Geçtiğimiz gün Erciş'te HPG'li Azad Günay için kurulan taziye çadırında yaşanan olayda HDP Van Milletvekillerinin, HDP-DBP İl Yöneticilerinin ve halkın darp etmesine tepki gösteren HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Van Valisine çağrıda bulunarak, “Siz halkın Valisi misiniz, yoksa halkımıza saldıran kaç polis memurun mu? Derhal halkımıza saldıran bu polisler hakkında gerekeni yapın.” Diye konuştu.

 

Erciş'te polisin HPG'li Azad Günay için kurulan taziye çadırını basarak Çadırda bulunan ve aralarında Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP, DBP yöneticileri, HDP milletvekilleri Lezgin Botan ve Tuba Hezer'in de bulunduğu çok sayıda kişiye, hakaretlerde bulunup darp edildiği iddialarına ilişkin HDP Van İl binasında basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya HDP Van İl Eş Başkanı Derya Hayva, DBP Van İl Eş Başkan Yardımcısı Fadıl Barıştıran, HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Tuba Hezer, TUYAD-DER Eş Başkanı Aynur Bağış ve Van Kurdi-Der Başkanı Ahmet Aygün katıldı.

 

Basın toplantısında ilk olarak konuşan HDP Van İl Eş Başkanı Derya Hayva, seçimlerin bittiğini ancak Kürt halkının gündeminin değişmediğini söyledi. Son zamanlarda yaşananlar nedeniyle ülkenin geleceği adına endişelendiklerini kaydeden Hayva, “ Halkımıza ve iradesi olan vekillerimize yönelik saldırılar sürüyor. Dün taziye için Erciş’e giden ve aralarında milletvekillerimiz ve il yöneticilerimizin de bulunduğu halkımıza yönelik bir polis terörü gerçekleşmiştir. Saldırılan yerin bir taziye evi olması oldukça düşündürücüdür. AKP hükümeti eğer taziye evlerine bile saldırıyorsa vicdani ve insani tüm değerler yok sayılıyor demektir. Eğer bu tutum devam ettirilirse buna karşı halkımız demokratik tepkilerini en üst düzeyde ortaya koyacaktır. Son zamanlarda tamamen yok etmek üzerine bir politikanın devreye konulduğunu görüyoruz. Eğer devlet çözüm üzerine yok etmek üzerine bir anlayış geliştirirse halkımızda mutlaka tepkilerini ortaya koyacaktır. Bu yaşananlar bir hukuk devletinde olacak şeyler değil. Bunlara karşı insanlık ve onur mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Hükümet yüzde 49 oy aldığı için tüm bu saldırılarını meşru görüyorsa büyük bir yanılgı içindedir. Bu yapılanlar suçtur ve asla kabul edilemez.” Diye konuştu.

 

BOTAN’DAN VAN VALİSİ TAŞYAPAN’A ‘GEREKENİ YAPIN’ ÇAĞRISI

Hayva’nın ardından konuşan HDP Van Milletvekili Lezgin Botan ise şöyle konuştu: “Şimdi buradan Sayın Valiye birkaç soru sormak istiyorum. Sayın Vali siz, Van halkının Valisi misiniz yoksa Van halkına ve ibadethanelere pervasızca  saldıran birkaç provokatör polisin Valisi misiniz ve halkımıza saldıran polis memuru Murat Hoş hakkında gerekli yasal işlemleri yapacak mısınız? Bu durum sizin içinde bir imtihandır.  Eğer bunları yaparsanız Van halkının Valisi olacaksınız, aksi durumda sadece kaç provokatörün Valisi olacaksınız. Ama ben sizin gerekeni yapacağınızı düşünüyorum.  AKP’nin aldığı oylar altın da, bizim aldığımız 320 bin oy  teneke mi?”

 

‘HALKIMIZIN SABRIYLA OYNAMAYIN’

Kürt halkının değerlerine yönelik bu provokatif saldırıların halkın sabrını taşırma noktasına getirdiğini kaydeden Botan, “Böyle bir durumun gelişmesini hiçbirimiz istemeyiz. Bu yüzden HDP olarak aylardır sağduyu çağrıları yapıyoruz. Ama halkımızın sabrı taşarsa ne polisler, ne panzerler bu öfkenin karşısında durabilir. Biz aylardır kimseye zarar gelmesin diye sürekli sağduyu çağrılarında bulunuyoruz, gençlerimize ve herhangi bir güvenlik görevlisine zarar gelmesini istemediğimiz için bunu yaptık, kendimizi siper ettik. Gittiğimiz her yerde polisler ‘Biz devletiz’ diyerek saldırıyor. Sayın Validen beklentimiz bu polislerine bizim 77 milyonu temsil eden yasama organının vekilleri olduğumuzu öğretmesidir. Bu provokatör memurlar haddini bilmeli ve halkımızın sabrıyla oynamamalı. Bu saldırıların arkasında bazı siyasi grupların olduğunu da biliyoruz. Eğer onlar bugün işyerlerine, partilerine rahat rahat gidebiliyorsa bu bizim ortak çabamızdan ve halkımızın sağduyusundan kaynaklanıyor. Eğer böyle yapmaya devam ederlerse kimse burada siyaset yapamaz hale gelir. Bu nedenle Sayın Vali’yi bir kez daha göreve davet ediyoruz. Eğer gerekli önlemler alınmazsa yaşananların sorumlusu bizzat kendileri olacaktır. Bir kez daha halkımıza yönelik bu saldırıları kınıyoruz.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim