Erciş İlçesi'ne bağlı Çatakdibi Köyü'nde 2 bin ağacın kesileceği ve depremzedeler için TOKİ tarafından konut yapılacak olmasına yönelik iddialar sürürken, olayın yansımaları sosyal medyada da devam ediyor. Ulusal medyanın da gündemine düşen olayla ilgili tepkiler gelirken Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ve Van Barosu avukatları, bölgede inceleme yaptı. Başkan Kaya doğa katliamı olmaması için gereken görüşmeleri yapacaklarını belirtirken, Baro Başkanı Murat Timur, her türlü hukuki yolu kullanacaklarını söyledi. Öte yandan Erciş Kaymakam Barbaros Baran ise yaptığı açıklamada 200 bin olarak lanse edilen ağaç sayısının ise gerçeği yansıtmadığı söyledi.


Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen Richter ölçeğine gören 7,2 büyüklüğündeki depremde büyük yıkımın olduğu Erciş'in Çatakdibi Köyü'nde 61 kişi için TOKİ tarafından konut yapılacak. Ancak konutların hazine arazisi olan ve yıllardır köylüler tarafından kullanılan, çeşitli meyve ve kavaklardan oluşan yaklaşık 2 bin ağacın bulunduğu bölgeye yapılmasına karar verilmesi, tepki topladı. Köylüler verimli arazileri üzerine ağaçların kesilerek konut yapılmasına tepki gösterirken, seslerini duyanlar sosyal medyadan da onlara büyük destem vermeye başladı. Tepkilerin büyümesi üzerine Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ve Van Barosu Başkanı Murat Timur ile baronun çevre komisyonundan iki avukat, bugün köye giderek konutların yapılacağı bölgede inceleme yapıp köylülerle görüştü.

'DOĞA KATLİAMI OLMAMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ'

Köydeki incelemelerin ardından açıklama yapan Van Belediye Başkanı Kaya, konuyla ilgili kendilerine birçok talep geldiğini belirterek, olayı yerinde incelemek için köye geldiklerini söyledi. Başkan Kaya, şöyle konuştu: "1950'lerden bu yana konutların yapılacağı alanda insanlar yaşıyor ve bu alanları ekip biçiyorlar. Bunların buradan çıkarılmasının yanında önemli bir doğa katliamı yapılacak. Bu bölgede sayısını bilemediğimiz 20- 25 yıllık meyve ağaçları var. Ancak bu olayın çözümü çok zor değil. Tek çözüm köylülere yıkılan evlerinin yerine ev yapılmasıdır. Doğaya zarar verilmeden ve kimsenin rahatsız olmayacağı çözüm bu. İlçe Tarım Müdürlüğü çok önemli bir rapor hazırlamış ve buranın çok verimli bir alan olduğunu belirtmiş. Ancak Kaymakamlık bu rapora hiç bakmamış. Konutların bu bölgeye yapılması bir doğa katliamının yanında komşular arasında bir husumete de neden olabilir. Van Barosu ile birlikte rapor hazırlayıp idari makamlarla görüşeceğiz."

KAYA: BAŞKA BİR ARAZİ BULUNSUN!

Van Barosu ile birlikte bir toplantı yaparak rapor hazırlayacaklarının altını çizen Kaya, daha sonra idari makamlarla bir görüşme yapmak istediklerini ifade etti. Bu görüşmelerden nasıl bir sonuç çıkacağı ile ilgili bir öngörüsünün olmadığını söyleyen Kaya, “Bu tarım arazisinin bu kadar kolay harcanması üzüntü verici bir durum. Buradaki ağaçların sayılması mümkün değil. Kavak ağaçlarının sadece tespiti günler alacak bir iş. Yine 10–15 hata 25 yıllık meyve ağaçları da var ama 3 yıllık ağaçlarda var. En nihayetinde ziraat bilirkişinin 2012 yılında çok iyi bir tespiti var. Bilirkişi, ‘Bu alan her türlü tarıma elverişli bir kültür arazisi niteliğindedir’ diyor. Eğer konut yapılacaksa başka bir arazinin bulunması gerekiyor. Bizde bunun için bir çaba içerisinde olacağız” diye konuştu.

“1954’TEN BU YANA KULLANILIYOR”

Daha sonra konuşan Van Baro Başkanı Murat Timur, köylülerin 1915 yılından beri bu alanı kullandıklarını söyleyerek, köylülerin 1954’ten beridir de vergi ödediklerini belirtti. Timur, “Köylülerin idare mahkemesine bu alanın konut yapılmaması için açtıkları davada mahkemenin davayı ‘menfaatleri olmadığı’  ret etmesi hukuka aykırıdır.  Çünkü yıllardır bu köylüler bu kıraç toprakları ekilebilir ve tarım arazisi haline getirdiler. Bu nedenle burada menfaat söz konusudur ve köylünün açtığı davanın red edilmemesi gerekiyor. Biz Van Barosu olarak bu davaya müdahil olacağız” dedi.

KAYMAKAM YALANLAMIŞTI!

Öte yandan sosyal medyada ve kamuoyunda ağaç kesimi ile farklı iddialar dolaşırken, önceki gün açıklama yapan ve konuya açıklık Kaymakam Baran ise söylentilerin gerçeği yansıtmadığını belirtmiş o alanda 200 bin değil 2 bin civarında olduğunu dile getirmişti. Çeşitli dedikoduların çoğaldığı iddialarla ilgili açıklama yapan Erciş Kaymakamı Barboros Baran , "Ancak son günlerde bazı çevreler aziz milletimizin hassas duygularıyla oynayarak Erciş ilçemizin Çatakdibi köyünde 200 bin ağaç kesilecek şeklinde gerçeği yansıtmayan bir söylenti çıkarmışlardır. İlgili konu şu şekilde mevzu bulmuştur. Daha önce belirttiğimiz gibi konutları ağır hasarlı olan vatandaşlarımıza yeni konut yapılması için Çatakdibi köyümüzde 64 vatandaşımızın yer seçiminde mülkiyet sorunu ile karşılaşılmıştır. AFAD mühendislerinin köy içindeki hazine arazisinden yaptıkları yer etüt çalışması sonucunda zemini gevşek olmayan ve yeni konut yapımına en müsait olan bu alan 64 vatandaşımız için seçilmiştir. Yaklaşık 120-130 dönümlük bu hazine arazisi üzerinde Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından yapılan tespitlerde 170 adet meyve ağacı, 630 meyve fidesi, 1800 kavak ağacı, diğer parselde 3 bin 220 meyve ve ağaç fidesi bulunmaktadır. İddia edildiği gibi 200 bin ağacın olabilmesi için metre kareye birden fazla ağaç yerleşmesi gereklidir. Bu da fizik kurallarına aykırıdır. Bahsi geçen 200 bin ağaç kesinlikle söz konusu değildir. Sayıyı abartmak ve doğa üzerinden haksız işgallerini meşrulaştırmak isteyen vatandaşlarımız yer seçim işlemleri tamamlanıp bu arazi üzerinde karar kılındıktan sonra fide denilen kavak çitillerini toprakla buluşturmuşlar bir kısmı da kesilen kavaklardan filizlenen fideleri ağaç olarak göstermeye çalışmışlardır. Çatakdibi köyündeki vatandaşlarımız ağaç kesimiyle ilgili hukuki yollara da başvurmuş ilgili kurumlara durumu taşımışlardır. Ama hiçbirinden kendileri için olumlu bir sonuç alamamışlardır. En son olarak da Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından da hazine arazisini işgal eden kişilerin talepleri uygun görülmemiştir." Demişti.

HAZİNE ARAZİSİ 4-5 AİLEYE DEĞİL, KÖYÜN GENELİNE HİZMET ETMELİDİR

Hazine arazisinin bir kaç aileye değil, köyün geneline hitap etmesi gerektiğini de ifade eden Kaymakam Baran, "Çatakdibi köyümüzde AFAD mühendisleri tarafından yer seçim çalışmaları yapılmış ve bugün mevzusu yapılan araziler hem afetsellik açısından hem de şehirleşme açısından uygun görülerek bu köyde evleri ağır hasarlı olan 64 hak sahibi vatandaşımıza ev yapılmak üzere seçilmiştir. Biz tabi ki haksız yere bir fidan bile kesmek istemeyiz. Bütün köy halkının kullanması gereken bu arazi köyde 4-5 aile tarafından işgal edildiği için alternatif çalışmalar yapılmış ama 64 aileye toplu alan olarak seçilebilecek şehirleşmeye ve afetsellik açısından uygun devletin hüküm ve tasarrufunda bir arazi bulunamamıştır. Bunun üzerine bu arazide karar kılınmıştır. Bizler ağaç kesilme taraftarı değiliz. "Kıyamet kopsa bile elinde fidan varsa dik." diyen bir peygambere inanıyoruz. Ama tüm Türkiye'nin bildiği üzere ilçemizde yaşanan depremden bu yana köylerimizde ağır hasarlı evlerinde oturan vatandaşlarımız var. Bölgemiz deprem bölgesi ve deprem hala zaman zaman kendisini hatırlatmaktadır. Ağır hasarlı evinde oturan köylümüzün başına Allah korusun bir iş gelirse bunun hesabını hiç kimse veremez. Bu 64 aile köylerinden başka bir yere gitmek istemiyor ve bu aileler içinde başka bir alternatif bulunamadı. Durum böyle iken vatandaşlarımızın bir an önce sağlam evlerine taşınmaları adına inşaatlarına başlamaları önem arz etmektedir. Deprem konutlarının yapılacağı arsa üzerindeki ağaç kesimleri konusunda vatandaşımıza hizmetten başka bir gaye de yoktur. 4-5 aile kendilerine ait olmayan bir araziye yatırım yapmışlar ve bu yüzden bir mağduriyet yaşayacaklardır. Öte yandan bunun hiçbir hukuki karşılığı da yoktur. Çünkü arazi devlete ait bir arazi ve o köye gelecek hizmetler için ihtiyaç duyulduğunda sadece 4-5 aileye değil köyün geneline hizmet edecek şekilde kullanılması gereken bir arazidir. Bu gün de deprem afetinden sonra evleri hasar gören vatandaşlarımıza herhangi bir ücret talep edilmeden tahsis edilerek kendi evlerini biran evvel yapmaları sağlanacaktır. Vatandaşlarımıza ve kamuoyuna önemle duyurulur." Diyerek konuyu netliğe kavuşturmuştu!


Orhan AŞAN-Şehrivan

Editör: TE Bilisim