HÜDA PAR Van İl Başkanlığı tarafından başlatılan ve kent genelinde gerçekleştirilen esnaf ziyaretleriyle, Van’daki esnafın yaşadığı sıkıntıları kamuoyu ile paylaşmaya devam ediyor.

Esnaf ziyaretleri çerçevesinde HÜDA PAR Van İl Başkanlığı’nca oluşturulan bir heyet ile İpekyolu, Tuşba ve Çaldıran ilçe teşkilatları esnafın sorun ve sıkıntılarını dinlerken, çözümü için de taleplerde bulunuyor.

Bu hafta içesinde HÜDA PAR İl Başkan Yardımcısı Fevzi Doğan ve beraberindeki heyet ile Beşyol mevkiinde bulunan esnafı ziyaret etti. Ziyaret sonrasında heyet adına açıklamalarda bulunan Doğan, kentte ciddi bir inşaat potansiyeli olduğunu belirterek, ruhsat sorununun inşaat faaliyetlerini engellediğini ve buna bağlı ekonomide bir hareketliliğinin yaşanmadığına dikkat çekti.

 

 

DOĞAN: ESNAF BÜYÜK SIKINTILAR YAŞIYORUZ

 Belediyelerin inşaat ruhsatları konusunda çıkardıkları engeller faaliyetlerin önüne geçtiğini ve bu nedenden dolayı yatırımların azaldığını belirten Doğan, “Esnafımız HÜDA PAR’ın ziyaretlerinden memnun kalıyor. Esnaf büyük sıkıntılar yaşıyor, kirasını çıkaramıyor. Esnafımız özellikle sınır kapılarının açılmasını talep etmektedir. Belediyenin verdiği ruhsatların önündeki engellerin kaldırılmasını istiyor. Van’da bir inşaat potansiyeli var, ancak ne yazık ki ruhsat aşamasında çıkarılan engeller nedeniyle faaliyetler başlatılamıyor. Bu yüzden işçiler istihdam edilmiyor ve piyasada bir canlılık olmuyor. Devlet kurumlarının ve belediyenin esnafın ödemelerini yapmadıkları yönünde şikâyetler gelmektedir. Esnaf alacaklarını alamadığından dolayı kendi çalışanlarına maaş veremiyor. Ancak mevcut sorunlara rağmen esnafın geleceğe umutla baktığını gözlemledik. Diğer taraftan da saymış olduğumuz sıkıntıların çözümü noktasında takipçisi olacağız.” dedi.

HÜDA PAR Tuşba İlçe Teşkilatı ise Van Otogar esnafını ziyaret etti. Ziyaretleri sonrasında otogar esnafının ciddi sıkıntıları olduğunu gözlemleyen ilçe teşkilatı, sorunların çözümünü talep etti.

 

 

"KENT OTOGARI YETERSİZDİR"

Ziyaretleri sonrasında önemli açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Tuşba İlçe Teşkilatından oluşan ziyaret heyetinde yer alan HÜDA PAR İl Yönetimi Üyesi Faruk Tasan, “HÜDA PAR Tuşba İlçe Teşkilatı olarak esnaf ziyaretlerimiz devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Yeni Marangozlar Sitesini ziyaret etmiştik. Bu hafta ise Van Otogarı esnafını ziyaret ettik. Esnaf, araç yakıt fiyatlarının artmasıyla ciddi manada sıkıntı yaşıyor. Yakıt fiyatlarının artmasıyla da bilet fiyatlarında ister istemez bir artış yaşanmaktadır. Bu yüzden önceden birden fazla araç sefer yaparken şu an yalnız bir otobüs sefer yapmaktadır. Esnafımız mevcut otogarın yetersiz olduğunu, ilçe otogarlarının bile daha büyük ve kullanışlı olduğunu söylüyor.” diye konuştu.

 

TASAN: KİRALAR 250 LİRADAN, 900 LİRAYA ÇIKTI

Otogarda yer alan büfelerin önceden kirası 250 lirayken, 900 liraya çıktığını belirten Tasan, “Görüştüğümüz bir otobüs şoförü 2 aydır sefere çıkmayı beklediğini ve bu yüzden kendisinin mağdur olduğunu söyledi. Bu sorunlar ile birlikte OHAL sürecinden dolayı bazı noktalarda saatlerce bekletildiklerini ve bu yüzden istedikleri kentte zamanında ulaşamadıklarından yakınmaktadır. Otogarda yer alan büfe sahipleri, kiraların daha önce 250 lirayken, şu an 900 lira olduğunu, bu yüzden kirayı karşılamaktan zorlandıklarını ifade etmektedir. Yine görüştüğümüz bir büfe sahibi 2011 yılında yaşanan depremden önce otogarda 2 işyerinin olduğunu, depremden sonra yeni yapılan yerde kendisine bir büfe verildiğini, ancak 2 kira parası ödediğini söyledi. Bu esnafımız yeni belediye yönetimine bir dilekçe verdiğini ve bu sorunun biran önce ivedilikle çözümünü talep ediyor. Van Otogarı’nın ciddi problemleri olduğunu görüyoruz. Burada iş yapan esnafın sıkıntıları yanı sıra otogarda ısınma sorunu yaşanmakta ve saatlerce bekleyen yolcularda bu durumdan oldukça rahatsız olmaktadır.” İfadelerine yer verdi. 

 

 

ÇINARCI: ESNAFIMIZIN SIKINTILARINI DİNLEDİK

HÜDA PAR Çaldıran İlçe Teşkilatı ise ilçe merkezinde yer alan esnafı ziyaret etti. Ziyaretleri sonrasında açıklamalarda bulunan İlçe Teşkilatı Yetkilisi M. Selim Çınarcı, “İlçe merkezimizde yer alan esnafımızın sorun ve sıkıntılarını diledik. Malumunuz esnafımız ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. İşlerinin iyiye gitmesi için de Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden, ilçeye 2 yıllık ön lisan bölümlerinin açılmasını talep ediyor. Resmi işlemlerini zamanında halletmek ve para havalesinde sıkıntı yaşamamak için ilçeye Banka ATM’si istiyor. Öte yandan esnafımız şebeke sularının çok kirli aktığından yakınmaktadır. İlçemizde bulunan küçük esnafın, ilçede açılan ulusal marketlerin kendilerini ciddi manada sıkıntıya soktuğunu dile getiriyor.” diye belirtti.

Eski Belediye Garajı civarında yer alan esnafı ziyareti sonrasında açıklamalarda bulunan HÜDA PAR İpekyolu Teşkilatı Yetkilisi Yavuz Oktuay ise “HÜDA PAR olarak esnafımızı ziyaret ettik. Esnafımız iki hafta önce açıklanan KOSGEB kredilerinin sınırlı sayıda verilmesinden yakınmaktadır. Son zamanlarda kentte bağlı sınır kapılarının açılmasını talep ediyor. Esnafımız sıkıntılı süreçten geçtiğini bu süreçten dolayı vergisini, sigortasını ve BAĞKUR primlerini ödeyemeyecek duruma geldiğini ifade ediyor.” Dedi.

 

 

Editör: TE Bilisim