Önder ALTINAL -Şehrivan


Ayinin uluslararası önem taşıdığını kaydeden Kaya, "Umarım önümüzdeki yıllarda ayin daha büyük katılımlar ile gerçekleşir ve Ermenilerin dışında Rum Patrikhaneleri de ilgi göstermiş olurlar" dedi. Türkiye'de yaşanan sorun ve sıkıntıların normalleşme sürecine girdiğini belirten Kaya, "Biz Vanlılara düşen ise bu ev sahipliğini iyi bir şekilde yapmaktır. Konuk severliğimizi çok iyi bir şekilde göstermemiz gerekiyor. Çünkü geçmişte bu memlekette ciddi acılar yaşanmış ve bugün bu ayin belki sembolik olarak görülebilir, buradaki insanlarda az olabilir ama Van'daki camialarda bu ilgili ile karşılanan bir etkinlik, bir ayindir. Bu yüzden bu bizim için önemli bir sınavdır ve bizlerinde bunu iyi bir şekilde geçirmemiz gerekmektedir ve bu sınavı iyi vermemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

KAYA: 7 EYLÜL GÜZEL BİR JESTTİ

Düzenlenen ayinlerde bugüne kadar sorun yaşanmadığını anımsatan Kaya, gelen ziyaretçilerin memnun ayrıldığını söyledi. Gelen ziyaretçilerin Van halkının misafir perverliğini konuştuğunu aktaran Kaya, "Önümüzdeki yıllarda da bu misafir perverliğimiz ile birlikte daha güzel bir şekilde ve daha da misafirperver bir şekilde bu uluslararası ayini ve etkinliği geçirmiş oluruz" dedi. Bu yıl yapılan ayinin 7 Eylül'de düzenlendiğini söyleyen Kaya, "Sizinde bildiğiniz ve eskilerden takip ettiğiniz kadarıyla 6-7 Eylül 1950'li yıllarda büyük acılar yaşanmış oldu. Bu yüzden Rum Patrikhanesinin bu hareketi çok olumlu ve güzel bir harekettir. İyi niyet gösterilmiş. Elbette ki geçmişi geri getiremeyiz ama talep üzerine yapılmış olan bu jesti çok olumlu görmekteyiz" diye belirtti.

ÇOBAN: TÜRKİYE’MİZİN BARIŞINA KATKI SUNUYORUZ

Kaya'nın ardından kısa bir açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, ayinle dinlerin, dillerin, çok dinliliğin, çok dilliliğin, çok kültürlü olmanın en güzel ev sahipliğini yaptıklarını söyleyerek, "Kentimiz ve buradan dünyaya bir mesaj veriyor. Tehdit politikasına karşısında da aslında bir mesaj veriliyor. Hepimizin ortak temennisi ve Ermeni yurttaşlarımızın da bir talebi var. Bununda karşılanması için umarız bunu da el birliği ile Vanlılar olarak bunu da başarmış oluruz" dedi. Çoban, Nikâh törenlerinin de, ayin törenleri gibi gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyerek, ayin etkinlikleri ile birçok birleşmeyi ve birleştirmeyi gördüklerini belirtti. Kürdiyle, Türküyle, Laz’ıyla, Gürcü’süyle, Ermeni’siyle bugün her dinin, dilin ve her rengin ülke bütünlüğüne katkı sağladığını söyleyen Çoban, "Bugün burada Türkiye'mizin barışına bir katkı sunuyoruz. Açıkçası bugün çok onurlu ve mutlu olduğumuz bir gündür. Ben buradan bir kez daha Vanlıların bu barış sofrasına ev sahipliği yaptıkları için teşekkür ediyorum. Bu kadar geniş yürekli oldukları için önlerinde eğiliyorum" dedi.

Editör: TE Bilisim