Van’ın depremden sonra imarla birlikte en çok tartışılan konusu olan yeşil alanlar ile ilgili soruna Büyükşehir Belediyesinin müdahalesi sürüyor. Daha önce yıkılan kurum binalarının bulunduğu alanları yeşil alana dönüştürmek için düğmeye basan ve bunun ilk adımı olarak Gümrük Binası’nın yerine park yapan Belediye, şimdi ise Eski Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası ile Defterdarlık Binası’nın yerlerini yeşile bürümek için meclis kararı aldı.

 

2011 yılında yaşanan depremlerin ardından imar planıyla ilgili tartışmalar devam ederken, Büyükşehir Belediyesi depremde hasar gören ve yıkılan kamu binalarının yerini aldığı meclis kararlarıyla yeşil alana dönüştürüyor. Daha önce Gümrük Binası, Merkez Komutanlığı gibi bir çok alanı TOKİ’ye devredilmesine rağmen meclis kararı ile yeşil alana dönüştüren Büyükşehir Belediyesi kentteki tüm alanlarda bu kararını uygulama çalışmalarını sürdürürken merakla beklenen bir kamu binasının yeri için de harekete geçti. Depremde yıkılan Van Emniyet Müdürlüğü’nün İpekyolu Caddesi’ndeki hizmet binasının yeşil büründürülmesi için harekete geçen Büyükşehir, birçok taliplinin bulunduğu alanda da hızlı bir park çalışması planlıyor. Zira daha önce İl Müftülüğü’ne verildiği söylenen ve cami yapılacağı belirtilen o alanda önce AVM yapılacağı söylenmiş ardından da uzun süreli bir sessizliğe bürünülmüştü. Gözlür yapılacak olan hamleye çevrilirken Büyükşehir ‘yeşil’ kararı olarak planları bozarken, Emniyet’in ise araziyi almak için mahkemeye başvurduğu iddia edildi. Konuyla ilgili konuşan Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas ise; “Burası bize hiç devredilmedi. Böyle bir çalışma da olmadı. Konuyla ilgili bilgi vermemiz de mümkün değil.” Diyerek o devri yalanladı.

 

KİMİN OLSUN?

Van depreminde yıkılan kamu kurumlarından birisi olan Van Emniyet Müdürlüğü’nün yerinin ne yapılacağı tartışılmaya devam ederken Büyükşehir bu kamu alanı için de beklenen hamleyi yaptı. Depremden sonra yapılan devir işlemlerinden sonra Van İl Müftülüğü’ne devredildiği dillendirilen ve müftülüğün modern bir cami yapmayı planladığı söylenen o arazi ile ilgili tartışmalar sürerken büyükşehir diğer alanlarda olduğu gibi meclis kararını kullanarak yeşil alan hazırlığı başlattı. Müftülüğün cami yapması beklenirken bir süre sonra AVM yapılacağı söylenen ve bu noktada bir hazırlığın olduğu belirtilen arazi için gün sayılırken büyükşehir bu park kararını aldı bile. Büyükşehir’in park çalışması öncesinde Emniyet Müdürlüğü’nün mahkemeye taşıdığı iddia edilen alan tartışma konusu olurken kime neden devredildiği bir türlü bilinmeyen o alan için Müftülük’ten de ilginç bir cevap geldi. Şehrivan’ın alana dair bilgi alma girişimini müftülük çalışanları aracılığı ile yanıtlayan İl Müfütüsü, “O arazi hiçbir zaman bize devredilmedi. Bilgi veremeyiz.” Dedi. Yeşil alan hazırlığı yapılan o alanla ilgili belediye çalışmaları başlatırken akıllarda kime, nasıl, ne şekilde devredildiği konusu da soru işareti olarak kaldı. Olayın

 

MECLİS YEŞİL ALAN KARARI ALDI

Tüm bunlar yaşanırken Büyükşehir Belediyesi yeşil alan konusunda kolları sıvadı. Daha önce yıkılan kurum binalarının bulunduğu alanları yeşil alana dönüştürmek için düğmeye basan ve bunun ilk adımı olarak Gümrük Binası’nın yerine park yapan Belediye, şimdi ise Eski Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası ile Defterdarlık Binası’nın yerlerini yeşile bürümek için meclis kararı aldı. Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak ayı toplantısında aldığı karar ile Eski Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası’nın yeri ile Defterdarlık Binası’nın yerini yeşil alan olarak ilan etti. Meclis kararının ardından askıya çıkarılan bu alanlar bundan sonra resmen yeşil alan ve park olarak kullanılacak.

 

BOZBAY: AMAÇ RAHAT NEFES ALMAK

Konuyla ilgili Gazetenize açıklama yapan Büyükşehir Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay, eski Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binası’nın yerini planda yeşil alan olarak işlediklerini belirtti. Kentin ciddi anlamda yeşil alan ihtiyacı olduğunu ifade eden Bozbay şöyle devam etti: “Kentimizin ciddi bir yeşil alan ihtiyacı var. Geçmişten bu yana geçen süre içerisinde yeşil alanın bırakın çoğalmasını, olanlar bile korunamamıştı. Kentimiz kısaca betonlaşmış, binalaşmış bir hale gelmişti. 2011 yılında yaşanan 2 depremin ardından kent merkezinde bulunan birçok kamu binası ağır hasardan dolayı yıkıldı. Bizde belediye olarak Bakanlıkla, Çevre Şehircilikle binaların durumunu paylaştık ve dedik ki ‘Hali hazırda kamu binaları yıkılmış ve kamu binaları da şehir dışına çıkarılmışken, bu alanları yeşil alan olarak değerlendirelim’ dedik. Ama ne yazık ki Bakanlık bizim bu düşüncelerimizi dikkate almadı ve bu yerleri kurumlara dağıttı. Daha çok TOKİ’ye peşkeş çekildi. Tabi TOKİ’de bu alanları tekrar yapılaştırıp, betonlaştırıp satmak istedi. Bizde Büyükşehir Belediyesi Meclisi olarak kanunun da bize tanıdığı yetkiye dayanarak, maliyeye ait olan kamu arazilerini plana yeşil alan olarak işleyip, bu alanları kentte yeşil alan olarak kazandırmak istedik. Çabamız kentte biraz daha nefes aldırmaya ve kenti yeşil alana çevirmeye dönük aldığımız bir karardır.” 


ŞEHRİVAN ÖZEL – MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim