Erciş il oluyor. Muradiye ve Çaldıran Erciş’e bağlanıyor… Van’ın nüfusu 750 bin TL’nin altına düşürülüp Van Büyükşehir Belediyesi statüsü değiştiriliyor. Bu iddialar Al Jazeera’ya konuşan AK Parti hükümetten bir isme ait. İddia gerçekleşirse Van 2014’te kazandığı statüyü de, elde ettiği gelirlere de kaybedecek. Yeniden standart belediyeciliği dönecek olan belediyecilik tartışma konusu olurken Erciş ise, il olmanın sevincini yaşıyor.

 

Önceki gün ülke gündemine düşen Türkiye’deki il sayısının 83’e çıktığı ile ilgili haber gözlerin bir anda Van’a çevrilmesine neden oldu. Son bir yıldır hareketliliğin bitmediği bölgede Van ve Mardin ile ilgili haber bir anda herkesin konuştuğu konu haline geldi. AK Partili isimlere dayandırılarak servis edilen habere göre AK Parti Hükümeti, Türkiye'nin il sayısını 83'e çıkarmayı planlıyor. Bu düzenleme ile birlikte Van’ın Erciş ve Mardin'in Midyat ilçelerinin il yapılması gündemde. Bu iki ilçenin il yapılması ile Mardin ve Van, nüfusları 750 binin altına düşeceği için büyükşehir belediyesi statülerini kaybedeceği kaydedildi. Erciş'in il olması halinde, DBP'li belediyelerin yönetiminde olan Van büyükşehir belediyesi unvanını kaybedecek. Henüz son kararın verilmediği belirtilen konu ile ilgili çalışmalar yürütülmeye devam ederken, Van’ın Büyükşehir statüsünü kaybetmesine neden olacak bu gelişmeyi Van’ın önde gelen isimlerine sorduk. Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan isimlerin genel kanaati bu durumun Van için ‘kayıp’ olacağı yönünde olurken, gelişmeyi Van’a ihanet olarak yorumlayan da oldu; “Erciş il olsun Van Büyükşehir kalsın” diyen de.

 

VAN’A BÜYÜK ŞOK!

AK Parti Hükümeti, Türkiye'nin il sayısını 83'e çıkarmayı planlıyor. Mardin'in Midyat, Van'ın Erciş ilçelerinin il yapılması gündemde. Bu iki ilçenin il yapılması ile Mardin ve Van, nüfusları 750 binin altına düşeceği için büyükşehir belediyesi statülerini kaybedeceği kaydedildi. Hükümet ayrıca Mardin'in Midyat, Van'ın Erciş ilçelerini il yapmayı, Şırnak il merkezini Cizre, Hakkâri il merkezini de Yüksekova olarak değiştirmeyi planlıyor. Şırnak'ın isminin Nuh Şehri olması tartışılıyor. Midyat ve Erciş'in il olması halinde, DBP'li belediyelerin yönetiminde olan Mardin ve Van büyükşehir belediyesi unvanlarını kaybedecek. Henüz son kararın verilmediği belirtilen konu ile ilgili çalışmalar yürütülmeye devam ederken, son dönemlerde kayyum atanacağı söylentilerinin de arttığı bölgedeki iki önemli belediyeden birisi olan bu değişiklik ile birlikte belediyeler kanununda da bazı köklü değişikliklerin yapılabileceği belirtiliyor.

 

“VAN BÜYÜKŞEHİR ÜNVANINI KAYBEDECEK”

2012 yılında Meclis'te kabul edilen 6360 sayılı 13 ilin büyükşehir belediyesi yapılması ve 26 ilçe kurulması hakkındaki kanun ile büyükşehir belediyesi olmak için nüfusun en az 750 bin olması şartı getirildi. 2015 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre Van'ın nüfusu 1 milyon 96 bin 397. Van'ın nüfus açısından en büyük ikinci ilçesi olan Erciş'in nüfusu ise 173 bin 795. Erciş'in il olması halinde Van'ın nüfusu 895 bin 602'ye düşecek. Erciş'e bağlanacak başka ilçelerle birlikte Van'ın nüfusu 750 binin altına ineceği ve büyükşehir statüsünü bu şekilde kaybedeceği ifade ediliyor. Gündemde olan bu konu üzerine Şehrivan Gazetesi olarak kentin dinamikleri ile Van’ın büyükşehir statüsünü kaybetmesi halinde nelerin değişeceğini konuştuk. Kimi isim büyükşehir statüsünü kaybetse de değişen bir şeyin olmayacağına vurgu yaparken, kimi isimde büyükşehir statüsünün kaldırılmasının Van’a ihanet olacağına dikkat çekti.

