Türkiye-İran İş Konseyi Başkan Yardımcısı, Vanlı işadamı Ayhan Fidan 15 Mart – 5 Nisan 2015 tarihleri arasındaki Van Shopping Fest (Van Alışveriş Festivali)’e sahip çıkma çağrısı yaparak: “Ekonominin sıkıntılı bir süreçten geçtiği bu dönemde yabancı turist konusunda büyük bir hareketlenme sağlayacak bu festivali Van halkına katkı sunacak şekilde değerlendirmeliyiz.” Dedi.

 

İran’ı iyi bilen isimlerden birisi olan ve Türkiye-İran İş Konseyi başkan yardımcılığı görevi ile Van’ı uluslararası alanda da temsil eden İşadamı Ayhan Fidan, Van Alışveriş Festivali öncesi değerlendirmelerde bulundu. Van için İran’ın hiç bitmeyecek bir sektör olduğunun altını çizen Fidan, yıllardır değerlendirilemeyen bu ilişkinin Van Alışveriş Festivali ile sürekli kılınması gerektiğine vurgu yaptı.

 

YAKINIMZDAKİ UZAK KAVRAMI BİTMELİ

Fidan, “Yıllardır İran bizim önümüzde hep yakınımızdaki uzak olarak durdu. İran ile ciddi ticari ilişkiler kuramadık. 90’lı yıllardaki serest ticaret olayından sonra Van İran’a uzak kaldı. Ama son 12 yıldı önemli gelişmeler sağlandı. Özellikle son dönemlerde başta Cumhurbaşkanımız, başbakanımız ve ilgili bakanlarımız temasları sonuç vermeye başladı. İran ile yapılan tercihli ticaret anlaşmaları, transit geçişin yapılması anlamındaki adımlar umutları artırdı. Bu ekonomik işbirliklerinin şimdi nihayete ermesi artık çok yakın. Biz Van halkı olarak ithalat-ihracat noktasındaki en önemli kapı olan Kapıköy’ün yanında turizmde de yine İran’dan faydalanmalıyız.” Dedi.

 

VAN SHOPPING FEST BÜYÜK ADIM

Bu anlamda alışveriş festivalinin Van’a büyük katkı sunacağına değinen Fidan: “Van Alışveriş Festivali tüm Van’ın sahiplenmesi, benimsenmesi gereken bir proje. Son yıllarda İranlı turistlerin Van’ın en büyük ziyaretçileri olduğunu gördük. Van esnafının ticaretinde İranlı turistlerin etkisini gördük. Ama maalesef zaman zaman yaşanan olumsuz olaylardan dolayı tam bir Pazar yapamadık Van’ı. Tam da önyargılar kırılırken Van’da yaşanan olaylar gelişlerin önüne set çekti. Şimdi hem iki ülke arasında hem de bölgesel anlamda bir barış ve huzur ortamı sağlanmış durumda. Biz de bunu kalıcı kılarak Van’ı İranlı turistlerin hem destinasyon hem de ticaret ve alışveriş merkezi yapabiliriz. Van buna müsait yeter ki biz fırsatı gerçekten sahiplenebilelim.” Dedi.

 

ESNAFA UYARI

İranlıların Van’ı alışveriş anlamında çok önemsediklerini belirten Fidan: “İranlı turistler eskiden İstanbul, Ankara’ya alışveriş için giderken Van şimdi bu illerin yerini alabilecek noktaya geldi. Artık İranlılar Van’daki mağazalardan da tüm alışverişlerini yapıp, burada konaklıyorlar. Onların burada kalması için sebep çok. Yeterince iş yeri, mağaza, mekan ve otel var. Hatta AVM’lerle bu zirveye çıkacak. Ama bu festivalin daimi bir festival olması için esnafımızın bunu göstermesi gerekiyor. Van’ın tamamı bu noktada festivalin ruhuna uygun indirimleri yapması, bu indirimleri gerçek anlamda uygulaması, turistleri ağırlama noktasında geçmişte düşülen hatalara düşmemesi gerekiyor. Öyle bir festival havası vermeliyiz ki gelecek yıl bu festival inandırcı ve etkisi büyük bir şeklide önümüzde durabilsin. Bu konuda halktan da esnaftan da bir hassasiyet bekliyoruz.” Dedi.

 

İRAN EN BÜYÜK HAMLE OLACAK

Kapıköy ve diğer anlaşmaların yanında Van Shopping Fest’in Van’ın cazibe merkezi olmasında büyük katkı olacağını belirten Fidan, konu ile ilgili olarak: “Van artık kabuğunu kırmak için hazır. Biz hem Kapıköy’ü ticari anlamda hem de bu tür festivalleri kentin ekonomisine ve esnafına katkı sunacak şekilde daimi kılarsak kent büyük bir sıçrayış yapacak. Önümüzde 2023 için 1 milyar dolar ihracat rakamı ve daha nice büyük beklentiler duruyor. Biz bunu yapabilecek bir kentiz. Bundan sonraki süreçte kentin tüm bileşenleri bu hassasiyetle hareket etmeli ve Van’ı tüm gündem maddelerinin en üstüne koymalı. Van tüm siyasetlerden ve aykırı düşüncelerden arınarak önceliğimiz olmalı.” Dedi. 

Editör: TE Bilisim