VAN TSO ile KOSGEB işbirliğinde “Kobi Gelişim Programı (KOBİGEL-2) Destekleri Tanıtım Toplantısı” yapıldı. Toplantıda Van’ın girişimcilik ve yeni iş kurulmasına yönelik konular konuşuldu. KOSGEB’in vermiş olduğu girişimcilik eğitimlerine 11 bin 500 kişiyle katılım sağlayan Van, girişimcilik ve iş açma konusunda da Türkiye sıralamasının üstünde yer aldı.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) ile Küçük ve Orta İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işbirliğinde “Kobi Gelişim Programı (KOBİGEL-2) Destekleri Tanıtım Toplantısı” gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen toplantıda Van ön plana çıktı. KOBİGEL için daha önce açıklanan sürede başlayan başvurulara Van 47 kişi ile başvuru yaptı. Van ayrıca KOSGEB tarafından açılan 374 girişimcilik eğitimine, 11 bin 500 kişiyle katılım sağladı. Türkiye genelinde yaklaşık 430 bin kişiye girişimcilik eğitimi verilirken, bu verilen eğitimler ile açılan işletmelerin sayısı yaklaşık 24 bin oldu. Van girişimcilik ve iş açma konusunda da Türkiye sırlamasının üstünde yer aldı.

 

TAKVA: SEVİNDİRİCİ BİR AŞAMADAYIZ

Gerçekleştirilen KOBİGEL-2 toplantısında konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva şu ifadelere yer verdi: “Bir süre önce malumunuz bu KOBİGEL projesinin açılışını sizlerle burada paylaşmıştık. Van Ticaret ce Sanayi Odası üyelerinin aynı zamanda KOSGEB üyeleri olması nedeniyle verilerden en iyi yararlanan olması hasebiyle odamızla KOSGEB arasında ayrılmaz bir bağ ve güçlü birliği var. Bizim üyelerimizin desteklenmesi konusunda KOSGEB çok önemli işlevler yürütüyor. Odaların en önemli paydaşları KOSGEB olmuştur. Biz beraber sürekli çalışıyoruz ve taleplerimiz olduğu zaman bunları iletiyoruz. Daha önce KOBİGEL’in 2 alt versiyonunu sizlerle paylaşmıştık. Kaç başvuru var ve biz Van bölge müdürlüğü olarak ne aşamadayız bunları bugün öğreneceğiz. Van adına sevindirici olduğunu düşündüğümüz bir aşamadayız.”

 

“VAN CİDDİ BİR İLGİ GÖSTERDİ”

KOSGEB ile aralarında iyi bir bağın olduğunu ifade eden Takva, “Ticaret Sanayi Odası olarak işletmelerin desteklenmesi konusunda KOSGEB’e olan bağlılığımız ve aynı zaman da beklentilerimizi dile getireceğiz. İlk aşamada Van bu projeye ciddi bir ilgi gösterdi. Umuyorum ki ikinci aşamada da Van’a ciddi bir ilgi göstererek girişimciliğini ön plana çıkaracağına inanıyorum. Bende oda üyelerimizin KOSGEB’teki beklentilerin daha iyi karşılanacağını diliyorum.” İfadelerine yer verdi.

 

‘VAN NERE, AVRUPA BİRLİĞİ NERE’ DEMEYİN!

Takva’nın ardından konuşan KOSGEB Başkan Yardımcısı Süleyman İslamoğlu Van’ın 2004 yılında Avrupa Birliği’nde projesinin uygulandığını söyledi. İslamoğlu şunları söyledi: “2003 yılında buraya Avrupa Birliği eğitim programlarının tanıtımı için gelmiştik. O zamanlar burada güzelde bir toplantı gerçekleştirmiştik. Buradaki kamu görevlilerinin de katkısıyla 2004 yılında Türkiye’de toplam 380 civarında başvuru alınmıştı ve yaklaşık 300 civarında proje Avrupa Birliğine kabul edilmişti. Bu projelerden bir tanesi de Van’dan çıkmıştı. Bilgilendirme toplantısında biz insanlara bu projeleri anlatırken ilginç bir soruda sorulmuştu. ‘Van nere, Avrupa Birliği nere?’ şeklinde bir soru sorulmuştu. Yapılan bu çalışmalar sonrası ilk uygulanan projelerden bir tanesi Van’dan çıkmıştı.”

