2011 yılında yaşanan iki büyük depremin ardından şehri merkezinde bulunan hastaneler, kamu kurum binaları ve buna benzer birçok kurum kuruluş binası büyük hasar gördü ve kentin dışına yeni hizmet binaları yapıldı. Yıkılan birçok kamu hizmet binasının yeri ya mahkemelik oldu ya da büyük tartışmalara neden oldu.  Bir yer var ki depremin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen halen tartışmaların odağında. Eski YYÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesinin hizmet verdiği ve depremle birlikte kampüs alanına taşınan arazisi bugünlerde yeniden gündeme geldi. Daha önce Yüzüncü Yıl Üniversitesinin yarısını poliklinik, diğer yarısının ise Büyükşehir Belediyesi tarafından yeşil alan olacağı değerlendirilen araziye bir ortak daha çıktı. Yeşil alan ve hastane polikliniği için ayrılan bölümün bir kısmı Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü hizmet binası için tahsis edildi. Şehrivan’a konuşan YYÜ rektörü Prof. Dr. Peyami Battal Tapu Kadastro’nun hizmet binasının yapımını doğrularken geriye kalan kısmı yine üniversite olarak kullanacaklarını söyledi. İpekyolu belediyesi ise dün itibariyle alanda bir yeşil alan çalışması yapacaklarını resmen duyurmuş oldu.

 

 

2011 yılında iki büyük deprem yaşayan Van’da birçok kamu kurum binası ağır hasar görmüş ve birçok kamu kurumu kentin dışına yapılan yeni hizmet binalarında hizmet vermeye başladı. Depremde hasar binalardan biri de Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde hizmet vren Eski Eğitim ve Araştırma Hastanesi oldu. Hastane deprem sonrası YYÜ kampüsündeki alana taşınırken, boş kalan arazisi ise tartışmalara neden oldu. Arazinin bir bölümü Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından poliklinik, diğer bölümünün ise Büyükşehir Belediyesi tarafından yeşil alan yapılacağı yönünde değerlendirmeler yapıldı. Değerlendirmelerin yapıldığı o günlerde araziye bir ortak daha çıktı. Valilik hizmet binasında çalışmalarını yürüten Tapu Kadastro Müdürlüğü de araziye ortak olduğunu söyledi. Büyükşehir belediyesi ise o gün yapılan İl Koordinasyon toplantısında bu alanın tamamının yeşil alan olarak kullanılması gerektiğini söyledi ve arazi meselesi YYÜ tarafından mahkemeye taşındı. Yaklaşık 2 yıldır mahkemelik olan arazinin son ortağı olan Tapu Kadastro Bölge müdürlüğü bir sürpriz yaparak hizmet binasının yapımına başladı. Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan imar planına göre bu arazinin bir bölümü Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğüne ait hizmet binası yapılması için tahsis edildi. Deprem sonrası kurumlar kentin dışına çıkarılırken, bölge müdürlüğünün sağlık ve yeşil alan için ayrılan arazi üzerine kurulması çevre esnafı ve vatandaşların tepkisine neden oldu. Esnaf ve vatandaşların ortak isteği arazi üzerine poliklinikler ve yeşil alan oluşturulması.

 

 

REKTÖR BATTAL: İTİRAZ ETMEDİK

Konunun muhatabı olan ve meseleyi yargıya taşıyan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, 30 dönümlük arazinin yeşil alana ayrılan bölümünden 4 dönümün Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğüne tahsisi edildiğini aktararak, şöyle konuştu:

“Bizim yaklaşık olarak 30 dönüm bir arazimiz var. 2011 yılında yaşanan depremin ardından hastanemizi kampüs içerisine taşıyınca oradaki arazinin bir kısmını ihtiyaç olduğu gerekçesiyle yeşil alan için bıraktık. Diğer kısmını biz yine poliklinik, uygulama oteli veya diş hekimliği de düşünebiliriz. Bu amaçlar için kendimize ayırdık. Bu yeşil alan için bırakmış olduğumuz alanın 4 dönümünü Çevre Şehircilik Bakanlığı imar planı yaparken, Tapu Kadastro İl Müdürlüğüne tahsis etti. İhale sürecinin tamamlandığını ve işlemlerin başladığını biliyorum. Biz buna itiraz etmedik. Nedeni ise Tapu Kadastro Müdürlüğü halkımızın çok fazla gidip geldiği, işinin düştüğü bir kurum. Halkın uzak noktalara gidip işini görmesi zor olması nedeniyle bizde buna çok fazla itiraz etmedik.” Dedi.

