ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ- Feqîyê Teyran Kültür Sanat Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği çatısı altında kurulan ‘Van Kültür Evi’ kapılarını açtı.

Feqîyê Teyran Kültür Sanat Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği çatısı altında kurulan ‘Van Kültür Evi’ Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’in katılımıyla açılışı geçekleştirildi. Kültür Evi’nin açılışında kent yöresine ait türküler seslendirilirken, çocuklardan oluşan halk oyunları folklor ekibi gösteri yaptı. Ayrıca açılışta vatandaşlara bölgeye ait yöresel tatlar ikram edildi. Kentteki kültürü yaşatma ve gelecek nesillere aktarmak adına kurulan kültür evi açılışında kurdeleye kesimini yapan Vali Bilmez, burada bir açıklama yaptı.

BİLMEZ: KÜLTÜR EVİ, VAN’A VE BÖLGEYE HAYIRLI OLSUN

Bilmez, burada yaptığı açıklamada kültür evinin kardeşliğe ve bölge kültürünün yaşatılması adına vesile olmasını ve hayırlı olmasını diledi. Bilmez, “Feqîyê Teyran Kültür Derneği, bölgenin kültürünü yaşatmak adına kültür evi açtı. Feqîyê Teyran 15-16 yüzyılda bölgede yaşamış bir tasarruf ve halk şairiydi. Aynı zamanda da iyi bir romancı olduğunu ve Kürtçeyi çok güzel, sade kullanabilen devrin en iyi şair ve yazarlarındandı. Feqîyê Teyran, savunduğu fikirlerle insanların birliğini, beraberliğini ve kardeşliğini savunmuştur. İnsanlarla sadece uğraşmamış su ile de konuşmuş ve konuşturmuştur, kuşlarla da konuşmuştur. Dolaysıyla bu bölgede yaşayan bütün canlılarla irtibat kurmuş bir erenimiz bir ozanımızdır. Van’ın kültüründe Feqîyê Teyran ve Fehim Arvasi gibi bizleri birleştiren değerlerimiz hep olmuş, bundan sonrada hep olacaktır. Van hep çevresine ışık saçmıştır, hem ilmi anlamda hem de kültürel anlamda ve sosyal-kültürel anlamda bundan sonrada ışığı yaymaya devam edecektir. Kültür evimizin de birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize ve bölge kültürünün yaşatılmasına vesile olmasını diliyorum. Emeği geçenleri kutluyorum” diye belirtti.

TAKIS: İLİMİZE VE BÖLGEMİZE HAYIRLI OLSUN

Feqîyê Teyran Kültür Sanat Yardımlaşma ve Dayanışma Dernek Başkanı Muammer Takıs, açılışta yaptığı açıklamada ise, açılışta kendilerini yalnız bırakmayan herkese teşekkür ederek şu ifadeleri kullandı: “Feqîyê Teyran Derneği olarak bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz kültür evimizin kapılarını açtık. Kültür evimizde yöremizin kültürel değerlerini yaşatma ve gelecek nesillere aktarma adına böyle bir girişimde bulunduk. Kültür evimizde bulunan hocalar tamamen gönüllük esasına göre öğrencilere ders verecektir. Amacımız burada ilimizin kültürünü yaşatmak, gelecek nesillere aktarmaktır. Burada kendi kültürümüzü bir nevi tekrardan kazanmaktır. Kültür evimizde hafta bir Van kahvaltısı düzenleyeceğiz. Ayrıca yöresel yemeklerimizin tattırmak ve tanıtmak amacıyla hafta bir defa olmak üzere insanlara tattıracağız. Hafta da üç defa olmak üzere canlı müzik yapacağız. Herkes gelip kültür evimize kayıt yaptırabilirler. Enstrüman kursu ve çeşitli kurslarımızda olacaktır. İlimize ve bölgemize hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

Açılışa, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, STK Başkanları, İş Adamları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Editör: TE Bilisim