ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ/ZAFER KİYAĞ- Son 10 yılda doğalgaz ile buluşan Van’da, şehrin neredeyse tamamında doğalgaz hat çekim işleri yapıldı. Şehir merkezi ile birlikte ilçelere bile varan doğalgaz bir çok haneye ulaşsa da Van’ın en eski ve en güzide mahallelerinden birisi olan Eminpaşa Mahallesi’ni bir türlü varamadı. Havalimanı yanında yer almalarından dolayı yıllardır imarları kapalı tutulan ve havalimanının olası genişlemesinden dolayı kendi arazilerine çivi bile çakamayan mahalle sakinleri sonunda isyan etti. Vatandaşlar yıllardır bir türlü bitmeyen çilenin bitmesi gerektiğini söylerken mahallenin doğalgaz gitmeyen iki sokağında oturan sakinler yetkililere çağrıda bulunarak bu sorunun bitmesini talep etti. 1960’lı yıllardan bu yana havalimanının büyüme çalışmaları kapsamında yer alan mahallede ibraz emri çıkmasına rağmen mahallede istimlak yapılmıyor. Kamulaştırma olmadığı için de mahallede sadece doğalgaz değil, internet ve benzeri bir çok hizmet konusunda büyük sorunlar yaşanıyor.

Van Havalimanının hemen yanında bulunan, Edremit İlçesi’ne bağlı Eminpaşa Mahallesi, uzun yıllardır bir kamulaştırma belirsizliğinin sıkıntılarını yaşıyor. On yıllardır Van Ferit Melen Havalimanı’nın civarında yer aldığı için kamulaştırma kapsamında tutulan, buna rağmen istimlakı yapılmadığı için muallakta duran mahallede bir çok altyapı hizmeti noktasında sıkıntılar yaşanıyor. Devlet Hava Meydanları İdaresi (DHMİ)’nin imar kapsamına aldığı 200 bin metrekarelik alan içerisinde yer alan Selvi Sokak ise en büyük sorunu yaşayan sokak olarak mağduriyet yaşıyor. Yıllardır elektrik, su, kanalizasyon, kanal, internet gibi konularda bir türlü istenilen hizmeti alamayan mahallenin önemli bir kesmi Van’ın tüm her yerine ulaşan doğalgazın kendilerine verilmemesinden dolayı da dert yanıyor. Yaklaşık olarak 10 yıldır kentte doğalgaz gelmesine rağmen hala bazı mahallelere doğalgaz sıkıntısı yaşanırken, Eminpaşa Mahallesi Selvi sokaktaki mahalle sakinleri yanı başında olan havalimanından dolayı doğalgaz verilmemesinden dolayı mağduriyet yaşadıklarını dile getirdi. Mahalle sakinleri, çevrelerinde bulunan mahallelere doğalgazın verildiğini ama ikamet ettikleri Selvi sokağa verilmediğinden dolayı mağdur olduklarını dile getirdi.

MAHALLE SAKİNLERİ DOĞALGAZ ÇEKİLMESİNİ İSTİYOR

Yıllardır imar sorunu ile ilgili durumlarını, oturmalarına rağmen ne istimlak edilen ne de çivi çakabildikleri arazilerinde misafir gibi oturan vatandaşlar konu için bir kez daha ses yükseltti. Geçtiğimiz Cuma günü Cuma namazı sonrası bir araya gelen mahalle sakinleri doğalgaz talebini bir kez daha dile getirdi. Konuya ilişkin mağduriyetlerini dile getiren mahalle sakinleri, çevresinden bulunan birçok mahalleye doğalgaz verildiğini ancak bütün girişimler sonucu bulundukları sokağa doğalgaz getiremedikleri ve mağdur olduklarını dile getirdi. Doğalgaz verilmemesinin nedenine değinen mahalle sakinleri, yakında bulunan havalimanın kaynaklı olarak imara açık alan olmadığı ve doğalgaz şirketinin imara açık olmayan bir alanda çalışma başlatamadığını öne sürdüğü belirtti.

AYKAÇ: ÇÖZÜM ÜRETİLMESİNİ BEKLİYORUZ

Doğalgaz konusunda mağduriyet yaşayan sokakta 50 hanenin yer aldığını ve mağduriyetin yakında bulunan havalimanından kaynaklandığını dile getiren vatandaşlar, Şehrivan’a yaptığı değerlendirmede mevcut sıkıntıyla ilgili şu ifadelere yer verdi: “Mahallemizde doğalgaz konusunda sıkıntı yaşıyoruz, doğalgaz şirketine başvuru yapmamıza rağmen yakında bulunan havalimanından kaynaklandığını, sorununda imardan dolayı yaşandığını ve kazı çalışması yapamayacaklarını söylüyorlar. Bu konuda mahalle muhtarımızın bu konuyla ilgilenmesi gerekiyor. Van Valiliği ve Van Büyükşehir Belediyesi, mahallelerde vatandaşların yaşadığı sıkıntıları dinlemeli takipçisi olmalıdır. Buradan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na sesleniyoruz; mahallemizin imar konusunda dolayı yaşanan doğalgaz mağduriyetine el atmaları ve çözüm üretmesini bekliyoruz. Devletimizi ve milletimizi seviyoruz, cumhurbaşkanımızın emrindeyiz. Bu anlamda bizlerin yaşadığı mağduriyeti giderilmesi bekliyoruz.” dedi.

“HERKES GİBİ BİZDE YARARLANMAK İSTİYORUZ”

Halis Sancak adlı mahalle sakini, doğalgazın günümüz şartlarında önemine değinerek, doğalgazın bulunduklarını sokağa getirilmesi gerektiğini ifade etti. Sancak, “Doğalgazın bir nimet ve kolaylık olduğu kanısındayım. Mahallemizde, sokağımızda bizim yatılı kırmızı taş hafız kuran kursumuz var. Burada oturan baya bir mahalle sakini var. Yanı başımızda ki komşularımız doğalgaz kullanabilirken, mahallemizde ki insanlar doğalgaz kullanamıyorlar. Bunun sebebi ne? Buraya doğalgazın gelmeyişinin sebebi halka açıklansın, herhangi bir gerekçe yok. Havaalanı gerekçe gösterilerek de halkı bu nimetten mahrum bırakmak olmaz. Dolayısıyla bu haktan herkes gibi burada ki sakinlerde yararlanmak istiyor.” dedi.

“DOĞALGAZ VERİLMEMESİNİN NEDENİ HAVAALANI”

Uzun yılardır aynı mahallede ikamet ettiğini ve doğalgaz, ulaşım noktasında sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Adil Erdal Demir adlı mahalle sakini, “1998 yılından beri selvi sokakta ikamet etmekteyim. Yıllardır yaşadığımız mahallemizde sıkıntılarla uğraşıyoruz. Doğalgaz ve ulaşım noktasında mağduriyetimiz var. Burası imara tamamen kapalı bir durumda yer alıyor. Bir şekilde burası imara açılsın ya da havaalanı için bir çözüm bulunsun. Buraya doğalgaz verilmemesinin temel nedeni havaalanının burayı imara kapalı tutmasıdır. Sadece bu iki sokak arasında imar sorunu var. Ulaşım noktasın da sorunlarımız var. Otobüsler bir defa gelip gidiyorlar. Ondan sonraki zamanlarda otobüsler, minibüsler geçmiyor. Muhtar da kendi sorumluluklarını yerine getirmiyor. Burası şu anda dediğim gibi imara kapalı, durumda bir önce bu konuda çözüm üretilmesini ve mahallemize doğalgaz çekilmesini talep ediyoruz.” şeklinde konuştu.

BELİRSİZLİK SÜRÜYOR!

Geçtiğimiz yıllarda da sık sık sorunları ile gündeme gelen mahalle sakinleri bu sorunun 1960’lardan bu yana devam eden bir sorun olduğuna dikkat çekti. Şehrivan’ın daha önce de gündeme getirdiği sorunla ilgili geçen yıllar içerisinde hiç bir adım atılmazken havalimanın büyüme belirsizliği de devam etti. Konut yapamayan, bir çok hizmeti alamayan mahalle için istimlak kararı çıkmazken Van’ın Büyükşehir olmasından sonra yapılan yeni imarda da mahallenin havalimanı kapsamında yer aldığı görüntüsü de devam etti. Yıllar içinde sayısız kuruma başvuran fakat bir türlü sonuç alamayan vatandaşlar, ne kamulaştırma yapılıp haklarını alabiliyor ne de kendi arazilerinde bir düzen kurabiliyor.

Editör: TE Bilisim