Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi'ne ev sahipliği eden tarihi binada, Allah'ın 99 isminin yer aldığı esmayıhüsna tabloları ramazanda da ziyaretçilerini bekliyor.

 

Yakutiye ilçesinde bulunan ve milli mücadele döneminde önemli kararların alındığı binada, Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından oluşturulan özel bir odada yer alan, kumaşı ve boyasıyla hat sanatçısı Hasan Çelebi tarafından özenle seçilerek tezhip sanatı ile süslenen tabloları ziyarete gelen vatandaşlar, hem o tarihi atmosferi yaşıyor hem de dini eserleri görmüş oluyor. 

 

Erzurum Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, yaptığı açıklamada, tabloların daha önce İstanbul ve Ankara'da sergilendiğini belirterek, "Bu tabloların envanteri biziz. Yani herhangi bir yerin koleksiyonunu alıp Erzurum'da sergilemiyoruz. Bu eserler Türkiye'de tektir. Bu şekil ve format sadece Erzurum'da var. Çünkü bu bize özgü bir proje olarak tasarlandı" dedi.

 

Kongre Müzesine gelen vatandaşların tarihi değerleri görmesinin yanı sıra dini duyguları da yaşayacağını ifade eden Almaz, "Milli mücadelenin başladığı yerde manevi olarak da küfürle cehaletle mücadele edeceğimiz mistik bir mananın olmasını istedik. Kültür müdürlüğümüzün envanterinde olan en nadide eserlerimizden olan esmayıhüsna eserlerimizi burada halkımızın beğenisine açtık. Burada tablolar halinde Allah'ın 99 ismi var. En güzel tezhip sanatının süslenmiş hali tablolarımızda mevcut. Burada gezen insanlar, bu mistik havayı tarihi bilinçle kaynaştırarak soyut değerlerimizin yanı sıra dini değerlerimizi de bütünleştirecek" diye konuştu.

 

MÜZENİN EN GÜZEL VE ANLAMLI ODASI OLDU

 

Tarihi binanın restoresinin sona ermesiyle çeşitli eserlerin olacağını belirten Almaz, her bir odada Türk İslam sanatına uygun el sanatlarının sergileneceğini anlattı.

 

Almaz, yapılacak bu çalışma ile insanların daha fazla vakit geçireceğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Burası yaşam alanı ve insanlar sadece tarihine gelmek değil de burada sosyal bir alanda bir takım etkinlikleri de yaşatalım istedik. Bu kapsamda bütün salonlarımızda Türk İslam sanatlarından ve geleneksel el sanatlarından oluşacak sergilerimiz olacak. Bunlardan birisi de esmayıhüsna sergimizdi. Boş olan bir odamız bu kadar güzel ve anlamlı tablolarla doldu ve bunlar dünyadaki en güzel tablolar. Belki de gezilecek en önemli sergi burası. Zamanla her odada açacağımız sergi salonlarıyla buraya gelen insanlar bir kaç saat ciddi bir gezi gerçekleştirecek ve yıllar boyu anlatacağı hatıraları olacak."

 

Ramazan ayında insanların özellikle sergi salonunu gezdiğini dile getiren Almaz, vatandaşlardan olumlu tepkiler aldıklarını söyledi.

 

Almaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu tabloların ramazanda aynı bir anlamı oldu ve adeta bütünleşti. İnsanlar her zaman olduğu gibi ramazanda da burayı geziyor. İstanbul'daki bir takım yerlerde ramazan ayında manevi hava oluyor biz de Erzurum için böyle bir şey yapmak istedik. Ramazan denince akla Erzurum geliyor ve bizde karınca kararınca katkıda bulunmak istedik. Eğer buraya gelen insanları hem dini hem de tarihi açıdan mutlu etmişsek bundan mutluluk duyarız."

Editör: TE Bilisim