Van GÖÇ-DER zorunlu göçle yerlerinden edilen insanların geri dönüş sürecine ilişkin öneriler getirdi: Devlet özür dilesin, mayınlar temizlensin, koruculuk kalksın, değiştirilen yer isimleri iade edilsin...

 

Van GÖÇ-DER zorunlu göçe tabi tutulanların köylerine geri dönüş süreci için çözüm önerilerini açıkladı, boşaltılan yerleşim yerlerinin yeniden imar edilmesi ve köy koruculuğu sisteminin kaldırılmasını istedi. Van GÖÇ-DER Başkanı Ali Hündür geri dönüş süreciyle ilgili açıklamada halen yasak bölge özelliği taşıyan tamamen insansız alanlar olduğunu hatırlattı. Hündür Şark Islahat Planı ile 1943 yılından başlayarak günümüze kadar yerleri değiştirilen ve özellikle metropollerin varoş semtlerine sürülen Kürtlerin yaşadığı ekonomik ve sosyal travmalara da değindi.

 

“ADLAR İADE EDİLSİN, GEREKLİ DÜZENLEMELER YAPILSIN”

 

Öte yandan GÖÇ-DER eski isimlerin yeniden verilmesi ile ve çözüm süreci ilgili olarak şu önerilerde bulundu; “Devlet zorunlu göç olayının neden ve sonuçlarını doğru bir biçimde değerlendirerek, geçmişi ile yüzleşerek, hükümetler kendi sorumluluğunu kabul etmeli ve zorunlu göç mağdurlarından özür dilemelidir. Uluslararası yasalarca yasaklanan her türlü mayınlar yalnız sınır bölgelerde değil bütün ülke topraklarında temizlenmeli ve bir daha kullanılmamak üzere imha edilmeli. Geriye dönüşlerin önündeki engeller kaldırılmalı, boşaltılan yerleşim yerleri yeniden imar edilmeli ve suç örgütüne dönüşen 'köy koruculuk' sistemi derhal kaldırılmalı. Şark Islahat Planı gereği adları değiştirilen köy, kasaba ve kentlerin adları iade edilerek, gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı.”

 

“ÖCALANLA MÜZAKERELER SONUÇ VERMELİ”

 

“Devlet, imzaladığı uluslar arası sözleşmelere bağlı kalarak 'BM ekonomik sosyal ve kültürel haklar sözleşmesi' gereğini yerine getirmeli. Bunun için zorunlu göç mağdurlarının, eğitim, sağlık, sosyal güvenlik, çalışma, yaşam stantlardı ve kültürel yaşama katılma hakkı uluslararası hukuk normlarına uygun hale getirilmeli. Yapılacak düzenlemeler ile geçmiş yılların hak kayıpları da telafi edilecek şekilde olmalıdır. Toplumsal barış için, devlet ile Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan yapılan müzakereler sonuç vermeli ve bu sürecin devamı biran önce sorunun çözümü için hızlandırılmalı.” 

Editör: TE Bilisim