Orhan AŞAN - Şehrivan


Van’da 2011 yılında meydana gelen depremden sonra konteynerlere yerleşen, sonraki 3 yıllık süreçte ise oldukça sancılı bir süreç geçiren Anadolu Konteyner kent sakinleri burada adeta yeni bir yaşam kurdu. Defalarca konut talep etmelerine rağmen istediklerini alamayan ve konteynerde yaşamaya devam eden vatandaşlar zor şartlara uyum sağlamaya devam ederek yaşamaya devam ediyor. Hala ev umuduyla bekleyen vatandaşlar henüz bu anlamda beklediğini alamasa da evden önce kütüphane sahibi oldu. Van'da Dev Gençliler tarafından Anadolu Konteyner Kentte ‘Hasan Beyaz’ adı altında halk kütüphanesi oluşturuldu.

Van'da Dev Gençliler tarafından Anadolu Konteyner Kentte ‘Hasan Beyaz’ adı altında halk kütüphanesi oluşturuldu. Anadolu Konteyner kent girişinde oluşturulan kütüphanenin açılışında açıklama yapan Dev Gençliler üyesi Dünyamalı Kef, konteyner kentte bir yozlaşmanın yaşandığını belirterek, halk meclisi kararıyla bir kütüphanenin kurulmasına karar verdiklerini söyledi. Hala 44 ailenin kaldığı konteyner kentte kurulan kütüphaneye ilgi büyük olurken, kütüphaneye ise depremde yaşamını yitiren üyelerinden Hasan Beyaz'ın adının verildi. Kütüphanenin açılış kurdelesi konteyner kentte kalanlar ve Dev-Genç üyeleri tarafından kesildi.

‘HASAN BEYAZ İSMİNİ YAŞATIYORUZ’

Kütüphanenin kurulması amacıyla stantların hazırlandığını ve duyuruların yapıldığını ifade eden Dev Gençliler üyesi Dünyamalı Kef, “Bilgi, en büyük güçtür diye yola çıkarak bir halk kütüphanesi kurmaya karar verdik. Kütüphanenin adını da 'Hasan Beyaz' bıraktık. Dersimli olan Hasan Beyaz, Van’da meydana gelen depremlerde Vanlıların yardımına koştu fakat ikinci depremde Bayram Oteli enkazı altında kalarak hayatını kaybetti. Biz de kütüphanenin adını Hasan Beyaz bırakarak onu yaşatmaya çalıştık” Dedi.

‘YAKLAŞIK BİN KİTAP VAR’

Kütüphanede yerli ve yabancı romanlardan oluşan yaklaşık bin adet kitap bulunduğunu ifade eden Kef, “Kütüphanemize Türkiye’nin farklı illerinden ve bazı yayın evlerinden kitaplar geldi. Bizleri en çok sevindiren ise konteyner kentte kalan vatandaşların desteği oldu. Özellikle çocuklar kütüphaneye destek vermek amacıyla evlerinden kitap bile getirdiler. Bu da bizleri oldukça mutlu etti” Dedi.

‘BİLGİ EN BÜYÜK GÜÇTÜR’

Daha önce konteyner kente boş vakitlerini oturarak ya da çocuklarına bakarak geçirdiklerini belirten konteyner kent sakinlerinden Özgül Toprak, “Artık kütüphane sayesinde boş vakitlerimizi değerlendirebileceğiz. Bunun yanında burada tanımadığımız birçok yazarın kitabını okuyabileceğiz. Kütüphane sayesinde çok daha güzel şeylerin yaşanabileceğini düşünüyoruz. Çünkü bilgi en büyük güçtür. Bilgimize bilgi katmak için bizde kütüphaneden faydalanıyoruz. Bu anlamda bize bu fırsatı sunan Dev Gençlere çok teşekkür ediyorum” Dedi.

‘YETKİLİLER DUYARSIZ’

Konteynerde çok zor günler geçirdiklerini söyleyen Toprak, yaklaşık 3 yıldır konteynerde yaşam mücadelesi verdiklerini belirtti. Toprak, “3 Yıldır burada yaşam mücadelesi veriyoruz. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Yetkililer soruna bir çözüm bulsun. Kış geliyor havalar da soğumaya başlayacak. Ama halen başımızı sokacak bir evimiz yok.” Dedi.

‘BOŞ ZAMANLAR BURADA DEĞERLENDİRİLECEK’

Tuncay Koç isimli vatandaş da fırsat buldukça kitap okuduğunu belirterek, “Kütüphanenin oluşması hem büyükler hem de küçükler için güzel bir şey oldu. En azından artık gençler veya çocuklar ortalıkta boş gezeceklerine burada kitap okuyarak bilgi sahibi olabilecekler” dedi.

Editör: TE Bilisim