Van'da 4 yılı aşkın bir zamandır görev yapan Vali Münir Karaloğlu için bir otelde veda gecesi düzenlendi. Gecede, deprem görüntüleri, Kürtçe ağıtlar eşliğinde verildi. Duygusal bir parça olan 'Ey Dilberi' adlı Kürtçe şarkıyı da Vali Münir Karaloğlu, AKP Van Milletvekili Gülşen Orhan ile birlikte okudu. 7’den 77’ye 600 aşkın insanın katıldığı geceye Vali Karaloğlu’nun okuduğu Kürtçe Türkü, VATSO eski Başkanı Zahir Kandaşoğlu’nun esprileri ve Bahçesaray Belediye eski Başkanı Naci Orhan’ın esprileri damga vurdu.

 

Son Valiler Kararnamesi ile Bursa'ya atanan Van Valisi Münir Karaloğlu onuruna veda yemeği verildi. Bir otelde verilen veda yemeğine Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, AKP Van milletvekilleri Burhan Kayatürk, Gülşen Orhan, Fatih Çiftçi, Mustafa Bilici, vali yardımcıları, Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul, kurum müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, muhtarlar, valilik personeli ve yaklaşık 600 kişi katıldı. Yemek ve müzik dinletisi ile başlayan gece ilerleyen saatlerde katılımcıların Vali Karaloğlu ile ilgili konuşmaları ile devam etti. Öncelikle Vali Karaloğlu’nun çalışma arkadaşlarından Yardımcısı Mehmet Özer’in ve Ak Parti Milletvekillerinin Karaloğlu’na veda sözleri ile devam etti. Gecede duygulu anlar yaşanırken davetlilere, 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de Van'da meydana gelen deprem görüntüleri Kürtçe ağıtlar eşliğinde slayt gösterisi ile izlettirildi. Her şeyin normal devam ettiği gecede ne olduysa 2011 yılında meydana gelen deprem görüntülerinin slayt görüntülerinde gösterilmesi esnasında oldu. Slayt sonunda ise Fegiye Teyran'ın 'Ey Dilberi' adlı Kürtçe şarkısı çalındı. Tam bu anda mikrofonu eline alan Ak Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan şarkıyı seslendirmeye başladı. Bir anda duygusal bir atmosferin oluştuğu ortamda Vali Münir Karaloğlu’da bir anda şarkıyı Kürtçe okumaya başladı. Şarkıyı oldukça başarılı seslendiren Karaloğlu’nun bu hareketi tüm salonu ayağa kaldırdı.

 

ŞAPKADAN TAVŞAN ÇIKARMAK BU OLSA GEREK

Vali Münir Karaloğlu’nun yaptığı çalışmalar için kelimelerin yetersiz kalacağını ve zamanın kâfi gelmeyeceğini dile getiren Vali Yardımcısı Mehmet Özel Karaloğlu’nun 4 yıllık görev süreci içerisinde yaptığı çalışmalara başlıklar halinde değinerek hafızaları tazeledi. Konuyla ilgili görüşlerini de dile getiren Mehmet Özel  “Eğitim’den sağlığa alt yapıdan tarıma gençlik ve spordan sosyal hizmetlere birçok alanda bu kadim topraklara Van halkının güzel insanlarına gece gündüz demeden hizmet ettiniz. Yaptığınız tüm hizmetleri burada dile getirmek imkânsız olacaktır. Ancak yine de 4 yıllık görev süreniz içerisinde Van için yapmış olduğunuz çalışmalara ana başlıklar halinde değinmenin yerinde olacağını düşünüyorum. Her şeyden önce fiziksel alt yapının geliştirilmesi çerçevesinde 196.000.000 TL ile 644 km birinci kat, 896 km ikinci kat asfalt yol 3677 km stabilize yol yapılmış, içme suları sektöründe 66 adet yeni içme suyu tesisi, 440 adet tesis geliştirme, 305 adet bakım alanı çalışması yürütülmüştür. Haziran 2009’da yani göreve başladığınız tarihte 42 km olan duble yol 225 km’ye, 15 km olan tek yol 165 km’ye çıkarılmıştır. Kuzgunkıran tüneli hizmete açılmış ve şehir merkezinde Kale ve İkinisan kavşakları faaliyete sokulmuştur. 2009’da 903 olan okul sayımız 2013’de 1016’ya, 6188 olan derslik sayısı ise 7200’e yükseltilmiştir. Ayrıca bu dönemde anaokulları oranı %25’den %85’e, ilköğretim ise yüzde 83’den yüzde 99’a, ortaöğretim oranı da %32’den %63’e çıkarılmıştır. Sağlık alanında 640 yataklı Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 12 adet aile sağlığı merkezi açılmış, 550 yataklı kadın doğum ve çocuk hastanesinin temelleri atılmıştır. Erciş 200 yataklı, Özalp, Muradiye, Çaldıran, Başkale ilçelerinde 75’er yataklı, Çatak ve Bahçesaray ilçelerinde ise 20 yataklı hastanelerin yapımına başlanmıştır. Gençlik ve spor alanında ise Abalı Kayak Merkezi, Su Sporları Merkezi, Kapalı Olimpik Yüzme Havuzu, Ferdi Spor Merkezi, 1000 kişilik Erciş ve 500 kişilik Bahçesaray kapalı spor salonları, il merkezinde 300’er kişilik 3 adet kapalı spor salonu, ilçelerimizde 7 adet suni çim saha açılmış, Kızılay Gençlik Kampı vatandaşlarımızın aktif kullanımına sunulmuş ayrıca 5000 kişilik Nur Tatar spor salonunun yapımına başlanmıştır. Sosyal hizmetler alanında Sevgi Evleri ile Çocuk ve Gençlik Merkezi açılmış, 13 adet çocuk evi aktif hale getirilerek çocuklarımıza aile ortamında hizmet sunulmaya başlanılmıştır.

 

HİZMETLERİ SAYA SAYA BİTİREMEDİ!

Valinin yakın iş arkadaşlarından Özel Vali’nin görev süresi içinde yaptığı hizmetlerle ilgili konuşmasını şöyse sürdürdü, “İlimizde sanayinin ve ticaretin geliştirilmesi ve girişimcilerin desteklenmesi amacıyla Organize Sanayi Bölgesi’ne ek bir alan kazandırılmış bu alan da girişimcilerin hizmetine açılmıştır. Kapıköy Gümrük Kapımız transit yolcu taşımalığına açılmış, sınır ticaret merkezi kurulmuştur. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı aktif hale getirilmiş ve girişimcilerin proje karşılığında ajans kaynaklarından faydalanması imkânı sağlanmıştır. Cazibe Merkezleri Projesi kapsamında Tuşba Kongre ve Fuar Merkezi, Tekstilkent projesi hayata geçirilmeye başlanmıştır. Mikro kredi uygulaması ile 4 yıllık döneminiz içerisinde 1580 kadına 2.100.000 TL mikro kredi kullandırılmıştır. Turizm ve Kültür alanında Van’ı anlatırken mağduriyet edebiyatı yapmak yerine potansiyelimizi anlatmalıyız diyerek ilimizin tanıtımı için Moskova, Berlin, Madrid, Kiev, Tokyo, Los Angeles ve Londra’da düzenlenen tanıtım etkinliklerine Van is Beautiful, Number Van ve Always Van sloganlarıyla ilimizin tüm Dünya’ya tanıtımı sağlanmıştır.  Bu tanıtım faaliyetleri sonucunda ilimize gelen turist sayısı her yıl katlanarak artmaktadır. Bir yandan Van Denizi’ni gözümüz gibi korumamız, soframız gibi bakmamız gerekir diyerek Van Denizi’nin güzelliğine dikkat çekerek sizler diğer yandan Van Gölü Canavar’ını gördüm diyen balıkçıya tüm basının önünde ‘Ben bu gölde canavar olduğuna inanıyorum diyerek’ belki de ilimiz için tanıtımın en büyüğünü bizzat sizler yaptınız. Sayın Valim sizler sayesin bu kadim kentin sahip olduğu tarihi güzellikler ve eserler yeniden keşfedildi ve Van’ımız bir kültür ve sanat şehri haline geldi. Van Denizi su sporları şenliği, Erciş İnci Kefali Balık Göçü Kültür Sanat Festivali, Bahçesaray Feqiye Teyran Kültür Festivali, Çatak Qanispi Bal, Ceviz, Alabalık Festivali, Van Erçek Gölü Flamingo Festivali, Artos Dağı Tırmanışı, Muradiye Şelalesi Kültür Festivali gibi etkinliklere öncülük etmeniz sayesinde diğer illerimizde yaşayan vatandaşlarımız bile Van’ın çeşitli turizm güzelliklerini keşfetmesini sağladı. Sayın Valim sizler Van’ın denizinden Kale’sine, inci kefalinden Muradiye Şelalesine daha da önemlisi Vanlı hemşerilerimizin ve bizim gönüllerimizde izler bırakarak gidiyorsunuz. Yeni göreviniz hayırlı, bahtınız açık Allah yar ve yardımcınız olsun.”dedi.

 

“GÖNÜLLERDE İZ BIRAKTI”

Özel’in ardından Karaloğlu’nu anlatmak için kürsiye çıkan isim Mustafa Bilici oldu. Vali Karaloğlu’nun bir önceki görev yeri olan Kocaeli ile Van arasında bir köprü kurduğunu söyleyen AK Parti Van milletvekili Mustafa Bilici “Sayın Valim, Kıymetli Milletvekili arkadaşlarım değerli konuklar hepinizi sevgi, saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Değerli konuklar tabi ki hepimiz açısından hüzünlü bir gece yaşıyoruz. Yaklaşık 4,5 yıldır ilimizde valilik yapan değerli valimiz Sayın Münir Karaloğlu yarın itibarı ile yeni görevine başlamak üzere ilimizden ayrılacaklar. Gerek il başkanı olarak görev yaptığımız dönemde gerek milletvekili olarak görev yaptığım dönemde Değerli Vali’mizden hep güzellikler gördüm. Kendisinden çok şey öğrendiğimi düşünüyorum hep bir abi gibi davrandı bize. Ne zaman ki ilimizle ilgili, vatandaşlarımızla ilgili bir sıkıntıyı kendisine götürdüğümüzde çok gayretli bir şekilde sorunun çözümü için mücadelke ettiğini gördük. Hele ki yaşadığımız o iki acı deprem sonrasında geceleri yatmayarak bu halk için, bu Van için daha neler yapabilirimin cevabını düşündü. Tabi önemli olan Vali yardımcımız Mehmet Özel beyefendinin dediği gibi bu gökkubbede hoş bir seda bırakmak. Ben inanıyorum ki değerli valimiz ilimizde yaşayan vatandaşlarımızın gönüllerinde iz bıraktı. Bu her insana nasip olmayan bir durum bu yüzden Sayın Vali’miz bu konuda çok şanslı. Van’a atandığınızda ve göreve ilk başladığınız sıralarda Kocaeli ile Van arasında bir köprü oldunuz, Van’da Kocaeli Parkı’nın yapımı için Kocaeli’ye ricada bulundunuz. Onlarda kırmadılar ve Vanlı hemşerilerimizin hafta sonlarını rahat geçirecekleri bir park yaptılar. Şimdi ise sizler nüfus açısından Türkiye’nin en büyük 4. Şehrine tayin oldunuz. Bursa ise Türkiye açısından çok önemli bir sanayi şehri. Van ise bulunduğu bölge itibarı ile sanayi açısından gelecek vaat eden bir il. İnanıyorum ki Van’ın çoğu değerini Bursa’ya gidince orada anlatıp o görevde iken bile Van’a yarar üstüne yarar sağlayacaksınız. Sayın Valim yolunuz açık olsun, yeni göreviniz hayırlı olsun, biz sizi içimizden biri olarak görüyoruz. Bundan sonra da öyle göreceğiz. Yeni gelen valimizde inşallah sizin gibi halkla iç içe olur. Halkımızın derdi ile dertlenir. Ailenizle birlikte bir ömür boyu mutluluklar diliyoruz.” Diyerek ekledi.

 

VAN İÇİN VANLI’DAN ÇOK ÇALIŞTI

 

AK Parti Van milletvekillerinden Fatih Çiftçi ise veda gecelerinin en son yaşanılmak istenilen geceler arasında olduğunu belirterek “Sayın valim, Değerli Milletvekili Arkadaşlarım, Kıymetli Konuklar hepinizi saygı ile selamlıyorum. Tabi ki veda geceleri hüzünlü oluyor. Veda geceleri hiç olmasaydı dediğimiz geceler arasında yer alıyor. Fakat kamu görevlilerinin kaderinde olan bir şey. Belli bir yere hizmet edilir ardından bir sebepten dolayı yurdun başka bir yerine gitmek üzere bu geceler düzenlenir. Bizler de bugün böyle bir amaçtan dolayı toplanmış bulunuyoruz. Sayın Valimiz ben belediye başkanı iken buraya atanmıştı ardından milletvekili olarak her iki alanda da kendisiyle çalışma fırsatı bulmuş oldum. Allahın izni ile sayın valimiz birçok konuda bizlere yardımcı olmuş, birçok konuda bizlere fikir vermiş ve Van’a da sayısız hizmetler sunmuştur. Milletvekili olduğum süre içerisinde de çok verimli bir çalışma süremiz oldu. Her konuda da Van için toplantılarımız, proje tekliflerimiz ve çalışmalarımız oldu. Yaptığımız bütün çalışmalarda da canını dişine takarak adeta bir Vanlı gibi gecesini gündüzüne kattı. Biz Van adına tüm Vanlı hemşerilerimiz adına sizlere şükranlarımızı sunuyoruz. Yeni görevinizde sizlere başarılar diliyorum Allah bu gibi yerlerde ileri zamanlarda da sizi gururlandırmayı nasip etsin. Hiçbir zaman klasik bürokrat olmadınız farklı bir yol çizdiniz. Allah yar ve yardımcınız olsun.”dedi.

 

“KEŞKE HEP BİRLİKTE UĞURLASAYDIK VALİMİZİ”

 

Vali Karaloğlu’nun görev yerinin değişmesi hakkında açıklamalarda bulunan ve konuşmalarında Belediye cephesine de değinen AK Parti Van milletvekili Burhan Kayatürk  “Sayın Valim, Çok Değerli Milletvekili Arkadaşlarım ve kıymetli misafirler hepinizi muhabbetle selamlıyorum. Belki Van’da Vali Bey’den en şikâyetçi grup AK Parti milletvekilleridir. Birçok zaman halk arasında da bizi eleştiren vatandaşlarımız oldu ‘siz bu bu işi Vali Bey’e yaptıramadınız’ gibi şikâyetler gelmedi değil. Bizim de bazen bu şikâyetlere katıldığımız oldu. Fakat ne olursa olsun bugüne kadar hiçbir valinin yapmadıklarını yaptı. Buna da bizler hem bu Dünya’da hem de diğer Dünya’da şahadet edeceğiz söyleyeceğiz. Vali Yardımcımız gereken birçok şeyi anlattı. Qanispi önceden vardı. Erciş ve Muradiye’de ki balıklar da önceden vardı. Bununla beraber her türlü kuş Van Gölü’ne de geliyordu Erçek Gölü’ne de. Fakat Dünya’da Türkiye’de bundan habersizdi. İşte bu dönemde biz Sayın Vali’miz sayesinde bunu tüm Dünya’ya ve Türkiye’ye göstermiş olduk. Bunlar bizim Van için atılması gereken adımlardı. Yerel yönetimin ve sivil toplum kuruluşlarının çok önceden yapmış olması gereken adımlardı Allah razı olsun atanlar da oldu.

 

BEKİR KAYA VE BDP’LİLER GECEYE KATILMADI, KAYATÜRK SİTEM ETTİ

 

Öte yandan Kayatürk’ün konuşmasında dikkat çeken bir diğer detay ise Vali Karaloğlu için düzenlenen geceye ne BDP tarafından ne de Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın katılmaması ve Karaloğlu’nu aramaması oldu. Bu konuyu da dile getiren Kayatürk, “Bazı konularda Sayın Vali’miz ile görüştüm. ‘Belediye Başkanımızı ve arkadaşlarını çağırdınız mı?’ diye bir soru yönelttim. O da ‘Evet davet ettim fakat ne bugüne kadar bana hayırlı olsun dediler ne de hoşça kalın demek için buraya geldiler.’ Dedi. Fakat ben çok iyi hatırlıyorum ki Vali’miz ilk geldiği sıralarda BDP siyaseti ve parti ekibi ile çok sıcak bir temas içinde olduğu ile ilgili eleştiriler almıştı. Aynı zamanda Belediye Başkanımız örgüt üyesi olarak sayılması sebebi ile yargılandığı sıralarda cezaevinden çıktığı gün büyük bir cesaret gösterip arayarak ‘Gel imzanı at seni hemen başlatayım’ dedi. Keşke bugün onlarda bizim yanımızda olsaydı Sayın Vali’mizi hep birlikte uğurlasaydık diye düşünüyorum.”dedi.

 

RESMİNİ EVİNE ASANLAR DA VAR

 

Yaptığı açıklamalarda devletin Van ilini yıllarca bir sürgün şehri olarak gördüğünü dile getiren AK Parti Van milletvekili Gülşen Orhan “Sayın Vali’m, Komutanlarım, Değerli Milletvekili Arkadaşlarım ve muhtarlarımızdan sivil toplum kuruluşları üyelerine kadar halkın her kesiminden burada bulunan kıymetli dostlar hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Arkadaşlarım söylenecek bütün resmi ve gayri resmi sözleri söylediler. Açıkçası son konuşmacı olmanın da zor olduğunu söyleyebilirim. Değerli dostlar hakikaten bu makam, bu mevki, bu sıfat hiçbir şekilde kimse tarafından sonsuza dek taşınamaz. Ancak bu süre içerisinde kalıcı olarak bırakacağımız tek şey yaptıklarımız kazancımız da alacağımız dualardır. Yıllarca devletin sürgün ili olarak düşündüğü Van Şehri Valilerin günlerini saydığı illerdendi. Fakat bugün biz Van’dan bir gözde merkeze Vali gönderiyoruz. Bugün bizim Vali’mizin yüzünden ‘Benim daha bu memlekete yapacak çok şeyim vardı.’ İfadesi okunuyordu. Böyle bir Vali yolluyoruz Van’dan. Devlet ne günlerden geçti de biz Bursa’ya vali gönderiyoruz. İşte bizi bu noktaya getiren kişidir Karaloğlu. Kıymetli dostlar masamızdayken bir muhtar kardeşimiz geldi ve Valimizin son gecesinde ‘Sizin resminizi evime astım. Gidişinize çok üzüldüm.’ dedi. Bu hiçbir insanoğluna nasip olmaz ve o muhtar Vali’mizin gidiş gününde bunu ona söylüyor. Ben burada olan olmayan bütün Van halkı adına Vali Bey’e teşekkür ediyorum. Gideceği yerde Allah utandırtmasın. Çok güzel işlere imza atacağını biliyoruz. Kendisinden tek ricamız lütfen Van’ı orada unutmayın Van’da sizi unutmayacak. Bu işe yüreğini koyan Vali’mize hüzün içinde hoşçakalın diyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı.


Ömer Toktaş-Eda Aslan/ŞEHRİVAN

 

 

 

Editör: TE Bilisim