Van Valiliği tarafından Bahçesaray İlçesi'nde bu yıl 4'üncüsü düzenlenen 'FeqiyeTeyran Festivali'ne katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kürtçe başladığı konuşmasında "Türkiye çözüm süreciyle kendi 80 yıllık sorununu kendi iradesiyle çözme kabiliyetini ortaya koymuşsa bu Türkiye'de 75 milyon insanın barış içinde yaşamasıyla ilgili önemli bir çalışmadır. Şükür bu topraklarda insanlar kim varsa, hepsi birlikte gelecek için, umut sevgi kardeşlik türküleri söyleyebiliyor" dedi.

 

Van Valilik tarafından 1590- 1660 yılları arasında yaşayan, asıl adı Muhamed olan Osmanlı Kürt şair, masal ve destan yazarı FeqiyeTeyran adına bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Kültür Festivali'ne ilgi büyük oldu. Festivale, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Van Valisi Münir Karaloğlu, AK Parti Van Milletvekilleri Burhan Kayatürk, Mustafa Bilici, Gülşen Orhan, Fatih Çiftçi, Irak'taki Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisi Sözcüsü Azad Cundiyani, AK Parti eski milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat ve birçok kişi katıldı.

 

“KÜRDİSTAN HÜKÜMETİ OLARAK BARIŞA DESTEK VERİYORUZ”

 

Festivalde Kürtçe konuşan Cundiyani, 'Kürdistan' olarak söz ettiği Kuzey Irak'tan selam getirdiğini belirterek, "İki kez iftihar ediyorum. Annem Bahçesaray halkındandır. İkinci iftiharım Kürt şairin festivalinde bulunmamdır" diye konuştu. Bu festivalin çok önemli bir değeri olduğun belirten Cundiyani, bu yıl bu festivalin dördüncüsünün düzenlendiğini fakat bundan 20 yıl önce kimsenin bunu yapmaya cesaretinin olmadığını belirterek şöyle konuştu:"Bizim şu anda gördüğümüz Türkiye Devleti'nin yeni siyasi anlayışıdır ki biz bunu canı gönülden destekliyoruz. Bu gösteriyor ki hepimiz bir birimizin kardeşiyiz. Hepimiz varız. Kürt, Türk, Arap, Fars herkes var. Çok mutluyum ki festivalde bakan, milletvekilleri var. Bundan şu anlaşılıyor ki artık bir barış ortamındayız ve bunu daha ileriye götürülmesi konusunda çalışmalar var. Barış siyasetine Kürdistan hükümeti olarak destek veriyoruz. Diyoruz ki; Helal olsun sana sen devam et biz her zaman senin yanında olacağız. İnşallah birkaç yıl içinde Irak Kürdistanı'ndan herhangi birinin başka bir yere gidip gelmesinde vize almasına gerek kalmayacak."

 

"SİLAH SESLERİ YERİNE DEĞERLERİMİZİN ŞİİRLERİNİN SESLERİ"

 

AK Parti Van Milletvekili ve aynı zamanda Bahçesaraylı olan Gülşen Orhan, bu memlekette yaşadığını fakat böyle bir değerin burada yattığından yıllarca habersiz olduğunu söyledi. Bugün FeqiyeTeyran bilgeliğinin ve şiirlerinin okunduğuna değinen Orhan, "Memleketimizdeki bütün kamu kurumlarımız bu kültürü sahiplendik ve tanıtmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bizler kolay gelmedik bu güne. Önümüzde ne kadar engel varsa, bunları kültürle sanatla güzellikle bertaraf edeceğiz. Ülkemizde silah seslerinin yarine, değerlerimizin şiirlerinin sesleri olacak. Allah barışı memleketimizden gönlümüzden eksik etmesin" dedi.

 

GEÇEN YIL VALİ OKUMUŞTU BU YIL BAKAN

 

Bakan Eker ise konuşmasına Feqîyê Teyran'ın 'Ey Dilberê' şiirini Kürtçe okuyarak başladı. Katılımcıları Kürtçe selamlayan Bakan Eker, "Türkiye çözüm süreciyle kendi 80 yıllık sorununu kendi iradesiyle çözüm kabiliyetini ortaya koymuşsa bu Türkiye'de 75 Milyon insanın barış içinde yaşamasıyla ilgili önemli bir çalışmadır. Şükür bu topraklarda insanlar kim varsa hapsi birlikte gelecek için umut sevgi kardeşlik türküleri söyleyebiliyor. FeqiyeTeyran tabiat aşığıdır. Aynı zamanda Kürtçe'de medrese öğrencisidir. Asıl adının Muhammed olduğu aslında bir soylu bir mir olduğu söylendi. Ama o bütün bu vasıfların unvanların dışında kendini bir öğrenci olarak adlandırmış ama hikmeti ve bilgiyi tabiattan ve tabiattaki varlıkların sırrına erişmekle bilgiyi oradan almaya adamış bir mütefekkirdir. Buradan akan su onun çağıltısına, onun ağzı olmadan dili olmadan çağlamasına onun kimi zikrettiğine onun varlık bilincisine hissetmesine övgüler dizmiştir. Taibbatla bu kadar hemhal olmuş bir taibat aşığıdır aynı zamanda" diye konuştu.

 

BARIŞ GÜVERCİNLERİ UÇURULDU

 

Yunus Emre'nin, Ahmedi Hani'nin, Fuzuli'nin sedasıyla Fekiye Teyran'ın sedasının aynı olduğunu belirten Van Valisi Münir Karaloğlu ise, bunu tüm Türkiye'ye ve tüm insanlığa yaymak için bu festivali düzenlediklerini açıkladı. Her yıl festivaldeki coşkunun daha da arttığını, insanların akın akın ilçeye gelerek festivale katıldıklarını bildiren Karaloğlu, etkinliğe katkı sunan herkese teşekkür etti. Yapılan konuşmaların ardından Bakan Eker ve beraberindekiler kurulan standları gezdikten sonra FeqiyeTeyran'ın mezarını ziyaret etti. Van Müftüsü Nimetullah Arvas tarafından okunan dua ardından Teyran'ın yaşadığı belirtilen ve restore edilen Feqiye Teyran Mescid'ni ziyaret etti. Ellerindeki güvercinleri de burada uçuran Bakan Eker ve beraberindekiler daha sonra YİBO'da verilen yemeğe katıldı. Yemek yarışması, konser, rafting ve satranç yarışmalarıyla devam eden festival 2’inci gün ise Feqiyê Teyran sempozyumu ve diğer etkinliklerle devam etti.


Orhan AŞAN-Şehrivan

Editör: TE Bilisim