Uzun yıllar Kapıköy'ün açılması için büyük çaba veren isimlerden biri olan ve halen Türkiye-İran İş Konseyi Başkan Yardımcılığı görevini yürüten işadamı Ayhan Fidan, Kapıköy'de başlayan modernizasyon çalışmalarının önemine vurgu yaparak; "Kapıköy Van'ın geleceğini belirleyecek en önemli adımdı. Bu başlangıç Van ekonomisinin de geleceğini belirleyecek." dedi.

 

Türkiye-İran İş Konseyi Başkan Yardımcısı Ayhan Fidan, yaptığı bir açıklama ile Kapıköy'deki modernizasyon çalışmasının başlamasını değerlendirdi. Bu adımın Van adına tarihi olduğunu vurgulayan Fidan, bu çalışmanın başlamasında emek veren herkese teşekkür ederken, açıklamasıda Kapıköy'ün öneminin bir kez daha altını çizdi.

 

"YOL DA BİTİYOR KAPIKÖY DE!"

Fidan açıklamasında; "Geçtiğimiz haftalarda başlayan Kapıköy'ün modernizasyon çalışması hiç şüphesiz hepimizde büyük bir heyecan ve umut vadeden bir adım oldu. Yıllardır mücadelesi verilen Kapıköy'ün fiili olarak işlemesindeki ilk adım hiç şüphesiz buranın modern bir görünüme kavuşmasıydı. Son zamanlarda gerek hükümetimiz gerkse de diğer alanlarda yürütülen çalışmalarla önü açılan Kapıköy bu modernizasyon ile Van'a katkı sunacak bir hale gelecek. Bilindiği gibi yıllardır sınır kapımızın açılması önünde en büyük engel olan yol sorunu hükümetimizin İran'a sunduğu nakit kredi ile halledilmiş ve Kapıköy'ün transit geçişlere ve ithalat-ihracata açılması önündeki bahaneler de yok edilmişti. Bir taraftan yol çalışmaları devam eden Kapıköy'de bu modernizasyon ile bu kapı Van'ın ekonomisini belirleyici konumun ötesine geçip bölgeye hitap edecek bir yapıya kavuşacaktır." dedi.

 

VAN 2023'E BÜYÜ KATKI SUNACAK

Kapıköy'ün ithalat ihracata açılmasıyla birlikte kentin durağan yapısındaki ekonomisinin bir anda canlanacağını ve yıllak 50-60 milyonu geçmeyen ihracat rakamlarının zirveye çıkacağının altını çizen Fidan: "Bir dönemler bu halkın geçim kaynağının önemli kısmını oluşturan Kapıköy hiç şüphesiz bu süreçten sonra daha büyük bir önem arzediyor. Kapıköy artık sadece bavul ticaretinin yapıldığı küçük çaplı bir kapı değil Türkiye'nin Ortadoğu'ya, Asya'ya ve diğer önemli bölgelere açılan en önemli kapısı haline gelecektir. Hele de transite açılması ve modern bir görünüm hal almasının ardından işleyişi değişecek ve bu kentin insanlarını gerçek ihracatçı yapacak bu Kapıköy ile Türkiye'nin 2023 ekonomi hedefi de bundan en büyük katkıyı görecektir. 2023 için 500 milyar dolar hedef koyan Türkiye'nin Kapıköy ile birlikte bu hedefini inşallah Van dolduracak ve bu anlamda belirleyici kentlerden biri olacaktır." dedi.

 

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR

Son olarak yıllardır mücadelesi verilen bu modernizasyonun emektarlarına teşekkür eden Fidan; "Biz gerek görev aldığımız dönemlerde Van TSO yönetimi olarak, gerek siyasi görevlerde bulunduğumuz dönemlerde hükümet nezdindeki girişimlerle gerekse de son yıllarda yeraldığımız Türkiye-İran İş Konseyi Başkan Yardımcılığı ile Kapıköy için her platformda gerekli girişim ve baskıları uyguladık. Bu kapı için yıllardan bu yana nice önemli insanlar çok önemli girişimlerde bulundu. Son zamanlarda iki ülke arasındaki girişimlerle birlikte Kapıköy'ün önündeki engeller bir bir kalkmaya başladı. Özellikle Ekonomi Bakanlığı ve Gümrük Ticaret Bakanlığı nezdinde önemli temaslarda bulunurken bu heyetlerle birlikte İran'da önemli işbirlikleri görüşüldü. Bu yapılırken bir taraftan da TOBB'da modernizasyon için çalışmalar sürdürüldü. Bu anlamda Van için önemli bir kazanç olarak görülen bu temasların sağlanmasında emeği geçen ve görev alan herkese teşekkürü bir borç bilirim. Van'ın geleceğinin şekillenmesinde kilit rol olan Kapıköy için mücadele gösteren herkese bu kentin insanı minnettar olacaktır." dedi.

Editör: TE Bilisim