Sason, Bitlis, Batman, Muş, Van, İstanbul ve Diğer Tüm İller ve İlçeleri, Köyleri Ermenileri ve Sason İlçesi Köyleri Ermenilerinin Sosyal Yardımlaşma ve Kültürel Dayanışma (Ermeni Azınlıkları) Derneği genel kurulu yapıldı.

 

Dernek binasında yapılan ve tek listeyle yapılan genel kurulda Ermeni Azınlıkları Derneği Başkanı Aziz Dağcı, yeniden başkan seçildi. Genel kurulla ilgili yazılı bir açıklama yapan Ermeni Azınlıkları Derneği Başkanı Aziz Dağcı, geçtiğimiz hafta genel kurul yaptıklarını ve kendisinin tekrar başkanlığa seçildiğini belirtti. Çalışmalarının aralıksız devam edeceğini ifade eden Aziz Dağcı, bu yıl özellikle Surp Garabet Ermeni Manastırı için çaba göstereceklerini söyledi. Muş’ta Yukarı Yongalı köyünde yer alan Surp Garabet Ermeni Manastırı’ndaki evlerin tahliye edilmesi ve restorasyon çalışması yapılabilmesi için yapılan başvurularla ilgili kendilerine daha önce cevap verildiğini hatırlatan Aziz Dağcı, konuyla ilgili çalışmalarını sürdüğünü kaydetti. Surp Garabet Ermeni Manastırı'nın öncelikli olarak tahliye edilmesi gerektiğinin altını çizen Aziz Dağcı, daha sonra manastırın restorasyon çalışmasına başlanacağını söyledi. Manastır içerisinde bulunan 48 hanenin ve 6 samanlığın boşaltılmasını, söz konusu kilisenin rölöve, restitüsyon ve restorasyonun yapılabilmesi için gereken tüm yasal işlemlerinin Ermeni Azınlıkları Derneği olarak gerek hukuki ve gerekse cezai tüm işlemlerinin devam edeceklerini dile getiren Dağcı, "Muş Çengili mezrasında bulunan Muş Surp Garabet Ermeni Manastırı içerisinde bulunan 48 hanenin ve 6 samanlığın olması Ermeni cemaatinin dini ibadet yerine, kilisemize hakarettir. Bununla ilgili daha önce bakanlıklara ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne başvurularımız olmuştu. Verdiğimiz dilekçelere cevap gelmişti. Bu yıl içerisinde manastırın tahliye edilmesini umuyoruz. Burada tahliye işlemleri yapılırsa, kısa sürede restorasyon çalışmasına da başlanır" dedi.

 

Surp Garabet Ermeni Manastırı'nın restore edilmesinin turizm açısından Muş'a büyük katkı sunacağını belirten Dağcı, "Bu manastır restore edilirse, her yıl binlerce insan Muş'a gelir. Çünkü Surp Garabet Manastırı, bizler için çok önemli bir yere sahiptir. Buranın restore edilmesi, Muş'a çok büyük katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim