Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Bekir Kaya, Hatice Çoban ve BDP'li tüm ilçe eş başkanları Van Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği'ni (VAN-DER) ziyaret ederek, çalışmaları hakkında bilgi aldı.

VAN-DER Genel Sekreteri Murat Eryılmaz, dernekte yapılan çalışmalarla ilgili eş başkanlara bilgi verdi. Temel amaçlarının kentteki yoksulluğun geldiği düzeyi saha çalışması yaparak tespit etmek ve buna bağlı olarak duyarlılık oluşturarak ilgili kurumları harekete geçirmek olduğunu söyleyen Eryılmaz, Kent yoksulluğunun geldiği noktayı teşhir etmek ve kentteki yoksulluğun fotoğrafını çekmenin temel amaçları olduğunu belirtti. Eryılmaz, çalışmaları kapsamında 'Gıdabank' projesini hayata geçirdiklerini ifade etti.

ERYILMAZ: 450 AİLEMİZE DÜZENLİ GIDA DESTEĞİ SUNUYORUZ

Gıda Bankası Projesiyle üretimden tamamen düşmüş ailelere aylık düzenli olarak gıda desteği sunduklarını aktaran Eryılmaz, kentteki 22 sivil toplum örgütünün desteği ile bu çalışmaları yaptıklarını söyledi. Eryılmaz, “İş verseniz bile iş yapacak kimsesi olmayan ailelere destek veriyoruz. Destek verdiğimiz aileler düzenli bir katkıya ihtiyaç duyan ailelerdir. Şimdilik 450 ailemiz aylık düzenli olarak bu markette gıda alışverişi yapmaktadır. Diğer kurumlardan farkımız paket şeklinde desteği sunmamak insanların buraya gelip market rahatlığında alış veriş yapmalarını sağlamaktır. Bunların yanı sıra yürüttüğümüz anket çalışmalarında da görüldü üzere yoksulluğun politik arka planında zorunlu göç olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Bir zamanlar köylerinde ağa iken zorunlu göçten kaynaklı kentin çevresine savrulan ve gıdasını bile temin edemeyen ailelerle karşı karşıya kaldık” diye konuştu. Eryılmaz, projeleri kapsamında insanlara sadece gıda desteği yapmanın karanlığa taş atmak olduğunu belirterek, yoksulluğun bir bütün olarak ele alınması gereken bir olgu olduğunu ifade etti.

KAYA: KENTİMİZİN EN BÜYÜK SORUNU İŞSİZLİK

Eryılmaz’dan sonra konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı ve VAN-DER Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Kaya, yapılan yardımların çok küçük bir meblağ olduğunu, bu meblağlarla 450 ailenin gıdı ihtiyacının karşılandığını belirtti. Kentin en temel probleminin işsizlik olduğunu söyleyen Kaya, “Bu derneğin kriteri iş versen dahi evde çalışabilecek insanların olmamasıdır. Bu zorunluluktan kaynaklı bir kriterdir. Çünkü herkese yardım yapmaya çalışırken hiçbir şey yapamıyorsunuz. Derneğin belediyenin ciddi bir yükünü de sırtından aldı. Bu çalışma vesilesiyle kimin gerçekten hak ettiği, kime yardım etmemiz gerektiğini tespit edebildik. Tespit edilen aileleri rencide etmeden, belediyenin koridorlarında bekletmeden dernek üzerinden bu çalışmayı yapıyoruz. Aileler, aylık cüzi bir miktarda da olsa bu dernekten kimsenin görmeyeceği bir şekilde alış verişini yapıyor" dedi. Kaya, derneğe destek verme çağrısı yaptı.
Konuşmaların ardından tüm eş başkanların derneğe üyelikleri yapıldı. Tüm eş başkanlar her ay derneğe düzenli bireysel bağış yapacak.

Editör: TE Bilisim