Ak Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci, genel seçimlere kısa bir süre kalan seçim güvenliği, çözüm süreci, Van’daki vergi borçlarının silinmesi, yapılandırmalar ve kentsel dönüşüme dair birçok konuyu Şehrivan’a değerlendirdi. Kentsel dönüşümle ilgili girişimlerinin olumlu sonuçlandığını belirterek müjdeyi Şehrivan aracılığı ile paylaşan Çiftci, vergi terkini ve Van’ın diğer sorunları ile ilgili çalışmalarda da çalmadıkları kapı bırakmadıklarını belirterek, buna rağmen bazı kesimlerin bu konuya çok popülist ve siyasi yaklaştığını belirtti. Van milletvekillerinin bu dönem yaptıklarının görmezden gelinmesine de sitem eden Çiftci; “Yapılan şeyler sizin değildir, ya hükümetindir ya Vali’nindir. Ama yapılmayan bir şey varsa milletvekilinindir. Bu yaklaşım doğru değil.” Dedi.

Van’da 2011 depremlerinde ağır hasar görmesi üzerine AFAD tarafından incelenerek yıkım kararı verilen site ve bina sahiplerinin yaşadığı kentsel dönüşüm mağduriyeti nihayet son buluyor. Konu ile ilgili çalışmaların sona geldiğini ve Van’a özel düzenleme ile binası depremden sonra yıkılan vatandaşların da kentsel dönüşümden faydalanacağını müjdesini veren Fatih Çiftçi, bunun için meclisten Van’a özel bir düzenleme çıkacağını belirtti.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK GEÇİT VERMEMİŞTİ!

Bilindiği gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çıkarılan genelge ile deprem sonrası AFAD tarafından yıkım kararı verilen ancak yıkılmayarak ayakta duran ağır hasarlı binalar kentsel dönüşüm kapsamına alınırken ağır hasarlı ve risk taşıyan binalarını yıkan vatandaşların kentsel dönüşümden yararlanma talepleri ise reddetmişti. Fakat Milletvekili Çiftçi yapılan girişimlerin netice verdiğini ve mecliste çıkarılacak özel bir kanun düzenlemesi ile binası yıkılan vatandaşların da kentsel dönüşümden faydalanacağını müjdeledi.

ÇİFTCİ’NİN ÇABALARI SONUÇ VERDİ!

Düzenlemenin kısa bir süre sonra hayata geçirileceğini belirten Çiftçi, konu ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı; “Kentsel dönüşüm ile ilgili olarak biz çalışmaları yaptık, görüşmeleri de sürdürüyoruz. Şimdi daha önce zaten bakanlıktan çıkan bir çalışma vardı. Ama depremden sonra binaları ayakta kalan insanlar bundan faydalanabilirken, AFAD’ın binasını yıktığı vatandaşlar faydalanamıyordu. Bunun için de biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile çalışma başlattık. Bunun hukuken uygun olmadığını söylediler ama girişimleri devam ettirdik. En son mecliste bir kanun gelecek ve orada sadece Van depremine özel bir kanun ile bu iş de nihayete erdirilecek. Ve depremde AFAD tarafından yıkılan binalar da kentsel dönüşümden faydalanmış olacak.”

VERGİ TERKİNİ SÖYLEMLERİ ‘POPÜLİST’ VE SİYASİ!

Öte yandan vergi terkini ve Van’daki diğer çalışmalarla ilgili konulara da değinen Fatih Çiftci depremden bu yana Van adına bir çok girişimde bulunduklarını bu anlamda Başbakan ve bakanlıklar anlamında çalmadık kapı bırakmadıklarını belirtti. Buna rağmen hayata geçmeyen vergi terkini konusundaki tartışmaların sürmesinin doğru olmadığını belirten Çiftci bu süreçteki açıklamaları ve ifadeleri çok popülist ve siyasi bulduğunu belirtti. Bu konuda Van’daki STK’ları da bir çok ilgili bakan ve bakanlık ile görüştürdüklerinin altını çizen Çiftci; “Gerekli tüm girişimleri yaptık ama bakanlığın tavrı net. Buna rağmen oluşan beklentileri sık sık Ankara’ya taşıyoruz ama bu konuda bazı kesimlerin yaklaşımları ve tavırları doğru değil.” Dedi.

