Uluslararası Dezavantajlılar Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (UDAD) Van Şubesi tanıtım toplantısı gerçekleşti. VAN TSO hizmet binasında gerçekleştirilen tanıtım toplantısında ayrıca ‘Paralimpik Boccia Gösterisi’ yapıldı. Toplantıya katılan Van Valisi İbrahim Taşyapan’ın eşi Nesibe Taşyapan Paralimpik Boccia sporunu oynadı ve engelli çocuklara destek oldu.

 

UDAD Van Şubesi yapmış olduğu tanıtım toplantısı ile ‘Paralimpik Boccia’ sporunu Van’da ve bölgede ilk kez tanıtmış ve katılımcılara oynatmış oldu. Geniş kapsamlı bir katılım olduğu toplantıda Paralimpik Boccia sporu bir yandan büyük beğeni topladı. Bu gösteri ve spor hem çocukları mutlu etti hem de annelerin yüzünü güldürdü. Yapılan tanıtım toplantısına; Vali İbrahim Taşyapan’ın eşi Nesibe Taşyapan, Türkiye Kırgızistan FHRİ Konsolosu Başkent Platformu Genel Başkanı Dr. Mustafa Kurt, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç. Büyükşehir Belediye Spor Klübü Eş Başkanları Ayşan Harmancı ve Mehmet Bayram, Van TSO Genel Sekreteri Ramazan Temizer, Bütün Sivil İnisiyatif Oluşumu Genel Başkanı İdris Ortakaya. UDAD Genel Başkanı Asuman Özer, UDAD Ankara Şube Başkanı Ezgi Dinçkan, UDAD Van Şube Başkanı Esin Akarsu Orunç, UDAD Başkan Yardımcısı Yasemin Alter, UDAD Eğitim Masası şube başkan yardımcısı Zehra Aşma, Engelliler ve çocukları yanı sıra aileler katıldı.

 

PARALİMPİK BOCCİA İLK KEZ VAN’DA

Toplantı ilk olarak açılış konuşmaları ile başladı. Tanıtım toplantısında ilk olarak konuşan UDAD Van Şube Başkanı Esin Akarsu Orunç şu ifadelere yer verdi: “Asıl mesleğim olan eczacılığın yanı sıra her zaman almak yerine vermenin de çok önemli olduğunu gördüm. 1 Yıl önce iletişime geçtiğimiz UDAD Genel Başkanı Asuman Özer bana büyük bir oluşumdan bahsetti ve bu oluşum içerisinde Van şubesi olarak katılım sağlayabileceğimi sordu. Bende bunu kabul ettim. Bunu kabul ettiğim zaman asla tereddüt etmedim. Dezavantajlı ve ötelenen bütün insanlar bizim için çok önemlidir. Bizde bu insanlarımız için gidilmesi gerekilen bütün yerlere gideceğiz ve elimizden geleni yapıyoruz. Bunun yanı sıra bugün burada Paralimpik Boccia sporunu burada hep birlikte göreceğiz ve bunu burada beraber yapacağız.”

 

KURT: VANLILARDAN ÖZÜR DİLİYORUM

Türkiye Kırgızistan FHRİ Konsolosu Başkent Platformu Genel Başkanı Mustafa Kurt, bugüne kadar Van’a gelemediği için Vanlılardan özür dilediğini söyledi. Kurt, “Başkent Platformu’nda 7 yıldır bu alanda hizmet etmekteyim. Bu anlamda 69 ülkede şubemiz mevcuttur. Nihai hedefimiz ise uluslararası barış, kardeşlik platformu olmamız sebebiyle 192 devlettin başkentinde platform oluşturarak ulusallar arası insanı yaşat ki devlet yaşasın hizmetline katkıda bulunacağız. Bugün UDAD’ın toplantısında sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Bende sizler gibi UDAD’la yeni tanışmış bulunmaktayım. UDAD’ın bana şimdiye kadar kattığı bilinci samimi bir şekilde söylüyorum diğer STK’lar katmadı diyebilir. Bu anlamda emek harcaya bütün STK’lara saygı duyuyorum. Ancak UDAD bu anlamda çok iyi yol kat etti ve iyi işler başardı. Ben bugüne kadar Van’ı hiç görmemiştim. Bu anlamda Vanlılardan özür diliyorum. Bunun için hiç vaktimiz olmadı maalesef. Şu ana kadar bütün hayatımızda hiç boş zamanımız olmadı. Ben burada UDAD’ın çok önemli eserler bırakacağını ve ölümsüzleşeceğine inanıyorum.” Dedi.

