Ayhan Fidan geçtiğimiz günlerde özel bir dosya ile yeniden Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önüne sunulan bir dosya ile gündeme gelen vergi terkini konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu. Son günlerde kamuoyunda da yeniden tartışılmaya başlanan terkinin şu an ekonomik anlamda ciddi sıkıntılar yaşayan Van esnafının krizden kurtulması için tek yol olduğunu dile getiren Fidan, “Bu terkin birilerinin değil tüm Van esnafının meselesidir.” Dedi.

Son günlerde yeniden tartışma konusu olan ve bazı kesimlerin ‘siyasi rant’ olarak bile ifade etmeye başladığı vergi terkini konusunda Vanlı işadamı Ayhan Fidan’dan da bir açıklama geldi. Van depreminden sonra biriken ve her defasında mücbir sebeplerden dolayı ertelenen vergi borçlarının silinmesi konusunda umutlar bir kez daha canlanırken Fidan, terkin konusunun kişiselleştirilmesi yerine sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Fidan açıklamasında; daha önce torba yasaya konulması için büyük çabaların harcanmasına rağmen gerçekleştirilmeyen terkin için yeni bir teklif ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’na çıkılmasından sonra yeni bir umudun oluştuğu terkin konusunda spekülasyonların çözüm getirmeyeceğini belirtti.

TÜM VAN SAHİPLENMELİ

Özellikle son günlerde terkinin siyasi rant olarak kullanıldığı yönünde başlatılan tartışmanın çözüm değil zarar getireceğinin altını çizen Ayhan Fidan; “Bilindiği gibi depremden sonraki süreçte büyüğü, küçüğü ile Van’ın tüm esnafı zarar gördü. Deprem sonrası sürecin bitmesiyle birlikte de Van o yıkımın ekonomik krizini daha yeni yeni hissetmeye başladı. Özellikle 2014 yılında esnaf ve yatırımcı büyük zararlar gördü. Kentin esnafı ve tüccarı geçtiğimiz yılı büyük bir kriz ile mücadele vererek götürdü. Özellikle 6-8 Ekim’deki olaylar ve bayram ve İranlı turistlerin Van’da çok olduğu dönemlerde çıkan olaylar da ha keza esnafı derinden yaralamıştır. Hatta otellerin tam dolu olduğu zamanlarda çıkan olaylar neticesinde oteller bir günde hemen boşalmıştır. Buna rağmen büyük kriz içinde Van esnafı yine 2014 yılını İranlı turistlerin sırtında götürmüştü. Ekonomi döngüsü İran iken bu olaylar da kente bir o kadar zarar vermiştir.”

“KRİZE BATMAMAK İÇİN MÜDAHALE ŞART”

“Tüm bu krizlere rağmen ayakta kalan esnafın bundan sonra Van’da ayakta durması için de bu ödemelerin yapılması yerine esnafa bir can suyu olacak bu adımın atılması gerekiyor. Halihazırda ayakta durmaya çalışan Van esnaf ve tüccarı bu vergilerin istenmesi halinde büyük bir yıkım yaşayacak ve kriz bundan sonra bir çok işletmenin kapanması sürecini beraberinde getirecektir. Bu yüzden kentin güçlü STK ve meslek kuruluşları tarafından ısrarla dile getirilen bu terkin meselesi kesinlikle siyasi rant olarak görülmemelidir. Bilinmelidir ki sadece bazı kesimler değil tek tek bu memleketin tüm esnaf, tüccar, yatırımcı ve işadamı bu terkinden medet umar hale gelmiştir. Bu terkinin gerçekleşmesi Van’ın ekonomik bunalımdan kurtulmasının ilk adımı olacaktır.”

MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI

Vergi terkini hususunun sahiplenilmesi konusuna da vurgu yapan Fidan; “Van’ın 2015 yılında beklenen toparlanmayı sağlaması ve Ortadoğu’daki gelişmeleri de göz önüne aldığımızda cazibe merkezi olması için bu terkin şart. Zira bunu bir veya birkaç kişi değil tüm Van sahiplenmeli. Terkinin sahiplenmesinin ne siyasi ne de idari anlamda bir tarafı olmayacağı gibi bundan sonra da malzeme edilmesi ve bu konuda şimdiye kadar ciddi çabalar veren Van TSO gibi kurumların çabaları da hiçe sayılmamalıdır. Halihazırda konu siyasi zeminlerde tartışılmadığı gibi bundan sonra da kentin farklı partilere mensup 8 milletvekili tarafından ısrarla dile getirilmeli ve 2015 seçimleri öncesinde Van’a bir müjde olarak sunulmalıdır. Zira depremden sonra büyük yatırımların ve yardımların esirgenmediği Van’da depremin yaralarının sarılması anlamındaki tek eksik olan vergi terkini hususunun yapılması halinde Van da geleceği daha güçlü bakan ve bölgenin kalkınmasında lokomotif görevi gören yapısını da devam ettirecektir. İşte bu yüzden gerek bu konuyu en çok gündeme taşıyan Van TSO ve başkan Necdet Takva ve kentin bu konuda duyarlı davranan diğer bileşenleri her yönüyle desteklenmeli ve bu konunun siyasi bir yanının bulunmadığı göz önünde bulundurularak konuya biraz daha duyarlı davranılmalıdır.”

VERGİ’YE ALTERNATİF ÇÖZÜM OLUR MU?

Öte yandan daha önce Maliye Bakanlığı ile yapılan temaslarda Van’da yapılması halinde emsal olacağı için soğuk bakıldığı belirtilen vergi terkini konusunda farklı tartışmalar da devam ediyor. Marmara depreminde de aynı uygulamanın gerçekleştirildiği ve Van için uygulanabileceği konuşulurken Fidan, emsallerin olmaması halinde alternatif çözüm öneri yolunun da açık olması gerektiğini önerdi. Fidan; “Şu anda Van’ın ekonomik anlamda ihtiyaç duyduğu en sihirli hamle vergi terkinidir. Bu adım hiç şüphesiz en önemli destek ve adım olacaktır. Fakat terkinin emsaller oluşmaması halinde bile Van için özel bir plan çizilmesi gerekiyor. Örneğin bu borçlar katiyen silinmeyecekse bile alternatif yollarla çözülebilir. Örneğin şu anda bu borçları ödeme imkânı olmayan Van esnafı ve yatırımcısı için 2 yılı ödemesiz 5 yıl faizsiz taksitlendirme gibi yollara gidilebilir. Bu oluşturulabilecek seçeneklerden sadece birisi. Bunun gibi önemli dosyalarla da Van adına olumlu girişimler yapılabilir.” Şeklinde konuştu.

VAN TSO ÖNCÜLÜĞÜNDE ÜST ÇATI!

Son olarak bu girişimlerin neticelenmesi için bir üst çatı kurulması konusunda Van’daki STK, meslek kuruluşları, esnaflar ve kentin dinamikleri ile birlikte hareket edilmesi vurgusu yapan Fidan, “Van TSO öncülüğünde kurulacak çatı komisyon ile tek bir elden girişimde bulunulabilir. Biz girişimleri sağlam temellerde yapalım. Yoksa birileri çıkıp ya olayı siyasi ranta ya da bireysel çıkarlara bağlıyor. ‘Ben yaptım oldu’ şeklinde bir tartışma da vergi terkini için çok sesli olmama sıkıntısı da bu şeklide çözülmüş olacaktır. Bu konuda Van ortak çatının girişimleri ve güçlü temasları ile siyasetçilerin ve kent dinamiklerinin katkısı ile Haziran ayındaki son erteleme tarihinin bitmesi öncesinde bunu çözmüş olacaktır. Van’ın kurtuluşu ancak bu şekilde olacaktır. Zira aksi takdirde 2014’te başlayan büyük kriz büyüyerek devam edecektir.”


ÖMER AYTAÇ AYKAÇ-ŞEHRİVAN ÖZEL

Editör: TE Bilisim