SİTEMLİ SÖZLER…

Sadece vergi terkini değil diğer tüm konularda Van adına üst düzey çaba vermelerine rağmen bunların görmezden gelinmesinin doğru olmadığına değinen, Çiftçi konu ile ilgili açıklamalarında şu ifadelere yer verdi; “Biz Van’ın temel sorunlarını her platformda hükümete taşıdık. Belki biz kendimizi yeterince ifade etmekti, belki toplum yeterince kabul etmedi, belki siyasi atmosfer ve teşkilatlanma buna hazır değildi ama biz bu anlamda Van adına önemli şeyler yaptık. Hele hele ilde şöyle bir izlenim var: Yapılan şeyler sizin değildir, ya hükümetindir ya Vali’nindir. Ama yapılmayan bir şey varsa milletvekilinindir. Oysa bu anlamda kente gelen her şey bir emeğin sonucudur. Bu anlamda kente gelen tüm yatırımları bir bir takip ederek biz ortak çalışmalarla kente getirdik.”

“EMSAL UYGULAMA YOK”

“Vergi terkini ile ilgili bırakın emsali bununla ilgili tek bir uygulama bile yok. Üstelik biz kentin önde gelen bileşenleri maliye bakanlığına da götürdük. Bakan bey de şunu dedi: Bir esnafın borcunun tahakkuk etmesi için gelir elde etmesi lazım. Zarar ediyorsa zaten biz bir şey istemiyoruz. Ama kar ediyorsa ödeyecek. Şimdi diyorlar ki Kocaeli depremi için bir düzenleme var. Düzenlemeyi çıkardık baktık. Şöyle deniliyor: Mal varlığının yüzde 10’ununu deprem nedeniyle kaybedenler. Van’da bu var mı? Yok. Bugüne kadar da alınmamış. Biz Van’ın kentsel dönüşümünden, sicil affına kadar birçok şeyi götürdük, bunun için çaba da verdik. Hatta en son Afyon kampında yine kalktım dile getirdim. Maliye bakanına bununla ilgili beklentiye de ilettim. Yani olmayacağı konusundaki söylemlere rağmen ısrarla beklentileri iletmeye devam ediyor.

“AÇIKLAMALAR SİYASET KOKUYOR!”

“Bunu üstelik bu konuyu Başbakan’a da götürdük, bakanlıklara da götürdük. Olabilecekler noktasında her şey yapıldı. Bence de bu popülizmden başka bir şey değildir. Bu konuda herkes üzerine düşeni yaptı. Ki ödeme ve yapılandırma anlamında da her şey yapıldı. Bununla ilgili yapılandırmalar da yapıldı. Ha bunun için tekrar gidilir ve mücbir sebep ortadan kalmadığı için bir kez daha uzatılabilir. Ama bu esnafımızın karına mı olur zararına mı olur bilemeyiz? Çünkü yaklaşık 4 yıldır biriken bir borç var. Daha fazla biriktirmek de doğru değil kanaatimce. Çünkü deprem sonrasında birçok iyileştirme yapıldı ve öyle ya da böyle 6 milyar gibi bir para harcandı. Ama şu ana kadar bu yapılanlar karşılığında Van’da bir kuruş para çıkmış değil. Halen vergi ve SGK borçları da ertelenmiş durumda ve henüz hiçbir ödeme yapılmış bile değil. Ama birileri çok popülist bir şekilde sürekli Van’dan paralar çıkacak, şunlar olacak, bunlar olacak gibi yaklaşımlar sergiledi. Bunca emek varken hala konuyu farklı şekilde dile getirmek doğru değil. Son zamanlarda bu yönde yapılan açıklamalar biraz da siyaset kokuyor.”

ÇİFCİ: NEVRUZ MİLAT OLACAK!

Son olarak yaklaşan seçimler, seçim güvenliği ve çözüm sürecine dair önemli değerlendirmelerde bulunan Çiftci, bu anlamda seçime kadar süreç ile ilgili önemli gelişmeler yaşanacağını ve kısa sürede sürecin nihayete ereceğini belirtti. Seçim öncesi önemli açıklamaların yapılacağını de belirten Çiftci, Newroz’un da önemli bir süreç olacağına dikkat çekti.

