Van’ın başarılı iş adamlarından Ayhan Fidan, geçtiğimiz aylarda Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy’un vefatının ardından yapılan konsey seçimlerinde bir dönem daha yönetime girdi. Önceki dönemde de Ulusoy’un yardımcılığını yapan Fidan, yeni yönetimin belirlendiği seçimde de başkanlığına Rıza Eser yönetimindeki başkan yardımcılığına seçildi.

Türkiye’nin önemli işadamlarından olan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis ve Türkiye - İran İş Konseyi Başkanı Ali Osman Ulusoy (87)’un vefatının ardından boş kalan Türkiye-İran İş Konseyi seçimleri geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirildi. Türkiye’nin yeni dönemdeki İran ile ilişkileri anlamındaki en önemli kuruluş olan iş konseyinde yeni yönetimde birbirinden önemli isimler yer alırken, bu oluşumda Van’ı temsil eden işadamı Ayhan Fidan yeniden konseyde kendisine yer buldu. Önceki dönem yönetim kurulu başkanı Ulusoy’un vefatının ardından kulislerde adı Yönetim Kurulu Başkanlığı için güçlü bir isim olarak da anılan Vanlı İşadamı Fidan yeni yönetimde başkan yardımcılığı koltuğuna getirilen isim oldu. Türkiye-İran arasındaki politik ve ekonomik ilişkilerin yeni döneme girdiği bir dönemde tecrübesi ve bölgedeki hakimiyeti ile uzun süre adı yankılanan Fidan, özellikle de Kapıköy’ün ve Türkiye ile İran’ın işbirliğinin konuşulduğu bir dönemde başkan yardımcılığına seçilerek Van adına da önemli bir temsiliyet sağlamış oldu.

İŞTE YENİ YÖNETİM

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı ve Türkiye - İran İş Konseyi Başkanı da olan işadamı Ali Osman Ulusoy (87)'un vefat etmesi ardından işadamı Rıza Eser yönetim kurulu başkanlığına, yardımcılığına ise Van’da ve uluslararası ticarette önemli bir isim olan Ayhan Fidan getirildi. Bu isimlerin yönetiminde yeni iş konseyi listesi ise şu şekilde oluştu: Rıza Eser – Başkan, Ayhan Fidan-Başkan Yardımcısı, Osman Aksoy - Başkan Yardımcısı,
Adil Pelister, Elif Tuğba Avşar, Fatih Yücelik, Habiballah Zarei, Hülya Ulusoy, Mehmet Hamedi, Refik Karakaş, Osman Aşkın Bak, Selçuk Akat, Osman Balta, İsmail Kürşat Tezkan, Volkan Akan, Özgür Varlık.

FİDAN: SÜREÇTE VAN’I ZİRVEYE YERLEŞTİRMEMİZ LAZIM

Öte yandan seçildiği önemli görevin ardından Şehrivan Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan FDN İnş. Tur. Yat. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Fidan, yeniden bu göreve getirilmesinin Van adına da önemli olduğuna vurgu yaptı. İran-Türkiye Cumhurbaşkanları’nın karşılıklı ziyaretleri, yapılan zirveler, Van’da gerçekleştirilen Türkiye-İran İş Forumu gibi önemli gelişmelerin ardından yeni süreçte Van’a büyük görevler düştüğünü belirten Fidan, bu amaçla Ankara’da Van’ı yoğun bir şekilde gündemde tutmak için büyük çaba harcadıklarını belirtti. Bu süreçte Van’ın en önemli hamlesi olan Kapıköy için girişim ve çabaları devam ettirdiklerini belirten Fidan, konseyin gündemine sürekli getirdikleri Van’ın bu anlamda yeni sürecin yıldızı olabilecek bir potansiyele sahip olabileceğini söyledi.

“VAN HEPİMİZİN ÖNCELİĞİ OLMALI”

Hem İran’ın hem Türkiye’nin başlattığı bu yeni dönemde Van’ın hem coğrafi hem de stratejik öneminin büyük olduğuna vurgu yapan Fidan, konu ile ilgili olarak ise ayrıca; “Kıymetli başkan Ali Osman Ulusoy’un vefatı ile yeni döneme girdi. Şimdiye kadar önemli işlere imza atan bu konsey özellikle son dönemlerde ciddi bir söz sahibi konuma geldi. Ulusoy’un hepimizi üzen vefatından sonra en aktif olmamız gereken bu dönemde hemen çalışmalarımızı devam ettik. Ben de Van’ı temsil etmek üzere ikinci kez yönetime seçildim ve başkan yardımcılığına getirildim. Elbette ki bu görev şahsi bir görevden çok benim adıma Van anlamında daha büyük bir önem arz ediyor. Çünkü bölgede ciddi hareketlenmeler ve Ortadoğu ülkeleri ile önemli işbirlikleri adına adımlar atılıyor. Son 10 yılda dev adımlarla bölgenin gücü olma yolundaki Türkiye bu anlamda kazandığı büyük saygınlığı her geçen gün ileriye taşıyor. Hiç şüphesiz sürecin en önemli adımı da İran ile yapılacak işbirliği olarak görülüyor. İşte bu yüzden bizim aldığımız bu görev ve gerek siyasetçilerimiz gerekse de kentin dinamiklerinin bu anlamda Van’ı ortak paydaya alarak bu fırsatı değerlendirmesi gerekiyor. Yıllardır ‘yakınımızdaki uzak’ olarak duran İran ile ciddi bir işbirliği adımımın atıldığı ve ticaret hacminde hedefin üst düzeye çekildiği bir dönemde bu fırsatı Van adına değerlendirmek Kapıköy başta olmak üzere ithalat-ihracata kazandırmak gerekiyor.” Dedi.

GİRİŞİMLER SONUÇ VERİYOR

Öte yandan Van adına sürekli olarak İran ve Türkiye’de önemli isimler ile bir araya geldiklerini ve ekonomik ilişkiler anlamında görüşmeler yaptıklarını da ekleyen Fidan; “Van’ın bölgeye açılan en önemli kapı olması anlamında önemli beklentiler var. İran tarafının da şimdi daha net gördüğü Van’ın bunun için misyonunu yüklenmesi ve taşıdığı önemin farkına varması gerekiyor. Bizim yıllardır beklediğimiz konsolosluğun kurulması, kapının tam anlamıyla sınır ticaretine açılması ve küçük beklentiler ile değil de tam bir ithalat-ihracat kapısının olması adına girişimler var. İran heyetleri ile yaptığımız görüşmelerde de bu anlamda adımlar atıldığını ve girişimlerimizin sonuç verdiğini görüyoruz. İnşallah ileriki günlerde müjdesini vereceğimiz önemli gelişmeler ve çalışmalarını yürüttüğümüz projeler ile birlikte bu anlamda ikili ilişkileri daha iyi bir noktaya taşıyıp Van’ın bölgedeki lider kent olmasında biz de pay sahibi olacağız. Umarım yeni yönetimimiz de yönetimdeki görevimiz de hem ülke hem de Van’ımız adına hayırlı olur.”

ÖNEMLİ BULUŞMALARDA YER ALIYOR

İş dünyasındaki girişimlerinin yanı sıra Türkiye-İran ilişkilerinde de önemli isimlerden biri olan Ayhan Fidan daha önce de önceki dönem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün katıldığı ve Türkiye’den sayılı isimlerin yer aldığı resepsiyonda da yer almıştı. Fidan iki ülkedeki önemli oluşumlarda da Türkiye ve Van adına temsilcik yaparken, iki ülke adına yaşanılan gelişmeleri kişisel web sayfası www.ayhanfidan.com.tr adresinden de paylaşıyor.


Ömer Aytaç AYKAÇ/Şehrivan

Editör: TE Bilisim