 

ORTAKAYA: BEYİNSEL ENGELLİLER VAR

Bütün Sivil İnisiyatif Oluşumu Genel Başkanı İdris Ortakaya ise şu sözlere yer verdi: “Bugün bu kuruluşumuz gerçekten çok büyük bir hizmet vermektedir. Ben bu anlamda hepsine çok teşekkür ediyorum. Toplumumuzda bir takım insanımıza engelli diyorlar. Yani bir eksikliği olana engelli deniliyor. Şimdi o engellilere baktığınız zaman engelliye baktığımızda, diyelim ki iki gözü yok. Ancak Allah onu bir başka yönden öyle bir geliştirmiş ki, o gelişen duyuları ile 10 tane sağlam insanı cebinden çıkarıyor. Bunlara şahit olduk. Bunlar Allah’ın taktiridir. Hiç kimsede ben sağlamımım diye kendine güvenmesin, buradan dışardan çıktığımız bir kazadan sonra bizde engelli olabilir. Ben bu engelli insanların kendilerini çok geliştirdiklerine inanıyorum. Bunun yanı sıra toplumumuzda maalesef, bedeninde hiçbir kusuru yok ama o insan beyinsel engellidir. Engelli kardeşimizin engellerinden yararlanan insanlar oluyor ve onlarla dalga geçiyorlar. Ben bir toplumda Sosyal Politikalar Müdürlüğüne şunu söyledim. Bu engelli kardeşlerimizi bırakın o beyinsel engellileri alın tedavi edin dedim. Bu programı yapanlara teşekkür ediyorum.”

 

ÖZER: ETKİNLİKLER DEVAM EDECEK!

UDAD Genel Başkanı Asuman Özer ilk olarak yaptıkları bu toplantıda katılımcıların çok değişik bir sporla karşılaşacaklarını söyledi. Özer, “Biz bugün bir spor yapacağız ve bunun sonucunda rehabilite olmasını sağlamaya çalışacağız. Bizler UDAD olarak bugün bir tanıtım toplantımızı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Bundan sonra gerek Van’daki şubemiz gerekse de biz genel merkez olarak bu tür etkinliklerimiz devam edecek.” Dedi.

 

Gerçekleştirilen toplantı ardından programa katılan öğrenciler, aileler ve protokol Paralimpik Boccia oynadı. İlk olarak çocuklar arasında yapılan yarışmada kız öğrenciler galip geldi. Sporu çocuklara öğreten ve başında duran Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Paralimpik Boccia Milli Takım Baş Antrenörü ve UDAD Genel Başkan Yardımcısı Nihat Yılmaz, çocukların çok başarılı bir oyun sergilediğini söyledi. Çocukların arından protokol ve aileler arasından yapılan maçı ise genelinde çocukların anneleri bulunan aileler kazandı. Çocuklarıyla beraber o sevinci yaşayan anneler çok mutlu olduklarını belirtti.

 

TEKMANLI: ÇOCUKLARIMIZLA BERABER MUTLU OLDUK

Şehrivan Gazetesi olarak maçın bitimin ardından görüşlerini aldığımız Lalegül Tekmanlı adlı vatandaş yapılan etkinlik hakkında şu ifadelere yer verdi: “Bugün çok mutlu ve güzel bir gün yaşadık. Bu tür etkinliklerin yapılmasını her zaman isteriz. Benim oğlum down sendromu bir genç. 24 yaşında. Bugün gözlerinin içinin güldüğünü ve çok mutlu olduğunu gördüm. Onun mutluluğu beni de çok mutlu etti. Biz Edremit TOKİ’lerde oturuyoruz bu yüzden etkinliklerden uzak kalıyoruz. Ama bu tür etkinliklerin yapılması çok güzel ve devamının gelmesini istiyoruz. Bugün burada çocukların mutluluğuna vesile olan herkese de çok teşekkür ediyorum.”

 

YILMAZ: GÜNEŞ VAN’DA DOĞAR!

Son olarak gazete olarak görüşlerini aldığımız Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Paralimpik Boccia Milli Takım Baş Antrenörü ve UDAD Genel Başkan Yardımcısı Nihat Yılmaz, “Bugün Van’da olmaktan çok mutluyum. Bizler engelli çocuklarımız için bugün buradayız. Çocuklarımıza bugün burada bu sporu yaptırdık ve inşallah devamı da gelecek. İlleri de bu çocuklarımızı Paralimpik Boccia dalında olimpiyatlara götüreceğiz. Ben milli takım hocası olarak ilk olarak Doğu ve Güney Doğu’dan başlamak istedim. Çünkü bu bölgelerde ne yazık ki engelli vatandaşımızın sayısı fazladır. Biz kendilerine destek olmak ve onlarla beraber mutlu olmak için buradayız. Batı kusura bakmasın ama biz bir süre bu bölgede kalmaya devam edeceğiz. Sloganımızda olduğu gibi ‘Güneş ilk önce Van’da doğar.’ Ve öylede oldu. Güneş ilk önce Van’da doğdu. Bende artık bir fahri Vanlıyım. Burada ne kadar ihtiyaç olursa yer alacağım ve destek sunacağım” Sözlerine yer verdi.


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim