ŞEHRİVAN HABER - Emekliler Sendikası Van Şubesi gündeme dair açıklamalarda bulundu. 

Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Van Şube Başkanı Cemal Şen, KESK binasında basın toplantısı düzenledi. Şen yaptığı açıklamada, Mart ayı başında başlayan koronavirüs salgınına dikkat çekerek, “Gerek kişisel gerek anayasamızın amir hükmü olan sosyal devlet olmanın gereğiyle hareket etmesi gereken siyasi iktidar ne yazık ki tam tersi davranmış. Bu salgından olumsuz etkilenen bütün kesimlerin kendi başının çaresine bakmayla baş bu kesimin başında hiç şüphesiz emekliler gelmektedir.” Dedi.

“ÖNLEMLER ALINMAMIŞ”

Emeklilerin koronavirüs salgını sürecinde yaşadıklarına dikkat çeken Şen, şunları söyledi:
“Bu salgından olumsuz etkilenen emekliler kendi başının çaresine bakmayla baş başa bırakılmıştır. Zaten yetersiz olan emekli maaşları salgınla beraber iyice yetersiz hale gelmiş, açlık sınırında yaşayan emekliler özellikle sağlık giderleri ve koruyucu tedbirler için yetersiz maaşlarından harcama yapmak zorunda kalmışlardır. Açıklanan paketlerde de emeklilerin hayatını kolaylaştıracak, rahatlatacak hiçbir önlem yer almamıştır.”

“8 MİLYON EMEKLİ AÇLIK SINIRI ALTINDA”

Emeklilerin açlık sınırı altında maaş aldıklarını ifade eden Şen, şöyle devam etti:
“En düşük emekli maaşının 1.500 TL olacağına dair açıklama emeklilerin açlık sınırının altında yaşadığı gerçeğinin yetkililer tarafından kabul edilmesidir. Aslında artış diye ifade ettikleri bu durum bir kandırmacayı ifade etmektedir. Şöyle ki: maaşı 1500 TL’ye yükseltilen emeklinin maaşına gerçek anlamda 1500 TL’ye ulaşıncaya kadar zam yapılmamakta, maaş artışlarından yararlanamamaktadır. Takdir edileceği gibi bu da bir iyileştirme değildir. 8 milyon civarında emeklinin maaşı 2.000 TL’nin altındadır. Yani 8 milyon yurttaşımız asgari ücretin çok altında hatta açlık sınırının altında maaş almaktadır. Bu yüke bir de maske, dezenfektan vs. giderler salgın nedeniyle eklenmiştir. Emekliler bu dönem ne yazık ki ekmekle maske arasına sıkıştırılmışlardır.”

ŞEN ÇÖZÜM TALEPLERİNİ SAYDI

Emeklilerin yaşadıkları sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin olduğunu ifade eden Şen, taleplerini şöyle dile getirdi: “Sendikamız başta 65 yaş üstü yurttaşlarımız olmak üzere kısıtlama ve yasaklamaya maruz kalan herkesin bütün ihtiyaçlarının merkezi ve yerel yönetim tarafından karşılıksız olarak giderilmesini her ortamda ifade etmiştir. Bu çerçevede hala salgının etkisinin azalmadığı hatta kimi illerde arttığı gerçeğinden hareketle, kısıtlama getirilen bütün kesimler başta olmak üzere her türlü maddi, sosyal ve tıbbi desteğin verilmesi gerekir.  

Temmuz ayında maaşlarımıza yapılacak olan yüzdelik zammın derdimize çare olmayacağını, zaten temel ihtiyaç maddelerine yılbaşından bu yana yapılan ve nerdeyse % 50 oranını bulan zamlarla bu yüzdelik zammın çoktan geri alındığını biliyoruz. Krizin ve olumsuzlukların sebebi emekliler değildir. Temmuz ayında yapılacak olan ve yüzdelik bile sayılamayacak zamlar ile güya enflasyon farkı komik bile denemeyecek oranlardır. Emeklilerin yüzdelik zamlara değil, insanca yaşayacak ücrete ihtiyacı vardır. 

Bu süreçte hükümetten taleplerimiz şunlardır:

-En düşük emekli maaşı asgari ücret düzeyinde olmalıdır.
-Yılda 4 ikramiye verilmelidir.
-Sağlık hizmeti alırken yapılan kesinti ve katkı payları kaldırılmalıdır. Sağlık hizmetleri tamamen ücretsiz ve kamu denetiminde olmalıdır.
-Emekliler için Mart ayından geçerli olmak üzere 6 ay süresince her ay için
2.000 TL salgın desteği yapılmalıdır.
-İkinci bir işte çalışmak zorunda kalan emeklilerin hak kayıpları devlet tarafından karşılanmalıdır.
-Elektrik, su, doğalgaz, ulaşım ve temel gıda maddeleri emekliler için % 50 indirimli olmalıdır. Aradaki fark sosyal devlet olmanın bir gereği olarak devlet tarafından karşılanmalıdır.”

Editör: TE Bilisim