Dükkân kiraları, müşteri bulamamak ve giderlerden yakınan esnaflar durumdan oldukça rahatsız. Kırtasiyeden kuyumcuya, sahafa kadar birçok alanda görüştüğümüz esnafın ortak çözüm noktası ise halkın bilinçlenerek getiri sağlayabilecek istihdam alanlarına bir an önce yönelmesi. Konuyla ilgili Moda Kuyumculuk Yetkilisi Nazım Aydın “Piyasada para dönmediği için tüm esnaflar çaresiz bekliyor. Yaz mevsimi düğünlerin ve benzeri özel günlerin sıkça görüldüğü bir mevsimdir. Fakat biz görüyoruz ki bu Yaz işlerimiz oldukça sıkıntılı.” Dedi. Kitapçı Kırtasiye ve Arşiv Kitap Evi yetkilileri Recep Kitapçı ve Saki Gerçekli ise zaten yaşanılan bir ekonomik kriz olduğunu ve bunun üstüne 2013-2014 eğitim öğretim yılının da sona erdiğini belirterek, kırtasiyecilerin çok zor bir süreçten geçtiğini belirtti.

 

‘TAM DEPREM BİTMİŞTİ Kİ…’

 

Moda Kuyumculuk Yetkilisi Nazım Aydın taksitli satışların yasaklanmasından dolayı müşterilerin kuyumculara giderken bir adım geri attığını belirterek “Kuyumcuların en çok iş yaptığı dönemlerden biri yaz ayıdır. Depremden sonraki yıllar içinde zaten bir durgunluk yaşadık bunun sebebi depremdi. Tam depremin izlerinden arındığımızı düşündüğümüz anda işimize yeni bir engel olan ekonomik kriz boy göstermeye başladı. Bir de ekonomik krizin olduğu bir dönemde taksitli satışların yasaklandığını düşünün. Baktığınızda bu kez daha vahim bir tablo çıkıyor ortaya. Ekonomik krizden dolayı para arayışına giren mal sahipleri de kiralara zam yapınca esnaf çöküşe doğru ilerlemeye başladı. Yetkililerin buna bir çözüm yolu bulması gerekir diye düşünüyorum.” Dedi.

 

‘SORUN KAPILARIN KAPALI OLMASI’

 

Kitapçı Kırtasiye Yetkilisi Recep Kitapçı ise “Kırtasiyecilerin yaşadığı bu krize okulların kapanmasından daha büyük bir sebep var. Çünkü kırtasiyeler bu kriz sıkıntısını okulların açık olduğu dönemlerde de yaşıyordu. İşlerin bayağı durgun olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bende bu kırtasiye esnafı olarak yaşadığımız krizi sınır kapılarının kapalı olmasına bağlıyorum. Sınır kapıları açık olduğu zaman piyasa daha hareketli ve canlı oluyordu. İnşaatlarda şu an devrede değil. Dolayısıyla para da olmuyor piyasada. Şimdi yapılması gereken piyasaya yatırım yoluyla para çekmektir. Gereğinin yapılacağına eminim.” Dedi.

 

‘VATANDAŞ BİLİNÇLENMELİ’

 

Arşiv Kitap Evi Yetkilisi Saki Gerçekli de “Okullar kapandıktan sonra gerek sahaflar gerek kırtasiyeler kira ödeyemez hale geldi. Çünkü kentte öğrenci ve öğretmenlerin dışında kimsede okuma alışkanlığı yok. Okuma alışkanlığını toplumumuza kazandırdıktan sonra bizim işlerimiz en azından biraz daha yoluna girer. Umuyorum ki vatandaşlarımız bilinçlenerek haklarının ve yapmaları gerekenlerin farkına varırlar.” Şeklinde konuştu. 


Ömer TOKTAŞ - Şehrivan ÖZEL

Editör: TE Bilisim