Havaların soğumasıyla birlikte içinden çıkılma bir hal alan elektrik kesintileri vatandaşları çileden çıkardı. Hemen hemen her gün birkaç kez kesilen elektrikler nedeniyle vatandaş bıktı. Elektriklerin en çok kesildiği Mahallelerden bir olan Eminpaşa Mahallesi sakinleri tepkili. Mahalle muhtarı Raif Çiçek ise, sorunun çözümü için VEDAŞ’ın elini taşın altına koyması gerektiğini söyleyerek, hatların ve trafoların miladını doldurduğunu belirtti.

 

Sosyal medya üzerinden yapmış olduğumuz ankette bile kentin en acil çözülmesi gereken sorunu olarak öne çıkan enerji sorunu vatandaşın birinci gündem maddesi. Kentin en büyük sorunu haline gelen enerji sorunu vatandaşı da canından bezdirdi. Kentin genelinde yaşanan sorunla ilgili birçok kez haber yaptık. Ancak yetkililerin duyarsızlığı halen devam ediyor. Kentin büyük bir bölümünde yaşanan enerji sorununa en çok Eminpaşa Mahallesi sakinleri tepki gösterdi. STK’larında dile getirdiği sorun karşısında VEDAŞ yetkilileri sessizliğini korurken, vatandaşlar ödedikleri ücretin karşılığını alamadıklarını söylüyor. Eminpaşa Mahallesi sakinleri, VEDAŞ’ın sadece patronları için çalışan bir kurum haline dönüştüğünü belirtti. Mahalle Muhtarı Raif Çiçek ise, VEDAŞ tarafından kente yeterli yatırımların yapılmadığını ifade etti.

 

ÇİÇEK: HAKETTİĞİMİZ HİZMETİ ALAMIYORUZ

Mahalle sakinlerinin VEDAŞ’a gösterdiği tepkide haklı olduklarını ifade eden Mahalle muhtarı Raif Çiçek, “Mahallemizdeki elektrik kesintisi sorunu yıllardır süre gelen bir sorundur. Kurumların el değişmesi sonucu şebekelerin bakım ve onarımı maalesef yapılmamaktadır. Sürekli olarak mahallemizde elektrik kesintisi yaşanmaktadır. Mahalle ihtiyar heyeti ve muhtarlık olarak aramızda bir çalışma yapıp VEDAŞ ile gerekli görüşmeleri gerçekleştirdik. Bu çalışmalarda mahallemizdeki tüm sorunları tek tek tespit edip kendilerine ilettik. Vatandaşlarımız artık kesintilerden bıkmış durumda. Vatandaşlarımızın haklı bir tepkisi vardır VEDAŞ’a karşı. Çünkü vatandaşlarımız her akşam karanlıkta kalmaktadır. Vatandaşlarımız ödedikleri ücret karşılığında hizmet almak istiyor. Ancak ne yazık ki hiçbir vatandaşımız ödediği ücretin karşılığını alamamaktadır.” Dedi.

 

‘AŞIRI YÜKLENME VAR’ DENİLİYOR

Mahalledeki sorunları anlatan muhtar Raif Çiçek, “Daha önce mahallemizi besleyen hattan birkaç mahalle daha besleniyordu. VEDAŞ ile görüştük ve diğer mahalleleri bu hattan ayırarak mahallemizin enerji sorununa çözüm bulmaya çalıştık. Mahallemizin tamamı olmasa da büyük bir bölümünde halen aynı sorun yaşanmaktadır. Yetkililerle görüşlerimiz sonucu bazen sorun çözüme kavuşuyor. Ancak kalıcı bir çözüm bulunamadı halen. Mahalledeki ihtiyar heyet ve mahalle sakinleriyle defalarca VEDAŞ yetkilileri ile görüştük. Ama maalesef kalıcı bir çözüm bulunamadı. Geçen yıla göre baktığımızda bu yıl enerji sorunu daha fazla yaşanmaktadır. Biz yetkililerle görüştüğümüzde bizlere ‘aşırı yüklenme var’ deniliyor.” İfadelerini kullandı.  