 

 

İLANI ASILDI

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ihaleye çıkarılan ve yapımı kesinleşen Van Tapu ve Kadastro Müdürlüğü Hizmet Binası’nın yapım işi tabelası da asıldı. 9.787.000,00 liralık bir sözleşme bedeli ile ihale edilen yeni binanın işe başlama tarihi 09.01.2017 olarak belirlendi. Böylelikle o alanın bir bölümünde Tapu Kadastro Müdürlüğü yapılması ile ilgili süreç başlamış oldu.

 

 

İPEKYOLU DA YEŞİL ALAN ÇALIŞMASINI DUYURDU

Tapu Kadastro Müdürlüğü inşaatının startını verilmesiyle birlikte o arazide yapılacak ikinci çalışma da İpekyolu Belediyesi tarafından duyuruldu. Alanın bir kısmı da belediye kontrolünde yeşil alana ayrıldıktan sonra O çalışmanın startını da İpekyolu Belediyesi verdi. Önceki gün konuyla ilgili açıklama yapan belediye başkan vekili Cemil Öztunç, bu alan üzerinde yeşil alan çalışması yapılacağını şöyle duyurdu: “7 dönümlük bu arazide modern bir park yapmayı planlıyoruz. İlçemize ve ilimize yakışır modern bir park, bunu eski araştırma hastanemizin olduğu noktada yapacağız.”

 

 

TAPU KADASTRONUN ORDA YAPILMASINA İTİRAZ VAR

Eski Eğitim ve Araştırma Hastanesi civarında bulunan esnaflardan Emrah Sayın ise, hastanenin taşınmasıyla birlikte esnafın zor günler geçirdiğini söyleyerek, “Burada birçok esnaf var. Birçoğu hastanenin taşınmasıyla kapandı. Buradaki esnaf hastaneye mahkum bir şekilde çalışıyordu. Hastane taşındıktan sonra esnaflar kapatmak zorunda kaldı. Bu arazinin boş durmasından dolayı bir sakinlik var. Çarşının diğer bölümlerine bakıldığında canlılığı görebilirsiniz, ancak bizim bulunduğumuz alan maalesef canlılığını yitirmiş durumda. Hastanenin dışında başka bir mekan oluşturulduğu taktirde bu mevki yeniden canlanacaktır. Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğünün buraya yapılmasına bir anlam veremiyoruz. Böylesi işlek bir yere daha kullanışlı ve canlı bir mekan kurulabilir. Tapu Kadastro yılda bir kez insanların uğradığı bir yer. Daha canlı ve işlek mekanlar kurulmalı. Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğünün merkezde olması gerekmiyor. Böylesi bir yere bu müdürlüğün yapılması gerçekten yazık olmuş.” Dedi.

 

 

VATANDAŞ YEŞİL ALANDAN YANA

İsmini vermek istemeyen bir esnaf da kentin yeşil alan ihtiyacı olan bir alana Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğünün kurulmasını istemediklerini ifade ederek, “Hastane olması biz çevre esnafı için iyi bir şey olacaktır. Böylesi güzel ve geniş bir araziye Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğünün kurulması gerçekten yazık olur. Biz esnaflar olarak daha canlı ve işlek mekanlar kurulmasını istiyoruz. Kentin yeşil alan ihtiyacı da göz önünde bulundurulmalı. Çevrede bulunan insanların gidip oturabileceği alanlar oluşturulmalı. Eski Araştırma hastanesi buradayken güzel bir yeşil alanı vardı. Tüm insanlar buradan faydalanıyordu. Şimdi bir bölge müdürlüğünün buraya kurulması gerecekten yazık olacaktır. Depremden sonra bölge müdürlükleri kentin dışına çıkarılırken, yeniden kent merkezine getirilmesine anlam veremiyoruz. Bu konuda yetkililer çözüm bulmalı.” İfadelerini kullandı.  

 

 

SAYGI: RESMİ KURUMLAR KENTİN DIŞINA ÇIKARILMALI

Çevre esnaflarında Fatih Saygı ise, esnafın beklentisinin bölge müdürlüğü olmadığını söyleyerek şöyle konuştu: “Hastanenin taşınmasıyla birlikte işlerimizde yüzde 80 bir düşüş yaşandı. Şuanda ancak eve ekmek götürebiliyoruz. Kaç yıldır işlerin düzelmesini ve bu arazinin değerlendirilmesini bekliyoruz. Çevre esnafı olarak hepimiz çok zor durumdayız. Buraya hastane yapılmasını beklerken, Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğünün de bu arazi içerisine alınacağını duyduk. Bu biz esnafların beklentisi değil. Öncelikle buraya güzel poliklinikler yapılmalı. Canlı ve işlek mekanlar açılmalıdır. Kentimizin yeşil alan ve otopark ihtiyacı var. Yetkililer bu soruna da çözüm bulmalıdır. Kentin en güzel yerlerinden biri olan bu araziye Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğünün kurulmasını anlayamıyoruz. Biz çevre esnafına göre bu arazi üzerine poliklinikler ve yeşil alan oluşturulmalı. Kurumları kentin dışına çıkararak genişletmek lazım. Şehir birkaç noktaya sıkışmış durumda. Bunun önüne geçmek lazım. Yetkililerden isteğimiz resmi kurumları Kale Yoluna, Edremit İlçesine ve Erciş yolu üzerine kurmaları. Bunları şehir dışına çıkarırsak şehir genişler, trafik ve otopark sorunu da ortadan kalkar.”

 

 

KAVAL: HİZMET BİNASI FAYDA SAĞLAMAZ

Yıllardır boş kalan arazinin bir an önce değerlendirilmesi gerektiğini aktaran Refik Kaval isimli vatandaş ise, “Yıllardır burada esnaflık yapmaktayız. Burada iş merkezlerim var. Yıllardır insanlar burayı Araştırma Hastanesi olarak biliyor. Hastane bildiğiniz gibi depremle birlikte kampüs içerisine taşındı. Hastane taşındıktan sonra bu araziler boş bir şekilde bırakıldı. Buraların başıboş bırakılması esnafımızın ve tüccarımızın işine gelmedi. Esnaf bu süreçte büyük sıkıntılar yaşadı. Kiralarını ödeyemez duruma geldi. Buradaki esnaflar hastaneye güvenerek çok büyük yatırımlar yaptı. Hastaneye yönelik birçok sektör burada yer edindi. Hastane taşındı ve esnaf mağduriyet yaşadı. Halen hastanenin yapılması için beklenti içerisindeler. Buradaki esnalar bu araziye poliklinikler yapılmasını ve yeni mekanlar açılmasını bekliyor. Esnaflar buraya Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğünün kurulmasını istemiyor. Böyle bir beklentileri de yok. Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğünün yeri burası değil. Bu arazi üzerine poliklinik ve yeşil alanların oluşturulması tüm esnafın beklentisidir. Yeşil alan olması için bir karar da alındı. Ancak şimdi Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğünün kurulacağını öğrendik. İnşaat çalışmaları başlamış durumda. Bu müdürlüğün kurulmasının çevre esnafına bir faydası olacağına inanmıyoruz. Kurulacak bir Bölge Müdürlüğü yerine sağlık kampüsü oluşturulması hem vatandaş hem de esnaf açısından daha iyi olacaktır.” Şeklinde konuştu.  

 

 

ZORLU: YEŞİL ALAN OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ

Yıllardır eski hastane civarında iş yeri işlettiğini aktaran esnaflardan Mürsel Zorlu ise, “Bu semtin gelişmesi açısından hastane polikliniklerini yapılması büyük fayda sağlayacaktır. Yılladır boş olarak duran bir arazi ne biz esnafa ne de vatandaşa bir fayda sağlamadı. Kentimizin yeşil alan ihtiyacı varken, böyle bir binanın buraya kurulmasını biz esnaflar olarak istemiyoruz. Batı illerine bakıldığında ailelerin oturabileceği çok büyük yeşil alanlar mevcut ancak ilimizde maalesef yeşil alan çok az. Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü kentin dışında başka bir yere de yapılabilinir. Böylesi güzel bir arazinin yeşil alan olarak değerlendirilmesi gerekiyor.” Dedi.  


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN / ÖZEL

 
Editör: TE Bilisim