Tunceli'de Umudum Rehabilitasyon Merkezinde eğitim alan engelli çocuklar, kentteki elektrik dağıtım trafolarını boyayarak modern bir görüntüye kavuşturuyor.

 

Kentte 2007 yılında faaliyete geçen ve bu yıl 153 eğitilebilir engelli çocuğa hizmet veren Umudum Rehabilitasyon Merkezi bünyesinde 20 engelli öğrencinin katılımıyla Çevre Haftası dolayısıyla çevre kulübü kuruldu.

 

Kulüpte eğitmenler ile psikolojik danışmanlar eşliğinde engelli çocukların bireysel ve gruplar halinde çalışmalar yürütebilmesi için motivasyonlarının artırılması amaçlanıyor. Yıl içerisinde öğrencilerin sosyalleşmesi, eğitimlerinin ve öz güvenlerinin pekişmesi için çeşitli projeler yapılan merkezde çevre kulübü aracığıyla bir süre önce de "Önyargıları Yıkalım Şalterleri İndirelim" projesi hayata geçirildi.

 

Merkezde psikolojik danışman olarak görev yapan eğitmen Sönmez Aydın, yaptığı açıklamada, burada öğrenim gören çocukların her birinin "özel" olduğunu söyledi. Aydın, kurdukları çevre kulübünün amacının özel çocukların özel işler yapabileceğini ailelerine ve topluma göstermek olduğunu ifade ederek, "Bu projenin adı 'Önyargıları Yıkalım Şalterleri İndirelim' projesi. Temel amacımız, buradan topluma bir mesaj verebilmek. Özel, engelli çocukların da topluma güzel şeyler katabileceğini, güzel çalışmalar yapabileceğini fark ettirmek ve htirmek istiyoruz." dedi.

 

"ÖZEL ÇOCUKLAR TOPLUMDA KABUL EDİLMELİ"

Proje kapsamında Tunceli Belediyesi ve Fırat AKSA Elektrik Dağıtım A.Ş. ile görüşüp kent genelinde ilk etapta belirlenen trafolarda boyama çalışması başlattıklarını belirten Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Özel çocuklar toplumda kabul edilmeli. Toplumun özel çocuklara karşı 'Bunlar yapamaz, bunların yapma şansı yok.' gibi algısı kırılmalı. Özel çocukların da kendi içerisinde güzellikler yaratabileceğini güzel çalışmalar yapabileceğini somut olarak hem Tunceli halkına hem de Türkiye toplumuna, halkına anlatmak amacıyla bu projeyi başlattık. Projeye katkı sunan tüm kurumlara, öğrencilere ve öğretmen arkadaşlarımıza kurumumuz adına teşekkür ediyoruz."

 

Aydın, öğrencilerin okul dışında gerçekleştirdikleri etkinliklerde mutlu olduğunu, bu nedenle Çevre Haftası'nda bu tür bir organizasyonlar yapmak istediklerini ifade ederek, "Bu çalışmamızın bir diğer amacı da Çevre Haftası nedeniyle toplumda yine atıl kalan binaların bu şekilde Dersim'deki kültürel ögelerle birleştirip çevreye ve doğaya ayrıca bir görsel güzellik katmasını sağlamak." diye konuştu.

 

Engelli öğrencilerden Yaprak Kıllı da projeye ilişkin, "Trafo boyadık. Boya yapmak beni çok mutlu etti ve çok güzel. Trafo boyamaya devam edeceğiz. Trafonun üzerini boya ile çiçek yaptık." dedi.

Editör: TE Bilisim