Van’ın trafik çilesi sürerken bir taraftan da kentti toplu taşıma sisteminde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Araç eksikliğinin yanı sıra kentte belli noktalarda duraklar oluşturan otobüs ve minibüsçelere duraklar yetmiyor. Kentin trafiğini iyice kilitleyen bu tıka basa duraklardan minibüsçüler şikayetçi, başkan ise çözüm arıyor.

Sınırları her gün genişleyen kentte minibüs sayısı yeterli olmamasına rağmen duraklar dolup taşarken duraklarda yaşanan bu sıkışıklık durakların olduğu cadde ve sokaklarda hem şoför esnafına hem de vatandaşa ciddi sıkıntılar yaşatıyor. Hal böyle oluna şehir merkezinde bir çok mahallenin minibüslerinin bulunduğu Beşyol Durağı artık yeterli gelmeyince vatandaşlar ve şoförler çareyi yetkililere seslenmekte buldu. Depremden sonra yıkılan maliye binasının bulunduğu sahanında şu anda boş bir halde beklemesi ‘Bu alan neden minibüsçülere tahsis edilmiyor?’ sorularını gündeme getirirken şoför esnafı bunun gibi bir çok alanın en azından geçici de olsa şoförlere durak olarak tahsis edilmesini bekliyor.

Şehrivan Gazetesi olarak beşyol durağındaki şoför esnafı ile görüşüp sıkıntının giderilmesi yönündeki taleplerini dinledik. Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Kale ve İskele Minibüsçüleri dar bir alanda işlerini yürütmeye çalıştıklarını ve duraklarının yetersiz olması sebebiyle trafik sorunlarının yaşandığını belirtti. Uygulamaya konulacak bir düzenleme ile de eski tip minibüslerin yerini halk otobüsü tipindeki araçların alacağını belirten minibüsçüler “Zaten halk otobüsleri birçok bölgeye giremiyor. Minibüsçülere seri ve ufak araçlar lazım” dedi. Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı ise göreve geleli çok olmamasına rağmen bu konuya da el attıklarını ve minibüsçüler için gerekli olan alanları çoğaltacaklarını söyledi.

‘ENKAZ ALANLARI BOŞ, ONLAR DARDA’

Minibüsçüler kullandıkları durakların kendilerine yetmediğini ve dar alanlara sıkıştıkları için ciddi trafik sorunlarının yaşandığını belirttiler. Minibüsçüler “Biz minibüsçüler dar alanlarda işimizi yürütmeye çalışıyoruz. Beşyol mevkiindeki durağımıza geldiğimizde kendimizi labirentteymiş gibi hissediyoruz. Bir minibüs girip diğeri çıkıyor. Çıkıyor da değil aslında çıkmaya çalışıyor. O çıkana kadar da diğer minibüsçülerden tutun, vatandaşa kadar herkes şikayet ediyor. Burada depremden önce maliye binasının bulunduğu bir alan var. Bu alan bir enkaz yığını halinde bekliyor. Yetkililer bu arsayı diğer boş kalan enkaz alanları gibi çöplüğe dönüşmeden kullanıma sunmalıdır. Bu arsa biz minibüsçülere tahsis edildiği takdirde hem vatandaş hem de biz rahat ederiz. Zaten halk eline geçen fırsatlarda bizlere bu şikayetini ulaştırıyor: ‘Neden daha ferah ve trafiği sıkıştırmayacak alanlara geçmiyorsunuz?’ diyor. Biz gerçekten hak veriyoruz onlara. Sonuçta bu sıkışıklık sorunu hem trafiği hem de onları rahatsız ediyor. Vatandaş çocuğunu tek başına çarşıya bir yere gönderemiyor. Yeni yapılacak bir düzenleme ile de minibüslerin yerini halk otobüsü büyüklüğündeki araçlar alacakmış. Bu bizi bitirir. Minibüsçü esnafına çok büyük boyutta olmayan, seri araçlar lazım. Başka markaların çıkardığı minibüs modelleri var. Bu minibüsler engelli rampalarının otomatik olarak açılıp kapandığı, yoğun zamanlarda ek koltukların açıldığı minibüslerdir. Bizim ihtiyacımızı görecek olan minibüsler bunlardır. Yetkililere sesleniyoruz ki halk otobüslerinin birçok yere giremediğini bile bile bizleri mahkum etmesinler. Seçim dönemi öncesindeyiz. Eğer bir kolaylık sağlanacaksa bu kolaylık bu dönemde yapılmalıdır. Yetkililerin gerekli düzenlemeleri yapmasını bekleriz.” İfadelerini kullandılar.

‘TRAFİĞİN RAHATLAMASINI BİZDE İSTERİZ’

Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul ise “Biz başkan olarak değil de oda olarak ilimizin daha güzel bir hal alması için elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Yaptığımızı projeler arasında sizlerin de bahsettiği bu konu bulunmaktadır. Bu konuda sayın valimizle de görüştük ve depremden dolayı yıkılan kamu kuruluşlarının yerleri ya otopark yapılsın ya da bizim minibüsçülerimize tahsis edilsin. Bizin en büyük çalışmalarımızdan ve isteklerimizden bir tanesi bunlardır. Van trafiğinin rahatlaması adına bunu çok istiyoruz. Özellikle Beşyol mevkiinde yıkılan vergi dairesinin yeri bizim minibüsçülerimize tahsis edilirse trafik o bölge daha iyi bir şekil işler ve başta minibüsçü esnafımız olmak üzere, diğer esnaf arkadaşlarımız ve vatandaşlarımız çok rahatlarlar.” İfadelerini kullandı.

‘SEÇİM SONRASI, ÇÖZÜM ZAMANI’

Şehir içi ulaşımda vatandaşların in-bin yapabileceği durakların da sayısının az olmasına değinen Tuğrul “Bunun yanı sıra vatandaşlar minibüslerin şehir dışından çok dışarıya taşınmasından yana ancak bu durum daha çok ileriye dönük bir durumdur. Önümüzdeki belediye seçimleri sonuçlandıktan sonra inşallah bu konu üzerinde de durulacaktır. Bizim de bu konu çalışmalarımız olacaktır. Ancak minibüslerin hepsi şehir dışına değil de, bir alan oluşturulursa bu daha verimli ve güzel olacaktır. Bizde bu konuda elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Ayrıca biz sadece minibüsçülerimiz için değil. Taksici arkadaşlarımız için, halk otobüsü arkadaşlarımız için bu çalışmaları yapacağız. Bu konuda herkesin gözü bizim üzerimizdedir biz bunun çok iyi farkındayız. İnşallah bu çalışmalar neticesinde daha rahat bir trafik sağlanmış olacaktır. Trafik konusunda özellikle şuna değinmek isterim ki, bizim Cumhuriyet Caddemizde cepler bulunmamaktadır. Yolcularımızı indirip-bindireceğimiz ceplerimiz ve durak alanlarımız bulunmamaktadır. İnşallah belediye seçimleri sonrası başta durak noktaları olmak üzere tüm sıkıntılarımız bir bir gidermeye çalışacağız.” Diyerek sözlerini noktaladı.


Erol Cansever-Önder ALTINAL / Şehrivan ÖZEL

Yasal Uyarı: Yayınlanan bu köşe yazısı/haberin tüm hakları Şehrivan Gazetesi'ne aittir. Bu içerik kaynak gösterilmeden yayınlanamaz, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin/yazının bir bölümü aktif link verilerek kullanılabilir.

Editör: TE Bilisim