Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Yurdusev Özsekmenler, bir süre önce polisin Süphan Mahallesi’nde gece yarısı bir eve yapılan baskını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.

 

HDP Milletvekili Yurdusev Özsekmenler, 24 Haziran 2015 tarihinde, gece yarısı saat 02.00 sularında, polisin Süphan Mahallesi’ndeki bir eve bomba ihbarı aldığı gerekçesiyle baskın yaptığını ve polisin evde yaşayanlara kötü muamele yaptığını dile getirmek amacıyla İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’ün cevaplaması için yazılı soru önergesi verdi. 150 polis ile eve baskın yapıldığını ve evde yaşayan aile bireylerinin polis tarafından darp edilmek suretiyle şiddet uygulandığı ve oldukça kötü muamele edildiğini kaydeden Özsekmenler, “Olayı yaşayan M. T’nin yaptığı açıklamaya göre; 150 kişilik polis ekibinin evlerine baskın yaptığını, 70 yaşındaki yaşlı babasının yumruklandığını ve dizlerinin üzerine çökertilip tartaklandığını belirtmiş, Buna itiraz eden kız kardeşinin sol kulağının arka tarafına silah dipçiği ile vurulduğunu ve yere yığıldığını belirtmiştir. Yapılan şiddet ve kötü muameleye karşı, elinde Kuran-ı Kerim ile polise ‘Bu kutsal kitap için durun, yapmayın’ diyen annesinin elindeki kutsal kitabın da polis tarafından yere fırlatıldığını belirten M.T, 11 aylık çocuğunun kolundan alınıp uzağa atıldığını ve göğsüne silah dayatıldığını ifade etmiştir.” Dedi.

 

ÖZSÖKMENLER: İHBARININ ASILSIZ OLDUĞU GERÇEĞİDİR

Evdeki aile bireylerine böylesi kötü muamele yapmanın haricinde polis ekibinin, evdeki odaların camlarını kırdığı, dış kapı açıldığı halde balyozla çelik kapıyı kırdığı ve evde keyfi bir arama yapıldığını belirten Özsekmenler, aynı zamanda birçok maddi zararında oluştuğunun da iddia edildiğini söyledi. Özsekmenler, “Polisin böylesi bir şiddeti uygulamasının ardından, aile hastaneden avukat nezaretinde darp raporu almış ve kafasına dipçik ile vurulan aile bireyi 13 gün iş göremez raporu almıştır. Raporu aldıktan sonra aile, Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikâyet dilekçesi vermiştir. Savcı ile görüşen aile, ev baskınının kendilerinin talimatıyla gerçekleştiğini belirtmiş, savcı da ihbar alındığını, bu nedenle böyle bir talimat verildiğini ancak yapılan polis şiddetinin ve kötü muamelenin, polislerin kendi kusurları olduğunun altını çizmiştir. Önemle vurgulanması gereken husus ise; yapılan bu bomba ihbarının asılsız olduğu gerçeğidir.” Şeklinde konuştu.

 

ÖZSÖKMENLERİN BAKAN ÖZTÜRK’ÜN CEVAPLAMASI İÇİN VERDİĞİ SORULAR:

Özsekmenler, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk’ün cevaplaması için şu soruları yöneltti: “Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bomba ihbarı suretiyle emniyet güçlerine verdiği bu talimatın istihbaratı nereden gelmiştir, asılsız çıkan bu bomba ihbarını yapan kimdir?

Bugüne kadar birçok davada haksız, hukuksuz bir biçimde tutuklanmalara sebebiyet veren yeni bir “gizli tanık” durumumu mu söz konusudur? İçinde istihbarat polislerinin de olduğunun iddia edildiği 150 kişilik kalabalık bir polis ekibine neden, hangi gerekçeyle ihtiyaç duyulmuştur? Yapılan ev baskınında, polisin pervasızca yaptığı şiddet ve kötü muamelenin sebebi nedir? Bu konuda Bakanlığınıza bağlı ilgili emniyet güçlerinin malumatı var mıdır? Ailenin kendi rızasıyla kapıyı açması ve aramaya itiraz etmemesine karşın, polislerin bütün aile bireylerini tartaklaması, silah dipçiği ile şiddet uygulaması ve itiraz eden annenin elindeki kutsal kitabın yere fırlatılması; hangi vicdan, hangi inanç ve hangi hukuk kuralları ile açıklanmaktadır? Yapılan muamele, ulusal hukuktaki yasalara ve uluslararası yasalara, özellikle Türkiye’nin taraf olduğu ve defalarca kez mahkûm edildiği Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 3. Maddesinde geçen işkence ve kötü muamele yasağına aykırı bir tutum değil midir? Kendi yetkilerini aşan ve hukuku çiğneyerek böylesi pervasızca şiddet uygulayan polisler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa, gerekçesi nedir? Şiddet ve kötü muameleye maruz kalan ailenin maddi ve manevi zararı karşılanacak mıdır? Bugüne kadar 2002-2015 yılları arasında Van ili genelinde kolluk kuvvetlerinin keyfî bir biçimde, hukuku çiğneyen ve işkence ile kötü muamele yaptığı gerekçesiyle kaç tane suç duyurusu yapılmış ve bu suç duyurularının kaç tanesinde söz konusu kolluk kuvvetleri hakkında soruşturma başlatılmıştır? Başlatılan soruşturmalar ne şekilde neticelenmiştir?”

Editör: TE Bilisim