 

 

BOZKURT: VAN İÇİN ÇOK KÖTÜ OLACAK

Konuya dair ŞehriVan’a konuşan Van Organize ve Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, bil ilin büyükşehir olabilmesi için gerekli olan belli bir nüfusun olması gerektiğine dikkat çekerek, Erciş’in il olması ve buna bağlanacak olan Muradiye ve Çaldıran’ın nüfuslarının da Van’ın büyükşehir statüsünden düşürmeyeceğini belirtti. Bozkurt, “Muradiye, Çaldıran ve Erciş birleşse dahi Van’ın büyükşehir statüsü düşmez. Evet, ilimizin büyükşehir olması Van için çok önemli bir şey ancak büyükşehir statümüzün alınması Van için çok kötü olacak. Her şeyden önce devletten gelen kaynak azalacak. Bu durum Van’a kazandırmaz kaybettirir. Büyükşehir belediyesi olan kentimizin daha büyükşehir velinimetlerinden yararlanmadan böyle bir kararın alınması kötü olur. Bu proje çok yanlış bir karar bence. Erciş’in il olması çok güzel ama Van’ın büyükşehir statüsünü kaybetmesi çok yanlış ve Van’a büyük zarar verecek olan karar. Çünkü biz daha büyükşehrin velinimetlerinden yararlanamadık.” Diye belirtti.

 

 

TASAN: AYNI TAS AYNI HAMAM

PERDER Başkanı Faruk Tasan’da yaptığı açıklamada Van’ın büyükşehir statüsünün düşmeyeceğine dikkat çekerek, “Zaten Van’ın bir büyük köyden farkı yok. Kısacası büyükşehir statüsünü kaybetsek de kaybetmesek de değişen bir şey yok. Çok büyük bir fark çıkmaz ortaya. Bundan 4 yıl önce Van ne ise şimdi de aynıdır. Yaşam kalitemiz değişmedi büyükşehir olmakla. Hala aynıyız. Keşke daha iyi şartlar altında hizmet görebilseydik büyükşehirden ancak değişen hiçbir şey yok. Büyükşehir olsak da olmasak da bizim için aynı tas aynı hamam. Kısacası değişen bir şey yok. Ama şöylede bir şey var. Nüfus yapısına bakacak olursak Van büyükşehir statüsünü kaybetmeyecek.” Dedi.

 

 

ÖZDEK: VAN KABUĞUN KIRAMADI

Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek de yaptığı konuşmada Van’ın büyükşehir statüsünü kaybetmesi sonucu olumlu ve olumsuz farklı şartların oluşabileceğine işaret etti. Özdek, “Van’ın büyükşehir olması kazanımdır. Ancak yararlanamadık büyükşehirden. Van’da maalesef büyükşehir olmamızın üzerinden yıllar geçti ancak hiçbir velinimetini göremedik. Van’ın yaşam kalitesini yükseltecek bir büyükşehir olsun isterdik ancak olmadı. Van’a iş yapacak belediye başkanı istiyoruz. Proje yapacak, yaşam kalitemizi yükseltecek işlere imza atacak adamlara ihtiyacımız var. Büyükşehir statüsünün düşürülmesi ile Van’a gelen gelir kaynağı düşecek bunu biliyoruz. Van’ımız çok güzel bir yer ana yazık ediliyor bu güzelim memlekete. Van kabuğun kıramadı. Van hak ettiği noktada değil. Hangi parti kazanacaksa kazansın fark etmez ama Van’ın güçlü ve çalışabilecek başkanlara ihtiyacı var. Ama yine de belirtmek isterim Van’ın büyükşehir statüsünü kaybetmesi bizim için bir hezeyan olur.” İfadelerine yer verdi.

 

 

ÖZGÖKÇE: VAN’A İHANETTİR BU

TÜRSAB Doğu Anadolu Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe konuya dair şu ifadeleri kullandı: “Ben bu söylentinin dedikodudan ibaret olduğunu düşünüyorum. Böyle bir şey olmamalı. Van’a ihanettir bu. Erciş daha kent olabilecek bir kapasitede değil. Nasıl il olacak. Erciş daha deprem yıkıntılarından dolayı geçilmeyen bir yer. Van’ın büyükşehir statüsü kaybetmesi mümkün değil. Van çok değerli ve kültürel açıdan çok zengin bir yer. Van’a böyle bir kötülüğün yapılması kabul edilemez.”

 

 

BAYNAL: BÜYÜKŞEHİR DAHA KALİTELİ HİZMET DEMEK

MÜSİAD Başkanı Kerem Baynal ise yaptığı konuşmada Van’ın büyükşehir statüsünden çıkarılacak olmasının çok doğru bir karar olmadığına dikkat çekerek, “Van 3 yıl önce büyükşehir oldu. Büyükşehir olmak daha kaliteli hizmet demek. Bu yüzden de belediye halka en şekilde hizmet üretmek zorunda. Eğer belediyelerde bir sıkıntı varsa devlet gerekeni yapmalı ancak bu halk cezalandırılmadan yapılmalı. Her şeyden önemlisi merkez taraşından belediyelere aktarılan kaynakların nereye gittiği konusunda detaylı bir araştırma yapılmalı. Biz batıdaki büyükşehirler değiliz ki. Bizim şartlarımız kısıtlı. Coğrafi olarak yeterince hizmet gitmiyor ilin her köşesine. Her halükarda halk düşünülerek hareket edilmeli derim.” Şeklinde konuştu.

 

 

IRAK: ERCİŞ İL OLSUN VAN BÜYÜKŞEHİR KALSIN

Konuyla ilgili görüştüğümüz Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Van Ticaret Borsası eski başkanı Feridun Irak Erciş’in il olmasında bir sıkıntının olmadığını ancak Van’ın büyükşehir olarak kalması gerektiğini söyledi. Irak şunları söyledi: “Uzun yıllar boyunca büyükşehir olmayı bekleyen Van 2014 yılında büyükşehir statüsüne kavuştu. Vanlıların dört gözle beklediği ve temennisi olan büyükşehir statüsü 2 yıl önce geldi. 2014’ten bu yana büyükşehir için ciddi anlamda bir altyapı çalışması yapıldı. Yaklaşık 3 yıl boyunca süren bu çalışmaların ardından şimdi de Erciş’in il olması konuşuluyor. Bunu yanı sıra ayrıca Van’ında büyükşehir statüsünde alınacağı konuşuluyor. Bu ne kadar doğru olur mu olmaz mı bu henüz net değil. Ancak böyle bir durum söz konusu olduğu takdirde bugüne kadar harcanan kaynaklar, zaman boşa gitmiş olacak. Bunun yanı sıra herkesin morali bozulmuş olacak. Bugüne kadar yapılan tüm uğraşlardan geri dönmek kabul edilir değil. Bunu sadece biz de kimse de kabul etmez. Erciş il olacaksa sıkıntı yok Erciş il olur. Ancak Van’ın büyükşehir statüsünden almak doğru bir karar olmaz. Erciş il olsun Van’da büyükşehir olmaya devam etsin.”

 

 

TAKVA: BU DURUM DOĞRU DEĞİL!

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva Erciş’in il olmasıyla şunları söyledi: “Erciş’in il olmasını isteriz ve buna karşı değiliz. Ancak siyasi olarak konuya bakıldığı zaman bunun yapılması doğru değil. Van Büyükşehir olalı yaklaşık 3 yıl oldu. Kim büyükşehir için ne yaptı ya da ne yapmadı bu konuşulur ve tartışılır. Ancak devletin gerek içerde gerekse de dışarda insanlara güven vermesi gerekiyor. Devlet insanına güven vermediği zaman insanlar yatırım yapmazlar ve güven içinde olmazlar. Alınan kararların siyasi değil halkına yararına alınması gereken kararlar olmalıdır. Bu anlamda Erciş’in il olması ve Van’ın büyükşehir statüsünde şu an için çıkarılması söz konusu değil. Ki öyle bir durum olsa bile bu doğru değil.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ – ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

 
Editör: TE Bilisim