Kalkınma Bakanlığı Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında desteklenen "Engelleri Aşıyorum Mesleğimle Buluşuyorum" projesi kapsamında Van'da engellilere yönelik bir eğitim merkezinde 5 atölye açıldı.

 

Van Valiliği koordinasyonunda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Van Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğünce yürütülen projeyle Konya Beyhekim Özel Eğitim ve Mesleki Eğitim Merkezinde seyahat ve konaklama, cam ve seramik, mobilya ve dekorasyon, tekstil ve saç bakımı atölyeleri açıldı. Merkezde düzenlenen törende konuşan Vali İbrahim Taşyapan, 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de yaşanan depremin ardından Konyalı vatandaşlar tarafından yaptırılan merkezde emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Toplumda engelli vatandaşların da olduğunu belirten Taşyapan, şöyle konuştu: "El birliğiyle engelli öğrencilerimizin engelini ortadan kaldıracağız ki eğitimlerine normal olarak devam edebilsinler. Bu öğrencilerin eğitimlerine özel eğitim diyoruz. Böyle donanımlı bir okulda eğitim görecekleri için de onları şanslı görüyorum. Bu özel okullarımız lise seviyesine gelmiş ancak 23 yaşını geçmemiş çocuklarımıza hizmet veriyor. Onların bir mesleğe kavuşmasını, toplumda bir yer edinmeleri sağlamak için onlara özel eğitimler veriyoruz. Bildiğiniz üzere SODES projeleri hükümetimizin uyguladığı sosyal destek projeleridir. Bu projelerin belkide en iyi yakıştığı yerlerden bir tanesi engelli çocuklarımıza kazandırmış olduğumuz atölyelerdir. Toplumlar engelli bireylerini ne kadar eğitebiliyorlarsa o kadar modern toplumlardır."

 

"ENGELLİLERİ GÖRMEMEZLİKTEN GELEMEYİZ"

Mili Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör de özel eğitim alanında Türkiye'nin emsalleriyle yarışır bir seviyede olduğunu ifade etti. "Nasıl eğitim alanındaki ulaşım ve eğitim sorunlarını çok daha önceden halletmişsek, özel eğitim alanındaki engellerle, eğitimlerle ilgili olarak da hallettiğimizi söylemeliyim." diyen Güngör, şunları kaydetti: "Okul hayatına katılamayan, okula ulaşamayan öğrencilerimizin önemli ölçüde azaldığını ifade etmeliyim. Hükemetimizin son 10 yıldaki sosyal politikalar ve eğitim politikaları çerçevesinde eğitim bütçesine kattığı katma değerde oluşmuş güzel bir uygulamadır. Bu uygulamanın özel eğitimli engellilerle ilgili çalışmalarının daha nitelikli olacağını ifade etmeliyim. Eğitim içinde çok az bir yer arz eden engellileri görmemezlikten gelemeyiz."

 

"200 BİN LİRA DEĞERİNDE ATÖLYELER KURDUK"

İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin de eğitimin anayasal bir hak olduğunu belirtti. Ülkede özellikle son yıllarda özel eğitime yönelik birçok çalışma yürütüldüğünü kaydeden Kırekin, "Engelli vatandaşlarımıza hem örgün, hem de yaygın eğitim alanında çok iyi imkanlar sunulmaktadır. İlimizde de SODES'in desteğiyle hayata geçirdiğimiz Engelleri Aşıyorum, Mesleğimle Buluşuyorum Projesi kapsamında 200 bin lira değerinde atölyeler kurduk." diye konuştu. Konuşmaların ardından davetliler açılışı yapılan atölyeleri gezerek, öğrencilerin çalışmalarını yerinde görme imkanı buldu. Programa Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Tuşba Kaymakamı Musa Sarı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Tuşba İlçe Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani, kurum müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve aileleri katıldı. 

Editör: TE Bilisim