Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları, Suruç’ta Kobanêlilerin kaldığı Arîn Mirxan çadır kentini ziyaret etti. Eş Başkan Hatice Çoban, “Kobanêlilerle daha iyi bir duygu yakaladık. Belediyemizin yaptığı hizmetler herkes tarafından önemli bulunuyor. Çünkü Van empati yapıyor. Biz sıcak ve bir anlık empati değil, uzun süreli bir empati yapıyoruz. Bu empatiyi sıcak tutuyoruz. İhtiyaç olduğu sürece de bu duyguyu koruyacağız.” Dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları, Suruç’ta Kobanêlilerin kaldığı Arîn Mirxan çadır kentini, Van Büyükşehir Belediyesi Aşevi’ni ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı. İlk olarak Aşevi’nde çalışanlarla bir araya gelen eş başkanlar, yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Aşevi’nde bir süre kalan Çoban ve Kaya daha sonra günlük 50 bin kişilik yemek pişirilecek olan yeni aşevine giderek burada incelemelerde bulundu. Aşevi ve günlük 25 bin ekmek pişirilecek olan fırın çalışmalarını da yerinde inceleyen eş başkanlar, çalışmaların biran önce tamamlanmasını istedi. Buradaki incelemelerin ardından eş başkanlar, Van Büyükşehir Belediyesi'nin de 100'e yakın çadırının bulunduğu Arîn Mirxan çadır kentini ziyaret etti. Ziyarete Van Milletvekili Aysel Tuğluk'ta eşlik etti.

GÖZYAŞLARINI ÇOBAN SİLDİ

Çadırlara tek tek girerek ailelerle sohbet eden eş başkanlar, özellikle kadın ve çocuklarla özel olarak ilgilendi. Kobanêli ailelerin taleplerini soran ve bunları not eden eş başkanlar, sorunların çözüleceğini belirtti. Tüm kampı ziyaret eden eş başkanlar, yaptıkları sohbetlerde duygulu anlar da yaşadı. Bir çadırı ziyaret eden eş başkanların yanına gelen Kobanêli bir kadın, “Benim ömrüm Kobanê'nin özgür olacağı güne kadar yetecek mi? Her gün Kobanê'nin özgürlüğünü görmek için dua ediyorum” diyerek gözyaşları döktü. Eş Başkan Çoban, “Kobanê mutlaka özgürleşecek ve hepimiz de bunu göreceğiz” diyerek kadının gözyaşlarını silerek sarıldı.

EŞ BAŞKANLAR'DAN APÊ NEMİR'E ZİYARET

Eş Başkanlar, çadır kent ziyaretinin sonunda ise Kobanê direnişinin sembolü olan ve birçok kez yaralanmasına rağmen en ön cephedeki mevziisini terk etmeyen, ancak yeniden yaralanmasının ardından ısrar üzerine Suraç'a gönderilen 67 yaşındaki Apê Nemir'in konuğu oldu. Apê Nemir'in çadırında bir saat oturan eş başkanlar, Kobanê'de yaşanan savaş ile ilgili Apê Nemir'in anılarını dinledi. Eş Başkanlar, ardından Arin Mirxan çadır kentinde bulunan kültür-sanat çadırını ziyaret ederek, burada eğitim alan öğrencilerle bir araya geldi. Çadırda bulanan çocuklar, eş başkanlara kısa bir dinleti sundu.

ÇOBAN: ÇALIŞMALARI ARTTIRDIK

Çadır kenti ziyaretinin ardından konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, çadır kentte sıkıntılı durumların olduğunu belirterek, özellikle çadırların yaz çadırı olması nedeniyle ailelerin sıkıntı yaşadığına dikkat çekti. Sorunların dayanışma ile ancak çözülebileceğinin altını çizen Çoban, bunun için önemli bir çalışma yürüttükleri söyledi. Van Büyükşehir Belediyesi'nin 100 gündür Suruç'ta çok önemli çalışmalar yaptığına dikkat çeken Çoban, Van Büyükşehir Belediyesi'nin her gün 15 bin kişilik yemek yaparak, 17 ayrı noktaya ulaştırdığını belirtti. Bunun ihtiyaca cevap olmadığı düşüncesiyle daha önce günlük 8 bin adet ekmek pişiren fırın kapasitesini günlük 25 bin ekmek pişirecek orana çıkardıklarını aktaran Çoban, yine Van Büyükşehir Belediyesi'nin yeni kurduğu aşevinde günlük yemek kapasitesinin 15 binden 50 bine çıkacağını söyledi. İhtiyacın her gün fazlalaştığını ve bu ihtiyaçlara göre hareket etmeleri gerektiğini ifade eden Çoban, yaptıkları son düzenleme ile burada çalışmaları üç katına çıkardıklarını söyledi.

ÇOBAN: İYİ BİR EV SAHİPLİĞİ YAPACAĞIZ

Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı çalışmaların herkesçe çok iyi değerlendirildiğini aktaran Çoban, koordinasyonun da bu konuda kendilerine bunu ilettiğini belirtti. Çoban, “Kobanêlilerle daha iyi bir duygu yakaladık. Belediyemizin yaptığı hizmetler herkes tarafından önemli bulunuyor. Çünkü Van empati yapıyor. Biz sıcak ve bir anlık empati değil, uzun süreli bir empati yapıyoruz. Bu empatiyi sıcak tutuyoruz. İhtiyaç olduğu sürece bu duyguyu koruyacağız. Burada birçok şey sıcak bir empati ile başlamış ve sonrasında devamı gelmemiş. Kobanêliler burada olduğu sürece ve burada ikamet ettikleri sürece bu duygu sıcaklığını asla kaybetmeyeceğiz. Burada bulanan herkes 'Vanlılar bu sıcak ilişkiyi hiç koparmadılar' diyorlar. Bu da biz eş başkanları çok mutlu ediyor. Bizler Kobanê özgürleşinceye kadar iyi bir ev sahipliği yapacağız” diye konuştu.

ÇOBAN: BU BİR ONUR MESELESİ

Kobanê'de çok büyük bedeller verilerek insanlık ailesine bir onur ve şeref kazandırdığını belirten Çoban, “Bu bir savaş değil, insanlık için bir onur meselesi. Kobanê'de başarmak Türkiye'de başarmaktır. Kobanê'de başarmak Ortadoğu'da başarmaktır. Barbar bir örgüte karşı insanlık mücadelesi kazanacaktır. Kobanê şahsında Ortadoğu özgürleşecektir.” Dedi. Van Büyükşehir Belediyesi, kısa bir süre içerisinde günlük 50 bin sıcak yemek, 25 bin ekmek pişirerek 17 noktaya dağıtacak. Bunun yanı sıra Büyükşehir Belediyesi tam 100 gündür 2 milyon adet yemek, 300 bin ekmek, 25 kamyon, 14 tır malzemeyi çadır kentlere dağıttı.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim