Van'da yürütülen Engelleri Aşıyorum, Mesleğimle Buluşuyorum Projesi kapsamında eğitim alan engelli öğrenciler, meslek sahibi olmanın mutluluğunu yaşıyor.

 

Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Programı (SODES) desteğiyle İl Milli Eğitim Müdürlüğünce yürütülen Engelleri Aşıyorum, Mesleğimle Buluşuyorum Projesi, Van Valisi İbrahim Taşyapan'ın da katıldığı toplantıyla tanıtıldı. Toplantıda konuşan Vali Taşyapan, özel çocuklar için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

 

KIREKİN: ATÖLYELERİMİZİN MEYVESİNİ ALIYORUZ

Toplantıda konuşan Van İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin şu ifadelere yer verdi: “Bilindiği üzere SODES destekli bir proje ile eğitim öğretim yılı başında 4 atölye açtık. Bu atölyelerimizi manasına uygun faaliyet yürütüp yürütmediğini sevgili öğrencilerimizin sergileyecekleri ürünlerden anlamış olacağız. Özel eğitime muhtaç bireylerin özellikle örgün eğitim çağın dışına çıkmış bu kardeşlerimizi Konya Beyhekim Mesleki Eğitim okulumuza yapılan 4 atölye ile hünerleriyle, öğretmenlerimizin eşliğinde bu engelli kardeşlerimizin toplum için, kendileri için bir şeyler üretebileceklerinin göstergesini sergi alanımızda göreceğiz.”

 

“AÇTIKLARI SERGİDEN MUTLUYUZ”

Engelli bireylerin toplumun en önemli unsurları olduğunu dile getiren Kırekin, “Biz bu kardeşlerimizin hayata daha sağlam bir şekilde yapışmaları hatta üretebilecekleri değerlerle toplumuma anlam kazandırabileceklerini kendilerine fırsat verdiğimizde, ne kadar üretken olduklarını bugün burada görmüş olacağız. Bu anlamda SODES destekli bu projeyle hayata tutunan ve toplumumuza anlam katan bu kardeşlerimizin ürünlerini burada sergilemekle mutlu olacağımız gibi devlet büyüklerimizin rehberliğinde ve öncülüklerindeki destekleri ile Kalkınma Bakanlığının desteği ile üretilen bu güzel ürünler hem onları mutlu edecek hem bizleri de mutlu edecektir.” Dedi.

 

TAŞYAPAN: DEĞERLENDİRMEK İÇİN BURADAYIZ

Gerçekleştirilen toplantıda konuşan Van Valisi İbrahim Taşyapan ise ilk olarak şunları söyledi: “Yaz aylarında Beyhekim Özel Eğitim Merkezimizdeki atölyeleri açmıştık. Oradaki engelleri kardeşlerimizin maharetlerini ve onları eğiten arkadaşlarımız ziyaret etmiştik. Becerilerini orada görme imkanı bulmuştuk. Şimdi orada üretilenleri ve projenin ilerleyen aşamalarında hep beraber değerlendirmek için buradayız. Okulumuz o gün gördüğümüz kadarıyla 4 tane atölye açılmıştı. Bunların içerisinde çini atölyesi, kuaförler atölyesi, marangozluk atölyesi ve birkaç güzel atölyemiz daha vardı. Orada engelli kardeşlerimiz bu güzel işleri öğretmenlerinin rehberliğinde öğreniyorlardı.”

 

“PROJENİN AMACI, KENDİİŞLERİNİ KURMALARI”

Projenin hedefleri hakkında konuşan Taşyapan, “Bizim projemiz SODES projesi olarak hazırlandı ve hedef kitlesi de 23 yaş üzeri ve altı ayrıca örgün eğitimin dışına çıkmış olan arkadaşlarımızı kapsıyordu. Burada kendilerine bir beceri kazandırarak, bir şeyleri yapmayı öğrenerek ve ileri ki aşamada da meslek haline getirerek kendi imkanlarını görmelerini ve kendi işlerini yapmaları sağlamak amacıyla böyle bir proje yapıldı. Burada 26 kardeşimiz mezun oldu, 57 kardeşimizde devam ediyor. Bu okulumuzda bu güzel atölyeler, güzel kardeşlerimizin hizmetinde olarak güzel şeyler üretiyor.” İfadelerine yer verdi.

 

‘ENGELLERİ AŞIYORUM, MESLEĞİMLE BULUŞUYORUM’ PROJESİ

Projeye verilen isimle ilgili de konuşan Taşyapan, şöyle konuştu: “Engelleri aşıyorum, mesleğimle buluşuyorum gibi güzel bir isim belirledik bu projeye. Bu kardeşlerimiz kendilerine olan güvenin artmış olması, ailelerinin onların neler yapabileceklerini görmüş olmaları o günde şimdi de bizleri heyecanlandırıyor. Ben bu kardeşlerimize eğitim veren, onları hayata hazırlayan okul müdürümüz ve diğer usta öğretici öğretmen arkadaşlarımızı tebrik ediyorum.

 

TAŞYAPAN: EN BÜYÜK TEŞEKKÜR AİLELERE

Projenin SODES projesi olarak başladığını dile getiren Taşyapan, “Bildiğiniz gibi SODES projeleri bir sosyal destek projesidir. Gerek engellilerimize, diğer toplumun diğer kesimlerine ve sosyal hayatın içindeki her olguyu proje haline getirerek çalışabildiğimiz konulardır. Ben buradan SODES projemizi hazırlayan ekibimize ve milli eğitim paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bir diğer teşekkür ise engelli kardeşlerimizin ailelerine, anne ve babalarına yapmak istiyorum. Çünkü onlar hem onların engelleri ile baş ediyorlar hem de onların güzel meziyetler kazanmalarına destek veriyorlar. Arkalarında duruyorlar, onları yüreklendiriyorlar ve destek veriyorlar. Onları destekleri ile bu güzel kardeşlerimizin içerindeki cevherleri atölyede dönüştürmenin gayreti içerisindeler. Bu yüzden en büyük teşekkürü onlara yapıyorum.” Dedi.

 

“HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMELİYİZ”

Engelli çocuklara her zaman destek verilmesi gerektiğini ifade eden Taşyapan son olarak şunları vurguladı: “Tabi ki eğitim uzun bir süreçtir ve hayat boyu devam eder. Ama engellerimizin eğitimi özel ihtimal isteyen bir eğitimdir. Dolayısıyla toplum olarak onlara ne kadar sahip çıkabilirsek, onların eğitimlerini ne kadar üst düzeye çıkarabilirsek, onları sosyal hayatın içine ne kadar çekebilirsek modern ve çağdaş toplum olduğumuzun da ölçüsü o kadar yükselecektir. Bunu hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamamız gerekir. Bizim normal hayatta yaşadığımız zorlukları daha fazladır. Bu zorlukları aşabilmeleri için de toplumun bütün kesimleri olarak her türlü desteği onlara vermek durumundayız.”

 

ALTANGÖL: PROJE İÇİN 4 ATÖLYE KURDUK

Projenin genel amacı ve bilgilerini veren İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Nuran Altangöl, “Engelleri aşıyorum, mesleğimle buluşuyorum projesini yaptık. Mesleki eğitim merkezimizde ve okulumuzda SODES destekli 4 atölye kurduk. Amacımız bu atölyelerimizde özel eğitim öğrencilerinin, bu ortamlarda eğitim almaları ve meslek sahibi olmalardır. Bildiğiniz gibi bu öğrencilerimiz meslek sahibi olmakta zorlanıyorlar. Öğrencilerimize özel okullarını bitirdikten sonra bu evlerinde oturuyorlar. Biz istedik ki evde oturmasınlar, topluma kazandırılsınlar, ekonomik hayata atılsınlar, topluma atılsınlar, üretken olsunlar ve mutlu olsunlar. Amacımız buydu ve bu amaç doğrultusunda okullarımızda atölyeler kuruldu. Halk Eğitim Merkezlerimiz tarafından da kurslarımız açıldı. 60 tane kursiyerimiz var ve bu kurslarımız devam ediyor. Sertifika alacaklar ve İş-Kur ve diğer esnaf yetkililerimiz tarafından bu öğrencilerimiz iş yerlerinden istihdam edilecekler.” Şeklinde konuştu.

 

“PROJEMİZ 2014 TARİHİNDE BAŞLADI”

Projenin başlangıç tarihi hakkında da bilgiler veren Altangöl şunları söyledi: “Projemiz 2014 yılının sonlarına doğru başladı. 30 Kasım 2016’da ise sona erdi. Projemiz kapandı. Öğrencilerimizin yapmış olduğu ürünler artık üretime geçti. Bu ürünleri hem insanlarımız görsün farkındalık oluşturulsun hem de yapmış oldukları ürünleri sergilemek her öğrenci için gurur vericidir. El emeği, göz nurunun başkaları tarafından görülmesi gurur vericidir. Bunu göstermek istedik. Bunu yaparken, valimizin, kurum amirlerimizin ve velilerimiz ile birlikte bir araya gelmek için bugün böyle bir program yaptık.”

 

TEK: ÇOK GÜZEL ŞEYLER YAPTIK

Yapılan etkinlikle ilgili ve yaptıkları malzemelerle ilgili konuşan Öğrenci Kajin Tek ise, “Hocamızın gösterdiği şekliyle çok güzel şeyler yaptık. Havlu, eldiven, halı ve buna benzer şeyler yaptık. Kuaförde, cam süslemelerinde çalışmak ve devam etmek istiyorum. Tüm öğretmenlerime ve valiye teşekkür ediyorum.” Dedi.

 

DOĞAN: EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Toplantı ve kızı Merve Doğan’ın yapmış olduğu eşyalarla ilgili konuşan baba Ferman Doğan, kızıyla gurur duyduğunu söyledi. Doğan şunları dile getirdi: “Sayın valimize ve öğretmenlere çok teşekkür ediyorum. Bu çocukların geleceği için ellerinden geleni yapıyorlar. Biz bu projeyi yapanlara teşekkür ediyorum. Allah onlardan razı olsun. Kızım bu kurslara gittikten sonra çok becerikli oldu. Ellinden çok güzel işler çıkıyor. Kendini de çok güzel bir şekilde geliştirdi. Buda yabana atılacak bir şey değil. Daha önce yapamadığı şeyleri şimdi çok iyi bir şekilde yapabiliyor. Bizde bunları gördüğümüz zaman ailesi olarak çok seviniyoruz. İler ki zamanda yine devletimizin desteği ile kızımıza bir iş yeri dahi açabiliriz. Ürünlerini bize gösterdiği zaman dünyanın en mutlu insanları oluyoruz. Bunları görmemiz gerekiyor. Biz bunları görmezsek nankör oluruz. Allah bunu fırsatı yaratanlardan razı olsun.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ERDAL ERBAŞ

FOTOĞRAF: ANADOLU AJANSI

Editör: TE Bilisim