 

“BAKIM VE ONARIMLAR YAPILMALI”

Hatlarda ve trafolarda yeterli bakım ve onarımların yapılmadığını söyleyen Muhtar Çiçek, “Son 20 gündür mahallemizin büyük bir bölümünde ciddi bir kesinti sorunu var. Mahalle sakinlerimiz çok mağdur durumdadır. Mahallemizde bulunan evlerin çoğunda kat kaloriferi ve doğalgaz ile ısınmaktadır. Elektrik kesintileri vatandaşlarımızı ciddi anlamda mağdur etmektedir. Bu vatandaşlarımız haklı olarak tepki göstermektedir. Bu sorunun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Ben eski bir VEDAŞ çalışanıyım. Bu sorunların çözümü için öncelikle VEDAŞ’ın elini taşın altına koyması gerekiyor. Van genelinde tüm bakım ve onarımların mutlaka acilen yapılması gerekiyor. Hatlar ve trafoların ciddi anlamda onarıma ve bakıma ihtiyacı vardır. Bu hatlar ve trafolar yıllar önce yapılmış ancak hiçbir bakım ve onarım yapılmamaktadır. İletkenlerin eski olmasından dolayı sürekli kopmalar yaşanmaktadır. Bu iletkenlerin arızasında ciddi kazalarda meydana gelebilir. Yüksek gelirim ve alçak gelirim iletkenlerinin tümü miladını doldurmuş durumdadır. Çok eski iletkenlerdir. Bunları derhal onarılması lazım.” Dedi.

 

“VEDAŞ VAN PROJESİ GELİŞTİREBİLİR”

Enerjinin sağlıklı ve verimli sağlanabilmesi için yeterli çalışmaların yapılmadığına dikkat çeken Çiçek şöyle konuştu: “VEDAŞ yatırımcı kuruluş olduğu için bu onarımlar ve bakımlar yatırım programları dâhilinde yapılmalıdır. Eğer istenilirse yeniden bir Van projesi geliştirilebilinir. Sıkça yaşanan kesintilerin önüne geçilebilinir. VEDAŞ ile yaptığımız görüşmeler sonucu 15 binlik eski hatların 33 binlik hatlara dönüştüğünü söylediler. Fakat çalışmaların ne boyutta olduğunu yerinde görmediğimiz için bir şey diyemiyoruz. Enerjimizin sağlıklı ve verimli olabilmesi için kesinlikle bütün ildeki eski iletkenlerin bakım ve onarımının yapılması gerekiyor.”

 

“YATIRIM DEMEYE ŞAHİT LAZIM”

Hem kente hem de bölgeye yeteri kadar yatırımın yapılmadığını anlatan Muhtar Çiçek, “VEDAŞ tarafından yeterli yatırımlar yapılmıyor. Yatırım demeye de bin şahit lazım. Yatırımlar miskal miskal yapılmaktadır. Bunun nedenini bilmiyoruz. Ankara’dan mı Van’daki müdürlükten mi kaynaklandığını bilemiyoruz. Ancak ilimize yeterli yatırım yapılmamaktadır. Örneğin bir elektrik diğeri değişmek istediğimizde günlerce peşinden koşmak zorunda kalıyoruz. Vatandaşlarda bizleri yani muhtarları suçlamaktadır. Bizler elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz. Ancak VEDAŞ gerekli hassasiyeti göstermiyor. VEDAŞ’a başvurduğumuzda yeterli desteği elde edemiyoruz.” Dedi.  

 

“KAZANÇ VAR, YATIRIM YOK”

VEDAŞ’ın özelleştirilmesinin ardından daha çok para kazandığını ancak yatırım yapmadığını ifade eden muhtar Çiçek sözlerini şöyle tamamladı: “VEDAŞ şuanda ilimizde ciddi anlamda para da kazanmaktadır. Eskiye göre yani özelleştirmenin ardından yüksek miktarda kar ettiğini de biliyoruz. Kazanç var ancak yatırımlar yapılmıyor. Halkımız mağdur olmaktadır. Eğer bu ilde kazanç elde ediliyorsa yatırımların da yapılması gerekiyor. Yeni atanan bölge müdürü bizlere 2016 yılında kente yatırım yapılacağını ve kesinti sorununun çözüleceğini söyledi. VEDAŞ çağrı merkezinin kurulduğunu söylüyor. Ancak bu çağrı merkezi vatandaşların çağrılarına cevap vermemektedir. Bu çağrı merkezinin vatandaşların sorun ve sıkıntılarına cevap vermesi gerekiyor. Vatandaşların uzun süreli elektriksiz kalmaması konusunda yardımcı olunmalıdır. Gerekirse ek arıza ekipleri kurulmalıdır. Bugün ilimizde sadece 2 arıza ekibiyle bu çalışmalar yürütülemez. Bu sorunlu hatlarla 2 arıza ekibinin yapacağı bir iş değildir. Arıza ekip sayısının da arttırılması gerekiyor. Biz VEDAŞ’ın tahsilat bölümünde gösterdiği duyarlılığını arıza ve diğer hizmet bölümlerinde de beklemekteyiz. Fatura gecikmelerinde elektrik kesintileri bedeli olarak alınan fazla ücretlere karşılık, arızaların da o şekilde hızlı giderilmesini bekliyoruz.”       

 

IRMAK: BEDAVA YAPILAN BİR HİZMET DEĞİL

Mahalle sakinleri ise kesintilerden dolayı tepkili. Mahalle sakinleri VEDAŞ’ın mahallelerine gerekli önemi göstermediğini ileri sürerek, yetkililerin duyarlılık göstermesini istedi. Mahalle sakinlerinden Mesut Irmak, “Bu kesinti sorunu sadece bizim mahalleyle ilgili bir sorun değil. Tüm kenti ilgilendiren bir sorundur. Günümüzde insan hayatı bile enerjiye bağlıdır. Elektrik kesintileri konusunda çok büyük sıkıntılar yaşamaktayız. Özellikle kış aylarında büyük sorun yaşamaktayız. Mahallemizin büyük bir bölümünde doğalgaz olmasa da kat kaloriferi kullanılmaktadır. Elektrik kesintisi olduğu zaman ısınma sorunu da yaşanıyor. Yaşlılar, çocuklar ve bakıma ihtiyacı olan hastalar var. Kesintilerle birlikte birçok sorun baş gösteriyor. Bölgemizde kış şartları ağır geçmektedir. VEDAŞ’ın bir an önce kesinti sorununu çözmesi gerekiyor. Sorun trafo veya iletken hatlarda ise bunun önüne geçmesi gerekiyor. Bu bedava yapılan bir hizmet değil. Neticede VEDAŞ verdiği hizmet karşılığında ücretini almaktadır. Bu hanelerin fatura ödemeleri 2 gün geçmesi durumda enerjisiz kalmaktadır. Böyle bir politika uygulanıyorsa hizmetin de sorunsuz yapılması gerekiyor. Buradan sizin aracılığınızla yetkililere sesleniyorum. Ne gerekiyorsa yapılması gerekiyor. VEDAŞ görevini yerine getirmelidir. VEDAŞ resmi bir kurum olmaktan çıkmıştır. Artık özel bir kurumdur. Eğer özel sektör görevini yerine getirmiyorsa, farklı arayışlar içerisine girilmelidir.” Dedi.

 

“VEDAŞ ALDIĞI ÜCRETİN KARŞILIĞINI VERMİYOR”

Toplum olarak herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade eden Irmak, “Toplum olarak herkesin bu soruna parmak basması lazım. Sadece vatandaşların değil, STK’ların, resmi kurumların, siyasi partilerin ve belediyelerin de bu sorunu dile getirmesi gerekiyor. Neticede hep birlikte yaşıyoruz bu kentte. Dolayısıyla herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Maalesef VEDAŞ vatandaştan altığı ücretin karşılığını vermiyor. Sokakta yanan sokak lambasının ücreti bile bizim cebimizden çıkıyor. Ödediğiniz elektrik faturasına baktığınızda 20’nin üzerinde vergi kalemleri bulunmaktadır. Birçok kuruma bu yolla vergi ödemiş oluyoruz. Ama buna karşı eksik ve sorunlu hizmet alıyoruz. Buna tüm kesimlerin duyarlılık göstermesini bekliyoruz. VEDAŞ’a mahalleli olarak birçok kez gittik. Ama maalesef VEDAŞ’ta bir muhatap bile bulamıyoruz. Özel sektör olduğundan da kapı kapı dolaştırılıyoruz. Özel sektör olması nedeniyle mülki amirlerinde bir yetkisi kalmamıştır VEDAŞ üzerinde. Sadece patronları için çalışan bir kurum haline gelmiştir. Bana göre VEDAŞ ile Cumhuriyet Caddesinde iç çamaşırı satan bir mağazanın farkı yoktur. Çünkü ikisi de özel ve şahıslara hizmet etmektedir.” Dedi.

 

BİZİ PROGRAMSIZLAR YAKTI!

Mahalledeki elektrik kesintilerinin bir diğer mağduru olan mahalle sakinlerinden Kutbettin Boyu ise, yapılan kesintilerden dolayı çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını, elektrikle çalışan sobalardan dolayı gün boyu soğukta kaldıklarını belirtti. Boyu açıklamasında; “Mahallemiz uzun yıllardır elektrik sorunu yaşıyor. Çalışmalar bazı yerlerde yapılıyor ama bu mahallede yeterince çalışma yok. Hatlar eski. Her gün abartısız 3 defa elektriğimiz gidip geliyor. Çoluk çocuğumuz var ve sıkıntı yaşıyoruz. Önceden uyarılar yapılıyor ama bunun dışında uyarı yapılmadan sayısız kesinti oluyor. O yüzden bir anlamı da yok bu duyuruların. Bu kadar sıkıntı çekiyoruz çocuk çocuğumuza yazık.” Dedi. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL-ORHAN AŞAN-ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim