliğinde gösterdiği başarıyla Türkiye'ye örnek olduğunu söyledi. Geçen yıl 2 bin 600 ton civarında badem rekoltesi gerçekleştiğini belirten Karahan, son dönemlerde oluşturulan bahçelerden gelecek destek ve oluşturulacak yeni bahçelerin bu rakamı her yıl 2-3 kat artıracağına inandıklarını ifade etti. Karahan, ''İlçede, badem yetiştiriciliği 7 yılda 400 dekar alandan 5 bin 400 dekar alana çıktı. Elazığ genelinde ise 8 bin 400 dekar alanda badem yetiştiriliyor. Bugüne kadar Ağın leblebisi ile tanıtımını yapan ilçemiz, son yıllardaki modern badem bahçeleriyle inşallah dünya ve Türkiye pazarında bademiyle de hak ettiği yeri alacaktır. Badem ihracatı yapan firmalarımızla Ağın bademinin dünya pazarındaki yerini alması için gerekli çalışmaları yapıyoruz.'' dedi. 

Editör: TE Bilisim