Van’da KJA öncülüğünde bir araya gelen kadınlar son zamanlarda artan kadın cinayetlerini ve sokağa çıkma yasaklarını protesto etti. Kadınlar adına açıklama yapan KJA Aktivisti Dilek Güler, “AKP 21. Yüzyılda dahi kadın bedeninden intikam almaya çalışıyor. Kadın öz savunma iradesi bugün bu gücün çok açık bir ifadesidir. Devletin katliam politikası; katliamlar ve sistematik fiziki soykırım politikası artık sınır tanımaz bir şekilde başta kadınlar ve çocuklar hedef alınmak üzere tüm halkımız üzerinde hız kesmeden devam etmektedir.” Diye belirtti.

 

Van’da kadın katliamlarını ve sokağa çıkma yasaklarını protesto etmek amacıyla KJA öncülüğünde Musa Anter Barış Parkı’nda basın açıklaması yapıldı. Yapılan basın açıklamasına DBP Van İl Eş Başkanı Caziye Duman, HDP Van İl Eş Başkanı Derya Hayva,  Barış Anneleri Meclisi ile KJA aktivistleri katıldı. Ellerinde Ekin Wan ile son günlerde sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı Cizre, Silopi, Silvan, Sur, Nusaybin ve Dargeçit’te katledilen kadınların fotoğraflarını taşıyan grup sık sık ‘Şehit namırın’ ‘Jin, jiyan, azadi’ ve ‘Em şer nxwazın’ sloganları attı. Açıklamanın başlayacağı sırada bir kadın polisin HDP İl Eş Başkanı Derya Hayva’ya ‘Köpek’ şeklinde bağırması ve kadınların çantalarını aramak istemesi gerginliğe yol açtı. HDP Van İl Eş Başkanı Derya Hayva kendisine hakaret eden polis hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

 

“HEDİYE ŞEN’İN EVİNİN ÖNÜNDE HUNHARCA KATLEDİLMİŞTİR”

Yürüyüş yapmak isteyen kadınlara yürüyüş izni çıkmayınca parkta basın açıklaması yaptı. KJA Bileşenleri adına basın açıklamasını yapan Dilek Güler, “Bugün buraya hepimiz kadar yaşam hakkına sahip olduklarına inandığımız ancak bu hakları, devlet eliyle sayılmış ve yaşamdan koparılmış kadınlarımız için toplandık. Direnişimiz, iktidar sağlamak için yaşam hakkını hiçleştirmeye çalışan katliamları tazminat hesapları ile yasallaştırmaya çalışan vahşi düzen kurma anlayışına karşıdır. AKP iktidarının senden olmayanları, karşıtını yok et siyaseti ile bir katliam realitesi ile biz kadınları karşı karşıya bırakmıştır. Cizre’de, Silopi’de, Nusaybin’de, Dargeçit’te, Sur’da yaşanan kadın katliamları AKP karşıtını yok et siyasetinin bir sonucudur. AKP kirli savaş taktiği ile Cizre’de Güler Yanalak adında bir kadının vurulması, üç çocuk annesi Hediye Şen’in evinin önünde sekiz kurşunla hunharca katledilmiştir. Yine ilçede top atışlarının olduğu sıralarda Zeynep Yılmaz’ı başından hedef alarak ölümüne sebep olmuşlardır.” Dedi.

 

“KADIN BEDENİNDEN İNTİKAM ALINMAYA ÇALIŞILIYOR”

AK Parti iktidarının kadın iradesi karşısında var olduğu sürece hiçbir zaman yaşamı köleleştiremeyeceğini söyleyen Güler, “AKP 21. Yüzyılda dahi kadın bedeninden intikam almaya çalışıyor. Kadın öz savunma iradesi bugün bu gücün çok açık bir ifadesidir. Devletin katliam politikası; katliamlar ve sistematik fiziki soykırım politikası artık sınır tanımaz bir şekilde başta kadınlar ve çocuklar hedef alınmak üzere tüm halkımız üzerinde hız kesmeden devam etmektedir. Bu ülkede bir ışık parlıyorsa ve gelecek hepimiz için hala umutsa biz kadınların özgür yaşam mücadelesidir, direnişidir.” Diye konuştu. Açıklamanın ardından oturma eylemi yapan kadınlar daha sonra düdük çalarak DBP İl binasına kadar yürüdü. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim