Bayramdan önce çıkan kararname ile Bursa’ya atanan eski Van Valisi Münir Karaloğlu, Bursa’da görevinin başına geçer geçmez Başbakan Erdoğan’ı ağırladı. Türkiye’nin bir çok ilinde başlatılan kentsel dönüşüm projesinin startını vermek için Bursa’ya giden Başbakan Erdoğan burada Van depremi, kentsel dönüşüm ve Vali Karaloğlu ile ilgili önemli mesajlar verdi.

 

Başbakan Erdoğan, Türkiye genelinde Van’ın Erciş ilçesinin de aralarında bulunduğu 46 ilde 87 bin 628 adet konut yapılmasını kapsayan dev kentsel dönüşüm projesinin Bursa'da Mevlana Mahallesi'nde başlattı. Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çalışma Bakan Faruk Çelik, Çevre ve Şehirlik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Van’dan birkaç gün önce Bursa’ya atanan Eski Van Valisi Vali Münir Karaloğlu katıldı. Alanı dolduran binlerce AK Partili, Başbakan Erdoğan'ı büyük bir coşku ile karşıladı. Erdoğan'ın Bursa'ya gelmesinden kısa bir süre önce ise sağanak yağmur sürprizi yaşandı. Alanı dolduran kalabalık, yağmurda ıslanmasına rağmen Başbakan'ı beklemeyi tercih etti.

BAYRAKTAR: 400 BİN KONUTU YIKACAĞIZ

Törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bu sene sonuna kadar 200 bin, 2014 yılı sonuna kadar ise 400 bin konutun yıkımını ve dönüşümünü başlatacaklarını söyledi. Bakan Bayraktar şunları kaydetti:

“Bakanlığımız şehirlerde ve şehircilikte motivasyonu artırdı. Bakanlık olarak heyecanlı, titiz üretken bir yapı oluşturduk. Belediyelerimizle bütünleşmeye, dayanışma içerisinde olmaya gayret ediyoruz. Büyük bir kentsel dönüşüm projesi başlattık. Bu bizim iktidarımıza nasip oldu. Biz, siyaseti milletimize hizmet için yapıyoruz. İnsanımızın can güvenliği ve hayat hakkı önceliğimizdir. Riskli bina tespiti için 519 firmaya lisans verdik. 28 ilde 310 bin bağımsız bölümü kapsayan riskli alan tespiti yaptık. Vatandaşlarımız 'evim riskli midir?' diyerek bize müracaat etti. Ülke genelinde bu tür müracaat eden vatandaşlarımızın 35 bin evinin riskli olduğu tespit edildi. 400 bine yakın konut ve işyerinde risk tespitini yaptık. Bu sene sonuna kadar 200 bin, 2014 yılsonunu da kadar 400 bin konutun yıkımını ve dönüşümünü başlatacağız. Bursa Valimiz '87 bin' dedi ama biz bugün 46 ilde 111 bin konut projesini Bursa'dan başlatıyoruz.”

ERDOĞAN: TEK BİR ÇÜRÜK BİNA KALMAYACAK

Bursa'da konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında kentsel dönüşüme dikkat çekerek Osmanlı mimarisini yaşatacaklarını söyledi.

Kentsel dönüşümün bu aşamasında, 46 ilde 335 riskli kamu binası ile 87 bin 628 bina yıkımına başlandı. Daha önce İstanbul'da yaptığı açıklamalarda yüksek binalara karşı olduğunu belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bursa'daki konuşmasında da aynı konuya dikkat çekti. Kentsel dönüşüm projelerine Türkiye'de tek bir çürük bina kalmayana kadar devam edeceklerini söyleyen Erdoğan, “Burada kibrit kutusu gibi binalar yapılmayacak. Gökdelenler de istemiyoruz. Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyan yapılar yapılacak” dedi.

Erdoğan, bir yandan modern yapılar yapılırken bir yandan da tarihi gün yüzüne çıkaracak çalışmalar gerçekleştireceklerini ifade etti.  Kentsel dönüşüm ile kimseyi mağdur etmeyeceklerini belirten Erdoğan, “Kimsenin hakkının yenmesine göz yummayacağız. Ranta, izin vermeyeceğiz” dedi.

ERDOĞAN: 99 DEPREMİNDE BECERİKSİZLİĞİN BEDELİNİ ÖDEDİK

Erdoğan, “17 Ağustos depreminde kaybettiğimiz kardeşlerimizi bir kez daha rahmetle yâd ediyoruz. Depremler bize dersler verdi. O günleri hatırlayın. Deprem gece saat 3.00. Ama kriz merkezi sabah 6.30 da toplanabilmişti. Türkiye’nin çadır stoğu yetersiz kalmıştı. Haftalarca enkaz kaldırılamadı. Depremzedeler aylarca sokaklarda kendi imkânları ile barındı.

Can kayıplarının kaydı bile tutulamadı. Afet sonrasında beceriksizliğin bedelini ödedik. İktidarımız AFAD’ı kurarak işlerin koordineli yürütülmesini sağladık.

VALİ KARALOĞLU’NA BAŞBAKAN’DAN ÖVGÜ

Başbakan Erdoğan Van’da 2011 yılında yaşanan depremlerde büyük başarı gösteren eski Van Valisi Münir Karaloğlu’na övgüler yağdırdı. Başbakan Erdoğan, “Van Valisi o dönemki Münir Bey, depremde çok gayretli çalıştı. O gayenin mükafatı olarak kendisini Bursa’ya vali tayin ettik.” dedi.

ERDOĞAN: YARA SARMADAN YARA ALMAMAK HEDEF

 Bizim ülkemiz deprem kuşakları üzerinde bulunan bir ülke. Bilim insanlarımız deprem konusunda önemli çalışmalar yaptılar. Hangi bölgede hangi fay hattında deprem beklenildiğini biliyoruz. Hedefimiz yara sarmaktan önce yara almamak olmalı. Bizim enkaz altından nasıl insan çıkarırız değil enkaz altında nasıl insan kalmaz buna yönelmemiz lazım.

Deprem değil bina öldürür. Hükümet olarak kentsel dönüşüm projelerini bu amaçla başlattık. Sağlıksız, çürük binaları tek tek tespit ediyor bunları sahipleri ile anlaşarak yıkıyor yerlerine sağlam binalar inşa ediyoruz. Benim vatandaşıma insanca yaşayabileceği binalar yapıyoruz. Niçin benim vatandaşım çürük binalarda yaşasın?

SAĞLIKSIZ TEK BİR BİNA KALMAYACAK

Türkiye genelindeki sağlıksız tek bir ev bina kalmayıncaya kadar bu projeyi sürdüreceğiz. Kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Ranta, yapmaya izin vermeyiz. Binaları yıkacağız.

Buralarda yapacağımız binalar kibrit kutusu gibi binalar olmayacak. Osmanlı, Selçuklu mimarisi ile olacak. Öyle gökdelende olmayacak. Bursa’nın yerel mimarisine uygun düşecek. Buralarda oturanlar ’oh be özlediğim evime kavuştum’ diyecek.” Şeklinde konuştu.

ERCİŞ’TE STARTI BAŞBAKAN ERDOĞAN VERDİ

Başbakan Erdoğan’ın konuşmasının ardından 46 ilde 87 bin 628 adet konut yapılmasını kapsayan dev kentsel dönüşüm projesinin startı verildi. Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Erciş'in Beyazıt Mahallesi'nde belediyeye ait 4 katlı binanın yıkımına Başbakan Erdoğan'ın Erciş'e tele konferans yöntemiyle bağlanıp startı vermesiyle birlikte yıkım için iş makinaları çalışmalara başladı. Ayrıca proje kapsamında 44 hektar alanda 747 işyeri, 400 konut yıkılıp yerine bin 432 işyeri, bin 56 konut, 304 ofis yapılacak.

Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Erciş'in Beyazıt Mahallesi'nde belediyeye ait 4 katlı binanın yıkım töreninde Törende Ak Parti Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Fatih Çiftçi, Mustafa Bilici ve Gülşen Orhan, Van Vali Vekili Mehmet Özel ve vatandaşlar hazır bulundu. 

Editör: TE Bilisim