Çözüm süreci ile birlikte bölgede ciddi bir rahatlama olmasına rağmen Kobanî olayları ile birlikte de müdahele edilmesi gereken bir sürecin oluştuğunu belirten Çiftci, bu noktada tüm olumsuzluklara rağmen sürecin nihayete ermeye çok yakın olduğuna vurgu yaptı. Çiftci; “Çözüm süreci ile birlikte bölgede önemli bir rahatlama oldu. Çözüm süreci aynı zamanda riskli bir süreç olmasına rağmen cumhurbaşkanımızın ve Ak Parti hükümetinin kararlı ve net tavrıyla çok da iyi bir aşamaya geldi. Şu anda en üst seviyeye ulaşan bir süreç var. AK Parti bugüne kadar biliyorsunuz hiçbir konuda sorun ve sıkıntıları görmezden de gelmemiştir. Bunların da bir bir üzerine gitmiştir. Bunların en önemlisi de Kürt sorunudur. Bu iradenin sekteye uğraması için büyük provokasyonlar yapıldı, büyük şeyler yapıldı. Ardından Kobanî olayları bahane edilip Doğu’da özellikle Van ve Erciş’te yaşanan olaylar ile en üst seviyeye çıktı. Bu olaylarda amaç gelinen noktaya zarar vermekti. Ama biz bu sağduyuyu bozulmasın diye yine devreye girildi.”

“SÜRECİ ŞIMARIKÇA KULLANDILAR!”

“Bu sürecin başlamasından sonra AK Parti’nin bugüne kadar getirmiş olduğu demokratikleşme adımlarını ve özgürlük ortamını BDP veya PKK sürekli olarak kendi lehine genişletmeye, Ak Parti’ye ve hiçbir siyasi partiye hiçbir hak tanımama anlamında tam bir ‘Baas’ rejimi gerçekleştirdi. Hatta insanların sandığa iradesini yansıtmasını bile engelledi. Bu özellikle 2009’dan sonra bir PKK tarafından başlatıldı adım adım geldi son seçimde de en yüksek seviyeye geldi. Bunun da nedeni Ak Parti’nin getirdiği bu barış ortamını çok hoyratça ve şımarıkça kullandılar. Bu huzur ve güven ortamı onları rahatsız etti. Her kesimi baskı altına aldılar. Nihayetinde bunun böyle gitmeyeceği Kobanî olayları sonrasında görüldü. Hükümet de karar aldı ve burada haraç toplama, vergi toplama, yargılama yapılma gibi olaylara geçit vermeyeceğini net bir şekilde ortaya koydu. Çünkü bu olaylar patlak verene kadar bölgede bazı kesimlerin de tepkileri ve sitemleri olmuştu. Çözüm adına yapılan reformları hoş bulsa da kamu düzeni ile ilgili sıkıntılar eksik kalmıştı. 6-8 Kobanî olayları sonrası çıkarılan İç Güvenlik Paketi de bu noktada geri adım artırdı.”

“NEVRUZ MİLAT OLACAK”

“Ama seçimde yine sıkıntılar baş gösterecek. Haliyle seçimde burada güvenliğin mutlaka tesis edilmesi gerekiyor. Bu ortama sağlamak lazım. Maalesef bölgede bir yapı oluşturuldu ama ben hükümetin buna izin vereceğini sanmıyorum. İnşallah seçime kadar silahların gölgesinde girilmeyen bir seçim de olacaktır. Böyle olunca da olayın rengi bir anda değişecektir. Nihayetinde çözüm süreci ile birlikte Bu işin çok önemli bir kısmı aşıldı şu anda. Önemli olan bu empatiyi sağlamaktı ve bu uzlaşıyı getirebilmekti. Düne kadar bu Türkiye’de tartışılmazken bu Doğu’da ve Batı’da çok iyi bir şekilde tesis edildi. İnsanlar bu sorun ile yüzleşti. Bunun yanı sıra yapılan reformlarla da çözüm süreci yasası çıkarıldı. Çözüm süreci net bir yol haritası çiziyor. Bunun için adım adım süreçte öncelikle örgüt mensuplarının ülke dışına çıkması, ülke adına görüşme yapacak kamu görevlilerinin durumu, silahsızlaşma sonrası bu insanların Türkiye kazandırılması gibi yasayı belirleyen küçük ama çerçeve adımlar var. Bugüne kadar atılan adımlarla da eşik aşılmıştır. Bence bu Nevruz’da çok net ve olumlu mesajlar gelecektir. Bu seçime kadar da belli paketler açıklanacak ve seçim öncesi bitmesi yüksek olmakla birlikte en geç hemen seçim sonrasında bu süreç nihayete sona erecektir. Bu süreçte PKK, DBP veya bazı kesimler çok şımarık ve hoyratça tavırlar içerisine girip bölgede psikolojik bir üstünlük de yarattılar. Ama bu süreci yaratan, bu iradeyi ve riski alan bir AK Parti var. İşte bu yüzden bu süreç eninde sonunda nihayete erdirilecek. Buna inancımız tam.”


ÖMER AYTAÇ AYKAÇ - ŞEHRİVAN ÖZEL

Editör: TE Bilisim