ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - Zabıta Daire Başkanlığı Van’da dokunulmayan sorunlara dokundu. Cadde ve kaldırım işgali ile başlayan çalışmalar, yıllardır müdahale edilmeyen seyyar sorunu ile devam etti. Osman Sevinç başkanlığındaki Büyükşehir ekipleri en kritik müdahaleyi de dilencilik ile yaptı. Van’da geçtiğimiz haftalara kadar dilencilerden yürünmeyen yollar ve ışıklarda dilencilik bitme noktasına geldi.

 

Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire başkanlığı son bir kaç ayda kentin kangren haline gelmiş önemli sorunlarına dokundu. Merkez ilçe belediyelerinin de dahil olduğu süreçte kentin kaldırım işgali, caddelerin seyyarlardan arındırılması gibi önemli işlere imza atan Zabıta Daire başkanlığı geçtiğimiz hafta yine radikal adımlar attı. Bu anlamda kentin kanayan yarası olan dilencilik ile ilgili de yapılan aralıksız çalışmalar sonuç verdi. Van bir kaç ay önce dilencilerden yürüyemez hale geldiği bir çok noktada dilencilerden kurtulurken kentte insanların vicdanlarını sömüren ve çoğu örgütlü çalışan isimlerin bitirilmesinde sona gelinde. Özellikle de Suriyeliler ve kendisini Suriyeli gibi gösterip duyguları sömüren isimlerle ilgili ciddi mücadele veren Zabıta Daire başkanlığı’nın mücadalesi Vali Murat Zorluoğlu’ndan da tam destek aldı. Zorluoğlu, geçtiğimiz günlerde paylaştığı mesajında: “Farkında mısınız? Büyükşehir Zabıtamız, hayırsever insanlarımızın duygularını istismar eden dilencileri caddelerimizden, sokaklarımızdan, cami önlerinden temizledi. Kocaman bir teşekkürü hakettiler...” dedi. Tüm bu çalışmaların başında bulunan ve uzun yılların tecrübesi ile göreve başlayan Zabıta Daire Başkanı Osman Sevinç de yapılan çalışmaları Şehrivan ile paylaştı.

 

DİLENCİLİĞİ BİTİRİYORLAR!

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında kentte dilencilik yapan ya da dillendirilmek zorunda kalanlar için önemli adımlar atılıyor. Göreve geldiği günden itibaren Van’ın daha yaşanabilir bir şehir olması için çalışmalarını yürüten Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Osman Sevinç, seyyar ve dilenciler için önemli işler yaptı. Geçtiğimiz hafta şehrin önemli sorunların bir tanesi olan seyyar satıcılar için çalışma yapan Zabıta Daire Başkanlığı, bu kapsamda kangren hale gelmiş alanlarda seyyarları kaldırdı. Dilenciler içinde önemli işler yapan Zabıta Daire Başkanlığı, kentteki dilenci oranında ciddi manada azalma sağladı. İşte Zabıta Daire Başkanlığı’nın yaptığı çalışmalar...

 

SEVİNÇ: KOORDİNELİ ÇALIŞIYORUZ

Gazetemize açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Osman Sevinç, dilencinin sadece Van’ın değil Türkiye’nin önemli sorunu olduğunu söyledi. Sevinç, ‘’Kanunun bize verdiği yetki, kabahatler kanunun ile sınırlıdır. Bu kanunda cüzi bir miktar cezası var. Dilenciyi al aramasını yap ve dilenciyi tekrar bırak deniliyor. Ancak bizim bunların para ile kaynağını kesmemiz gerekiyor. Biz bu bağlamada Göç İdaresi, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüyle koordineli çalışıyoruz. Zabıta olarak dilenenleri bir yerde ağırlıyoruz. Bunların günlük giderlerini karşılıyoruz ve dilencilerin sokağa çıkmasını engelliyoruz’’ Diye konuştu.

 

“ÇOCUKLARIN YERİ SOKAKLAR DEĞİL”

Trafik ışıklarında ve şehir genelinde tek tük dilencinin kaldığına işaret eden Sevinç şöyle devam etti: ‘’Bunlar artık kendileri gelemeyince çocukları gönderiyor. Biz bu çocuklara da devletin şefkatini gösteriyoruz. Bunlara çeşitli hediyelere alıyoruz. Yaptıkları bu işin yanlış olduğunu, bunun yapılmaması gerektiğini anlatıyoruz. Çocukların bu iş yerine okul okuması ve meslek sahibi olması gerektiğini anlatıyoruz. Şu anda Büyükşehir Belediyesi, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve emniyet güçleriyle birlikte üçlü bir çalışma yapıyoruz.’’

 

PSİKOLOGLAR TARAFINDAN DESTEK VERİLİYOR

Çocuklar yerli olması durumunda ailelerinin tespit edildiğini ifade eden Sevinç, ‘’Yerli değilse yine aileler tespit ediliyor ve bu çocuklara psikologlar tarafından destek veriliyor. Bu işin yanlış olduğu ve topluma zarar verdiği anlatılıyor. Göç İdaresi de bunu meslek haline getirmiş, şebekelerin eline düşmüş aileler varsa, aile bütünlüğü bozulamadığı için dilendirilen çocukların ailelerine ulaşılıyor. Bu dilencilik devam ettiği takdirde Göç İdaresi tarafından bu insanlar çadır ve konteyner kentlere yerleştiriliyor.’’ İfadelerine yer verdi.

 

SEVİNÇ: DİLENCİLİK MESLEK OLMASIN

Devletin bu konuda duyarlı olduğuna işaret eden Sevinç şunları söyledi: ‘’Devletimiz gerekli desteği veriyor. Hepsinin sosyal yardımlaşmadan ihtiyaç sahibi herkes yararlandırılıyor. Fakat buradaki sıkıntı, dilencilik ne yazık ki meslek olmuş. Bizde Van Büyükşehir Belediyesi olarak koordinasyonlarımızda dilencilik meslek olmasın diyoruz. Bu kapsamda da çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda da para kaynağı olan vatandaşları bilgilendirmemiz gerekiyor. Işıklarda vermiş olduğunu 1-2 bağış karşınıza 3-5 yeni dilenci çıkaracaktır. Bir para vermediğimiz taktirde bunlar bu mesleği yapmayacaklardır.’’

 

‘’ÖNLEM ALINMAZSA YARALARA SEBEBİYET VERECEKTİR’’

Devletin gerekli sosyal yardımları yaptığını belirten Sevinç, ‘’Devletimizin ve diğer kuruluşların sosyal yardımları doyurucu seviyededir. Devletimiz bu kapsamda toprakları içinde yaşayan her ferde bakmaktadır. Bizde Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı olarak öncelikli hedefimiz asıl ihtiyaç sahiplerine ulaşmak. Çünkü sokaktaki her bir dilencilik ya da belli satışlar yapan çocuklar ileride toplumsal yaralara sebebiyet verecektir. Dilencilik meslek olması diye de var gücümüzle çalışıyoruz.’’ Dedi.

 

SEVİNÇ: GECELİ GÜNDÜZLÜ ÇALIŞIYORUZ

Çalışan ekipler hakkında da bilgiler veren Başkan Sevinç şöyle konuştu: ‘’11 gündüz ve 11 gece olmak üzere toplamda 22 kişilik bir dilenci ekibimiz var. Geceli gündüzlü çalışmalarımızı yapıyoruz. Dilenci ağırlama merkezimiz var. Dilencileri orada ağırlıyoruz. Belediyemizin aş evinden bu insanlar için yemek desteği de veriyoruz. Bu çalışmalarımızı tüm kent muhataplarıyla birlikte devam ettireceğiz. Hep birlikte bu soruna çözüm bulacağız.’’

 

YÜZDE 90 CİVARINDA AZALMA VAR

Dilenci sayılarındaki azalma bilgisini de veren Sevinç son olarak, “Dilenci sayılarında yüzde 90’lara varan bir azalma görülmektedir. Günlük olarak alı konulan dilenci sayısı 200’den 20-25’lere düştüğü görülmekte. Bunların çoğu da çocuk olanlardır. Üzülerek söylemem gerekir ki bunlara destek olan esnafları biliyoruz. Esnafların dışında şebeke ve çetelerin bunları dilendirdiklerini biliyoruz. Bahar ayında da Türkiye geneli dilenci çalıştayını Van’ımızda yapacağız. Bu anlamda bütün büyükşehirleri de burada ağırlayacağız.” Şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim