28 Şubat davasında eski Başbakan Tansu Çiller’in zorla mahkemeye getirilmesine karar verildi. Çiller’in ‘mağdur tanık’ sıfatıyla ifadesi alınacak. Duruşma 18 Temmuz’da Ankara’da görülecek.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat davasında “mağdur-tanık” sıfatıyla yer alan, dönemin DYP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller’in 18 Temmuz’daki duruşmaya zorla getirilerek dinlenmesine karar verdi.

 

 

 

TANSU ÇİLLER KİMDİR?

Tansu Çiller, 24 Mayıs 1946 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Eğitim hayatını İstanbul, Fındıklı'da yer alan İsmet İnönü İlkokulu'nda ve ardından babasının tayininin çıkmasıyla 1953'te Bilecik Edebali İlkokulu'nda sürdürdü.

Arnavutköy Amerikan Kız Koleji mezunu olan Tansu Çiller, 1967'de Robert Kolej Yüksek Okulu'nda Ekonomi Bölümü'nden mezun oldu. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki New Hampshire Üniversitesi'nde yüksek lisans çaışmasını tamamlayan Çiller, Connecticut Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı.

 

 

Doktora üstü eğitimini Yale Üniversitesi'nde tamamlayan Çiller, 1971-1973 yılları arasında Frankin & Marshall College'da yardımcı profesör olarak bir süre görev aldı. 1974-1975 yıllarında Boğaziçi Üniversitesi'nde asistan profesör olarak görev yaptı. 1978'de doçent, 1983'te profesör oldu.

Bir süre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan'a kısa süre danışmanlık yapan Çiller, Süleyman Demirel'in çağrısıyla 1990 yılının Kasım ayında Doğru Yol Partisi'nde siyasete atıldı ve aynı yıl içerisinde Doğru Yol Partisi'nin Genel İdare Kurulu'na seçildi ve ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcısı oldu.

1991 seçimlerinde İstanbul'dan milletvekili olarak seçilen Tansu Çiller, seçimin ardından DYP ile SHP arasında kurulan koalisyon hükümetinde ekonomiden sorumlu devlet bakanı olarak görev almaya balşadı.

17 Nisan 1993'te Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ani ölümü Türk siyasetindeki dengeleri değiştirdi ve Süleyman Demirel, 16 Mayıs 1993 tarihinde TBMM'de yapılan seçimin üçüncü turunda Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı olarak seçildi.

Demirel'den boşalan genel başkanlık koltuğu için 13 Haziran 1993 tarihinde kongre yapıldı ve Çiller, 8 Haziran'da bakanlık görevinden istifa ettiğini ve DYP genel başkanlığı için aday olduğunu açıkladı. Kongrede Çiller'le birlikte genel başkanlığa, Milli Eğitim Bakanı Köksal Toptan ve İçişleri Bakanı İsmet Sezgin de adaylıklarını koydular. Çiller, ilk turda oylamaya katılan 1.106 delegeden 574'ünün oyunu aldı. İlk turda yeterli oyu alamamasına karşın Çiller'in yüksek oy almasıyla, öteki adaylar İsmet Sezgin ve Köksal Toptan adaylıktan çekildiklerini açıkladılar. Böylece ikinci tura rakipsiz giren Çiller, genel başkanlığa seçildi.

Tansu Çiller, kongrenin ertesi günü, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından hükümeti kurmakla görevlendirildi ve 25 Haziran 1993'te hükümeti kurarak Türkiye'nin ilk kadın başbakanı oldu.

Editör: TE Bilisim