 

İSLAMOĞLU: VAN’DA İŞLETME SAYILARI ARTIYOR

Van’daki işletme sayılarının yıllar itibariyle arttığını söyleyen İslamoğlu, “Aradan zaman geçti ve bizde KOSGEB’e geçtik. KOSGEB gücünü sizlerden alan bir kurumdur. Bu kapsamda KOBİGEL ilk kez 2016 yılında uygulamaya konuldu. Bunun birinci çağrı sürecinin değerlendirmesi şu anda başladı. Toplamda 3 bin civarın bir başvuru Türkiye genelinde alındı. Bu başvurularda illerde bulunan TÜİK verilerine göre işletme sayıları önem arz ediyor. İşletme sayısı ne kadar çok olursa başvuru sayısı da o kadar fazla oluyor. Bir nebze de büyükşehirlerin bu alanda öne çıktığını söyleyebiliriz. Rakamlara bakacak olursak Van’daki kayıtlı işletme sayıları yıllar itibariyle bir yükselme gösteriyor. Umarım KOSGEB girişimcilik desteklerinin de bu artışa önemli derecede katkısı oluyordur.” Dedi.

 

“VAN 27’NCİ SIRA YER ALIYOR”

Van’daki işletme sayısının yaklaşık 30 bin olduğunu söyleyen İslamoğlu şöyle konuştu: “Bu sayıyla Van Türkiye’de 27. sıradadır. Van’da 30 bin işletmenin 28 bin 710 tanesi KOBİ vasfına haiz. Tüm Türkiye’de de bu durum bu şekildedir. Türkiye genelinde yaklaşık olarak 3 buçuk milyon işletme bulunmaktadır. Bunların yüzde 99. 87’si KOBİ vasfını taşıyor. Dolayısıyla bunların hepsi KOBİ’nin hedef kitlesini oluşturuyor. KOBİ olmayan işletme sayısı sadece 9 bin 800 civarındadır. Dolayısıyla KOBİ’lerin ülke ekonomisine katkıları gerçekten önemlidir. Bu noktada Van’ın da Türkiye geneli sıralaması çok gerilerde değil ama umuyorum ki girişimcilik ile bu rakam daha da artacaktır. Bizim 2003-2015 yıllarında yaklaşık olarak 28-30 bin civarından işletmeden ulaşabildiğimizin sayısı 2 bindir. Bizim en önemli görevimiz bu sayıyı artırmak olacaktır. Müdürlük çalışanlarımız ve sizlerin destekleri ile bu olacaktır.”

 

VAN EN GİRİŞİMCİ ŞEHİRLER ARASINDA

Van’a bu zamana kadar yaklaşık 15 milyon lira ile işletmelere proje desteği sağlandığını ifade eden İslamoğlu, “Ancak 2003-2015 yıllarında burada yaşanan doğal afetlerden dolayı bizler ayrıca da finansman desteği sağladık. Bunu da hesaba kattığınızda burada aşağı yukarı oluşturduğumuz kredi hacmi yaklaşık 420 milyon lira civarındadır. Şu ana kadar toplan 374 girişimcilik eğitimi verildi. Bunlardan yaklaşık 11 bin 500 Vanlı vatandaşımız faydalandı. Türkiye genelinde biz yaklaşık 430 bin kişiye girişimcilik eğitimi verdik. Bu kapsamda açılan işletmelerin sayısı yaklaşık 24 bin. Van’da eğitim alan ve işletmesini açanların oranı Türkiye ortalamasının üzerindedir. Van’daki girişimcilik potansiyeli bu anlamda ön plana çıkmaktadır. Bundan sonra destek verdiğimiz işletmelerimiz gelişme sürecinde de destekleyeceğiz.”

 

İSLAMOĞLU: 47 KİŞİ KOBİGEL’E BAŞVURDU

Van’ın KOBİGEL için 47 başvuru yaptığını ifade eden İslamoğlu bu sayının sevindirici olduğunu söyledi. İslamoğlu şunları ifade etti: “KOBİGEL için başvurularımız tamamladık şu anda değerlendirme çalışmaları yapılıyor. Van’dan şu ana kadar 45 başvuru aldık. Bunların bir şekilde kontrolü yapılıyor. Buradan da geçerlerin sayısı 37. Umuyorum ki bunların hepsi teknik değerlendirme de başarılı olur ve desteklenir. Bu noktada Van’daki bu performansı da ben tebrik etmek istiyorum. Bizim ilk dönemizde iki çağrımız var. İkinci dönem çağrımızda biz bunu 3’e çıkardık. Tütünlü içecekler, alkollü içecekler ve bina inşaatları dışındaki tüm sektörlere de destek veriyoruz.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim